01
02
03
04
05
06
07
08
09
010
Aflevering 01

Ik ben zwanger! Wat nu?

Schrijf je in!

Schrijf je in!

Hoi! Abonneer je op ons 9-maandenplan door je uitgerekende datum in te vullen
en
ontvang automatisch de informatie in je mailbox op het moment dat je het
nodig
hebt. Toegankelijk voor iedereen, ook als je niet bij onze praktijk
ingeschreven staat.

Geef jouw e-mailadres op om u te abonneren. Bijvoorbeeld: abc@gmail.com
Formaat: jjjj-mm-dd

Ik ben zwanger wat nu?

Jij (en je eventuele) partner verwachten een kindje – gefeliciteerd! Of je nu net een zwangerschapstest hebt gedaan of al even rondloopt met dit nieuws, er komen vast veel vragen in je op. Geen zorgen, in het 9 maandenplan vind je alles wat je kunt verwachten de komende maanden. We geven tips over hoe je fit en gezond kunt blijven, zodat je optimaal van deze bijzondere tijd kunt genieten.

 

De verloskundige zorg in Nederland

In Nederland wordt zwangerschap gezien als een gezonde, natuurlijke toestand. Daarom val je bij een normale, gezonde zwangerschap onder de zorg van een verloskundige. Mocht het nodig zijn, bijvoorbeeld als er complicaties ontstaan, dan wordt de zorg overgenomen door een gynaecoloog in het ziekenhuis.

Verloskundigen werken zelfstandig, buiten het ziekenhuis, zodat gezonde zwangeren niet onnodig in het medische circuit terechtkomen. Je kunt meestal gewoon bij een verloskundige in de buurt terecht. Zijn er meerdere praktijken in jouw omgeving? Dan heb je de vrijheid om zelf te kiezen.

Denk goed na over welke praktijk bij je past. Heb je behoefte aan een persoonlijke aanpak, of juist aan een iets zakelijker benadering? Voel je je prettiger bij een kleine, intieme praktijk, of liever een grotere? Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt bij je verloskundige – het is tenslotte een spannende en bijzondere periode in je leven.

De verloskundige ondersteunt je:

Tijdens je zwangerschap

Zodra je ontdekt dat je zwanger bent, is de eerste stap het bellen van een verloskundige. Meestal zit er eentje in de buurt, en het contact is vaak heel laagdrempelig. Tijdens je zwangerschap zul je gemiddeld zo’n 10 keer langsgaan voor controles. Naarmate je verder in je zwangerschap bent, worden de afspraken frequenter.

De eerste afspraak met je verloskundige, de intake, duurt vaak het langst. Hierin bespreek je uitgebreid je gezondheid, eventuele eerdere zwangerschappen en jouw verwachtingen. In de volgende blogs lees je meer over wat je tijdens deze intake kunt verwachten.

Tijdens de vervolgafspraken houdt de verloskundige goed in de gaten hoe het met jou en de baby gaat. Ze meet je bloeddruk, voert bloedonderzoek uit, controleert de groei van de baby en luistert naar het hartje. Ook worden er regelmatig echo’s gemaakt. Bij praktijk Onder de Linde gebeurt dit op de praktijk zelf.

Naast de medische checks is er ook veel aandacht voor vragen en mentale ondersteuning. Zo bieden we bij Onder de Linde naast de individuele consulten ook een Centering Pregnancy programma waarin zwangeren verhalen kunnen delen en vragen kunnen stellen aan zwangeren die in dezelfde zwangerschapsfase zitten. Naast de reguliere afspraken en sessies zijn onze verloskundigen voor noodgevallen ook 24/7 bereikbaar.

 

Bij de bevalling

Tijdens je zwangerschap kun je samen met je verloskundige bespreken waar je het liefst wilt bevallen: thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum. Dit geeft je de vrijheid om een plek te kiezen waar jij je het meest op je gemak voelt. Ook kun je met je verloskundige afstemmen hoe je wilt bevallen. Door je wensen en voorkeuren van tevoren te bespreken, weet je verloskundige precies wat belangrijk voor je is tijdens de bevalling.

Bij een gezonde zwangerschap word je tijdens de bevalling begeleid door je eigen verloskundige team. Zij houden het proces nauwlettend in de gaten en ondersteunen je zowel medisch als emotioneel. Mocht er tijdens de bevalling een complicatie ontstaan, dan kan het zijn dat er medische hulp nodig is, zoals een gynaecoloog. In dat geval wordt de zorg overgenomen door het ziekenhuispersoneel.

    In je kraamtijd

    Het moment waar je zo naar hebt uitgekeken: de geboorte van je kindje! Voor veel (nieuwe) ouders is dit een spannende en bijzondere tijd. Gelukkig houdt de zorg van de verloskundige niet op na de bevalling. In de eerste 10 dagen blijft de verloskundige dag en nacht bereikbaar, mocht je vragen hebben of als er iets onverwachts gebeurt.

    Daarnaast krijg je ook hulp van een kraamverzorgende, die meestal dagelijks een paar uur bij jullie thuis komt. Zij ondersteunt jullie bij de verzorging van de baby en houdt de gezondheid van zowel jou als je kindje in de gaten. Ook helpt ze je, mocht je borstvoeding geven, met tips en ondersteuning bij het opstarten als dit wat moeizaam gaat.

    De verloskundige komt in de kraamweek meestal 2 tot 3 keer op huisbezoek om te controleren hoe het met jou en je baby gaat. Ze kijkt naar jouw herstel en houdt contact met de kraamverzorgende, zodat je zeker weet dat alles goed verloopt en je je nergens zorgen over hoeft te maken.

Voor de nacontrole

Zes weken na de bevalling kom je weer op de praktijk voor de nacontrole. Waar mogelijk plannen we deze afspraak in bij de verloskundige die ook bij de bevalling aanwezig was. Het is een mooi moment om elkaar nog eens te zien, je vragen over de bevalling te stellen en te bespreken hoe het ouderschap tot nu toe verloopt.

Als je hebt meegedaan aan Centering Pregnancy, sluiten we de zorg officieel af met een laatste gezamenlijke bijeenkomst: de terugkomdag. Dit vindt meestal plaats rond zes weken na de bevalling en biedt een mooie kans om samen met de andere moeders jullie ervaringen te delen.

Het belang van gezonde voeding

Voor een goede ontwikkeling van je kindje is het belangrijk dat je gezonde en gevarieerde voeding binnenkrijgt, vooral in de eerste weken van je zwangerschap. Dit is de periode waarin de organen en het centrale zenuwstelsel van je baby zich ontwikkelen. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk dat jij zelf fit en gezond blijft. We hebben een aantal tips voor je:

 

Tip 1: Eet gezond en gevarieerd

Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende groenten, fruit, volkorenproducten, eiwitten en gezonde vetten eet. Een gebalanceerd voedingspatroon levert de vitamines en mineralen die jij en je kindje nodig hebben. Varieer daarom met verschillende soorten groenten, peulvruchten, magere eiwitten (zoals kip of tofu) en gezonde vetten uit bijvoorbeeld avocado’s en noten.

 

Tip 2: Slik foliumzuur

Foliumzuur (vitamine B11) is essentieel tijdens de vroege zwangerschap omdat het helpt bij de ontwikkeling van de neurale buis van je baby, waaruit de hersenen en het ruggenmerg ontstaan. Het wordt aangeraden om al vóór de zwangerschap te beginnen met het slikken van 400 microgram foliumzuur per dag, en dit te blijven doen tot de tiende week van de zwangerschap.

Tip 3: Eet regelmatig vis

Vette vis, zoals zalm, makreel en haring, bevat Omega-3 vetzuren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je kindje. Het advies is om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis Let op: eet liever geen roofvissen, zoals tonijn en zwaardvis. Deze bevatten hogere concentraties zware metalen, zoals kwik. . Eet je geen vis? Dan kun je Omega-3 supplementen nemen die geschikt zijn voor zwangeren.

 

Tip 4: Slik vitamine D

Vitamine D is nodig voor de opname van calcium, wat belangrijk is voor de opbouw van stevige botten bij jou en je baby. Het advies is om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken gedurende de hele zwangerschap, naast de vitamine D die je uit voeding en zonlicht haalt.

 

Wat je beter kunt vermijden

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan om risico’s voor jou en je baby te voorkomen. Dit wordt uitgebreid besproken tijdens het intakegesprek, maar hier zijn alvast een paar belangrijke aandachtspunten:

Wat je niet moet eten:

  • Rauw vlees en rauwe vleeswaren Eet geen rauwe biefstuk, carpaccio, tartaar of andere rauwe vleeswaren zoals filet americain. Vlees, kip en schaal- of schelpdieren zijn veilig als ze goed doorbakken zijn.
  • Rauwe, voorverpakte vis Vermijd rauwe vis die vacuümverpakt is. Echte verse vis, zoals sushi van vers bereide vis, mag wel gegeten worden, mits hij echt vers is.
  • Rauwe melkproducten Vermijd producten gemaakt van rauwe (ongepasteuriseerde) melk, zoals sommige zachte kazen (bijvoorbeeld brie of camembert). Kies altijd voor kaas en zuivel die gepasteuriseerd is.
  • Ongewassen groenten en sla Zorg ervoor dat je rauwe groenten en sla goed wast om mogelijke schadelijke bacteriën en parasieten te verwijderen.
  • Lever en orgaanvlees Deze producten bevatten veel vitamine A, wat schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Vermijd daarom lever en orgaanvlees.
  • Alcohol Zelfs in kleine hoeveelheden kan alcohol schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je kindje. Het advies is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.

Wat je niet te vaak moet eten:

  • Cafeïne Beperk dranken met cafeïne, zoals koffie, zwarte thee en energiedrankjes, tot maximaal drie koppen per dag. Te veel cafeïne kan leiden tot een lager geboortegewicht.
  • Zouthoutthee en sterrenmix Beperk deze dranken tot 1 tot 2 koppen per dag. Teveel zoethout kan zorgen voor een hoge bloeddruk.
  • Sojaproducten neem niet meer dan vier glazen of schaaltjes van 150ml per dag. In sojaproducten zitten stoffen met een zwakke oestrogene werking. Als je hiervan tijdens de zwangerschap hoge doseringen binnenkrijgt, zou dit mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling van de geslachtsorganen van de baby.

De balans in een gezonde leefstijl

Fit blijven en gezond leven heeft niet alleen betrekking op een gezonde voeding, maar ook op sporten en bewegen, hygiëne en een goede mentale gezondheid.

Sporten is belangrijk om fit te blijven. Probeer daarom tijdens je zwangerschap ook in beweging te blijven. Blijf tijdens je zwangerschap rustig door sporten. Dit is belangrijk voor je conditie en je hebt minder kans op bekkenklachten, hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes.

Let op sporten zoals duiken en contactsporten zoals kickboksen en hockey mag je niet meer uitvoeren tijdens je zwangerschap.

Wist je dat je tijdens je zwangerschap ook minder weerstand hebt tegen infecties? Let goed op je hygiëne en was regelmatig je handen. Het is goed om zorgvuldig om te gaan met alles wat in aanraking is gekomen met rauw vlees, zoals snijplanken en dergelijke.

 

Let op: doe handschoenen aan wanneer je gaat tuinieren of de kattenbak gaat verschonen.

Ook stress kan een negatieve invloed hebben op je zwangerschap. De gevolgen van stress zijn namelijk vergelijkbaar met roken. Zorg ervoor dat je stress zo veel mogelijk probeert te minimaliseren.

Tip: yoga in je zwangerschap kan helpen om je stresslevel te reduceren. Het helpt te ontspannen en om te verbinden met je kindje.

Op naar de volgende stap: de verloskundige

Ben je tussen de 6 en 8 weken zwanger? Dan is jouw volgende stap om op intake bij de verloskundige te komen. Wil je alvast meer weten over deze intake en zien wat je kan verwachten? Bekijk onze volgende aflevering.

To do

  • Slik dagelijks 400mg foliumzuur
  • Blijf vooral genieten van elkaar, dan komt het zwanger worden makkelijker.
Volgende aflevering
Aflevering 02

De eerste afspraak met de verloskundige: de intake

Schrijf je in!

Schrijf je in!

Hoi! Abonneer je op ons 9-maandenplan door je uitgerekende datum in te vullen
en
ontvang automatisch de informatie in je mailbox op het moment dat je het
nodig
hebt. Toegankelijk voor iedereen, ook als je niet bij onze praktijk
ingeschreven staat.

Geef jouw e-mailadres op om u te abonneren. Bijvoorbeeld: abc@gmail.com
Formaat: jjjj-mm-dd

De eerste afspraak met de verloskundige: de intake

De eerste afspraak bij Onder de Linde, de intake, komt eraan. Tijdens deze afspraak krijg je veel informatie, en een goede voorbereiding helpt om het meeste uit dit gesprek te halen. In dit tweede deel van het 9-maandenplan lees je wat je kunt verwachten van de intake.

Wist je dat het bij ons ook mogelijk is om een vroege echo te laten maken? Deze echo vindt vaak plaats rond de 7 à 8 weken zwangerschap en kan soms voorafgaand aan het intakegesprek worden ingepland.

In dit deel van het 9-maandenplan lees je over:

  • De vragen die je tijdens de intake kunt verwachten, zoals over je medische voorgeschiedenis
  • De controles en checks die we uitvoeren
  • De vroege echo
  • Informatie over prenatale testen

Je eerste afspraak: de intake

Je bent nu tussen de 6 en 10 weken zwanger en dus staat de intake op het programma. Dit is voor veel aanstaande ouders de eerste ontmoeting met de verloskundige en een belangrijk onderdeel van het 9 maanden plan. Na je aanmelding ontvang je bij Onder de Linde een link naar een intakevragenlijst. Vul deze thuis in en stuur deze vóór het intakegesprek naar ons terug.

Het intakegesprek

Bij de eerste zwangerschap kan de intake extra spannend zijn, en daarom nemen we hier ruim de tijd voor. De afspraak duurt ongeveer 45 tot 60 minuten en bereidt jou voor op wat je de komende maanden kunt verwachten.

Tijdens de intake bespreken we een breed scala aan onderwerpen. Zo praten we over jouw wensen en die van je partner, geven we informatie over medische onderzoeken en echo’s, en beantwoorden we al jullie vragen. Enkele belangrijke onderwerpen die we bespreken tijdens de intake zijn:

    Medische voorgeschiedenis

    De verloskundige leert jou en je partner graag goed kennen. Een groot onderdeel van de intake is daarom de medische voorgeschiedenis, ook wel anamnese genoemd. Er worden vragen gesteld over jullie algemene gezondheid en mogelijke aangeboren afwijkingen. Samen met de verloskundige bespreek je of er ziektes in jouw (of je partners) familie voorkomen die invloed kunnen hebben op je zwangerschap.

     

Controles en testen

Tijdens de intake voeren we ook een aantal medische checks uit. Zo meten we je bloeddruk, berekenen we je BMI, en soms nemen we gelijk bloed af. Bij alle zwangere vrouwen in Nederland wordt in het bloed de volgende informatie gecontroleerd: bloedgroep, rhesus-D en -C factor, lues (syfilis), HIV en Hepatitis B. Daarnaast controleren we ook het ijzergehalte in je bloed.

Op basis van persoonlijke omstandigheden zoals werk, voeding of medische voorgeschiedenis van jou of je partner, kan aanvullend onderzoek worden aanbevolen.

Vroege echo

De vroege echo wordt uitgevoerd als je dat wenst of als de verloskundige daar een medische reden voor ziet, bijvoorbeeld bij eerdere miskramen of bloedverlies. Tijdens deze echo, meestal rond de 7-10 weken, bekijken we of het vruchtje in de baarmoeder zit, of het hartje klopt, en of er sprake is van een meerlingzwangerschap.

Het zorgplan

Aan de hand van alle besproken informatie stel je samen met de verloskundige een persoonlijk zorgplan op. Welke onderzoeken raden we aan, gebaseerd op jouw medische voorgeschiedenis en wensen? Ook bespreken we signalen of redenen om contact op te nemen met de verloskundige. Zo ontstaat een zorgplan dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Prenatale testen

De verloskundigen van Onder de Linde ondersteunen jullie graag bij het maken van een keuze wat betreft prenatale testen. Wanneer jullie hier meer informatie over willen, gaan we met jullie in gesprek. We focussen ons op jullie wensen en keuzes. Daarbij bespreken we wat de effecten en gevolgen kunnen zijn van een bepaalde uitslag.

Want, wat zouden jullie doen bij een afwijkende uitslag? Is het voor jullie belangrijk om alle informatie te krijgen die er beschikbaar is, en willen jullie deze dan wel weten? Het behandelen van deze vragen kan helpen om een weloverwogen keuze te maken.

Tijdens de intake zullen we je informatie geven over prenatale testen. In sommige gevallen kunnen we namelijk al eventuele aangeboren afwijkingen tijdens de zwangerschap opsporen. Zo vertellen we je onder andere over:

De NIPT

De Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) kan worden ingezet om te controleren op bepaalde chromosomale afwijkingen, zoals trisomie 13, 18 en 21, die leiden tot het syndroom van Patau, Edwards, of Down. Deze test wordt uitgevoerd door middel van een bloedafname bij de moeder, zonder risico op een miskraam. Sinds 2017 hebben (toekomstige) ouders in Nederland de keuze om deze test te laten uitvoeren, maar deze wordt niet vergoed vanuit de verzekering.

Het bloedmonster wordt onderzocht in een academisch centrum als onderdeel van het Trident-2 onderzoek. De NIPT heeft een hoge betrouwbaarheid van ongeveer 99% voor deze drie syndromen, maar geen enkele test biedt volledige zekerheid. Bij het syndroom van Down of Edwards kan de uitslag in 2-4% van de gevallen onterecht positief zijn; bij het syndroom van Patau ligt dit percentage hoger, tot wel 47%. Bij een afwijkende uitslag wordt dan ook vervolgonderzoek aanbevolen om de diagnose te bevestigen.

De 13-weken-echo

De 13-weken-echo is een vroege screening op lichamelijke afwijkingen die uitgevoerd kan worden tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Tijdens deze echo bekijken we de lichamelijke ontwikkeling van je kindje, de hoeveelheid vruchtwater en controleren we de groei. Deze echo geeft een vroege indicatie van mogelijke afwijkingen, wat ruimte biedt om tijdig extra onderzoeken of begeleiding in te zetten.

De 20-weken-echo

De 20-weken-echo is een uitgebreid onderzoek waarbij de organen van je kindje gedetailleerd worden bekeken om mogelijke aangeboren afwijkingen op te sporen. Dit onderzoek vindt plaats rond de 20e week van de zwangerschap. Hierbij worden ook andere medische checks uitgevoerd, zoals het beoordelen van de ligging van de placenta en de hoeveelheid van het vruchtwater. We nemen uitgebreid de tijd om de resultaten met jullie door te nemen.

Zowel de NIPT als de 13- en 20-weken echo kunnen bij Onder de Linde op de praktijk zelf gedaan worden!

Het is begrijpelijk dat de mogelijke uitkomsten van prenatale testen gepaard gaan met lastige keuzes. In sommige gevallen moeten er moeilijke beslissingen worden genomen over het wel of niet voortzetten van de zwangerschap. We willen jullie bijstaan in dit proces en helpen bij het afwegen van alle mogelijkheden. Indien gewenst, is er een keuzehulp beschikbaar die jullie kan ondersteunen bij het maken van een beslissing die bij jullie past.

Hebben jij of je partner familieleden met bepaalde afwijkingen waarbij onduidelijk is of deze erfelijk zijn? Dan kunnen we je doorverwijzen naar de afdeling klinische genetica. Hier kan worden onderzocht of erfelijke aanleg een rol speelt bij het ontstaan van aangeboren afwijkingen.

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of als je hulp wilt bij het maken van een keuze die bij jullie situatie past. Samen kijken we naar de mogelijkheden, zodat jullie je goed geïnformeerd en gesteund voelen tijdens de zwangerschap.

Veel succes met je intake!

Volgende aflevering
Aflevering 03

Je bent bijna op de helft van je zwangerschap

Schrijf je in!

Schrijf je in!

Hoi! Abonneer je op ons 9-maandenplan door je uitgerekende datum in te vullen
en
ontvang automatisch de informatie in je mailbox op het moment dat je het
nodig
hebt. Toegankelijk voor iedereen, ook als je niet bij onze praktijk
ingeschreven staat.

Geef jouw e-mailadres op om u te abonneren. Bijvoorbeeld: abc@gmail.com
Formaat: jjjj-mm-dd

Je bent bijna op de helft van je zwangerschap

Gefeliciteerd! Je hebt al heel wat mijlpalen bereikt en bent nu bijna op de helft van je zwangerschap. Dit betekent vaak dat je de meeste mensen om je heen al hebt verteld over jullie aankomende kindje en dat de eerste voorbereidingen zijn gestart. In dit deel van het 9-maandenplan delen we belangrijke informatie die nuttig kan zijn rond de 20 weken, zoals:

  • De 20-weken-echo
  • De erkenning van jullie kindje
  • Zwangerschapsklachten en -cursussen

Je bent op de helft!

Het tweede trimester brengt voor veel aanstaande ouders nieuwe energie met zich mee. Terwijl je je voorbereidt op de tweede helft van je zwangerschap, willen we je alvast handige tips en informatie meegeven voor deze periode.

De 20-weken-echo

Het belangrijkste van deze periode is de 20 weken echo. Deze vindt plaats tussen de 18 en 20 weken. Je kiest zelf of je dit onderzoek wilt laten uitvoeren. Tijdens deze echo wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar je kindje en je baarmoeder.

Onze echoscopiste zal je tijdens het onderzoek meenemen in wat ze ziet. Ze legt alles duidelijk uit en laat je zien wat het betekent. Ze kijkt naar de groei van de baby. Ook wordt er gekeken naar de ontwikkeling van de baby; Is het ruggetje goed gesloten, zijn alle ledematen goed ontwikkeld en zijn alle organen goed aangelegd? Verder controleert ze ook de hoeveelheid vruchtwater en de locatie van de placenta. Over het algemeen duurt de echo 40 minuten.

    De echo geeft geen volledige zekerheid over de gezondheid van je baby, omdat sommige afwijkingen niet zichtbaar zijn. Mocht de echoscopist tijdens de echo iets afwijkends zien, dan kan er een vervolgonderzoek worden ingepland (dit is het geval bij ongeveer 1 op de 20 vrouwen). Dit vervolgonderzoek kan nodig zijn vanwege een afwijkende groei of een placenta die op een andere plek ligt. Gelukkig blijkt bij de meeste vrouwen na de tweede echo alles in orde te zijn.

    Als je zwangerschap goed verloopt, is de 20-wekenecho meestal de laatste medische echo. Toch kun je rond 36 weken in aanmerking komen voor een liggingsecho, mocht de verloskundige dit nodig vinden om de positie van je baby te controleren. Daarnaast kun je altijd kiezen voor een extra pretecho in 2D, 3D of zelfs 4D om nog een keer naar je baby te kijken.

    Wil je meer informatie over de 20 weken echo? Bekijk onze pagina hier of lees de RIVM folder voor meer informatie.

Geslachtsbepalende echo

Als je tussen de 15 en 16 weken zwanger bent, kun je  bij ons ook een aparte geslachtsbepalende echo inplannen om het geslacht van je kindje te zien. Deze echo wordt niet vergoed. Tijdens de  20-weken-echo kan het geslacht ook worden vastgesteld, maar houd er rekening mee dat deze echo in eerste instantie een medisch doel heeft.

Erkenning van jullie kindje

Wil je dat alle juridische zaken rondom jullie kindje goed geregeld zijn? Dan kan je partner het kindje al voor de geboorte erkennen. Dit hoeft niet wanneer jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, maar het is zeker aan te raden in andere situaties. Erkenning geeft je partner juridische rechten en zorgt ervoor dat er een officiële band ontstaat.

Hoe werkt het? Om erkenning te regelen, gaan jij en je partner samen naar het gemeentehuis, bij voorkeur vóór 24 weken zwangerschap. Jullie kunnen hier meteen de achternaam voor jullie kindje kiezen. Sinds 1 januari 2024 mag je je kindje een dubbele achternaam geven. Hierdoor kan jullie kindje zowel de achternaam van de vader als die van de moeder dragen.

Sinds 1 januari 2023 wordt bij erkenning tijdens de zwangerschap automatisch ook het ouderlijk gezag na de geboorte geregeld.

Zwangerschapsklachten: hoe ga je ermee om?

In deze fase komen klachten zoals rug- en bekkenpijn regelmatig voor. Door de groei van je baarmoeder en het verzachten van de bekkengewrichten kun je soms ongemak ervaren. Ook bandenpijn, die veroorzaakt wordt door het oprekken van de banden waarmee je baarmoeder vastzit aan je bekken, komt veel voor en kan als een stekende pijn worden ervaren.

Tips bij bekken- en bandenpijn:

  • Zorg voor symmetrische bewegingen om je bekken stabiel te houden.
  • Vermijd zwaar tillen en plotselinge bewegingen.
  • Neem voldoende rust en let op je houding.
  • Warme douches, een bad of een kruik kunnen verlichting bieden bij pijn.

Bij Onder de Linde werken we samen met een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut die je kan helpen om klachten te voorkomen en te verlichten. Eén dag per week is zij bij ons in de praktijk aanwezig.

Zwangerschapscursussen

In het tweede trimester is het een goed moment om je te oriënteren op een zwangerschapscursus. Dit helpt je fysiek en mentaal voor te bereiden op de bevalling en je leert technieken zoals ademhalingsoefeningen, ontspanningsmethoden en nuttige houdingen voor tijdens de bevalling.

Bij Onder de Linde bieden we verschillende cursussen aan, van hypnobirthing en zwangerschapsyoga tot mindfulness en meer. Je kunt kiezen voor een cursus samen met je partner, in een groep met andere zwangeren, of juist individueel. Kijk voor alle mogelijkheden op onze pagina: Zwangerschapscursussen bij Onder de Linde.

Wat verandert er in jullie leven?

De komst van een kindje zal veel invloed hebben op jullie leven en jullie relatie. Denk na over de verdeling van zorgtaken en wat jullie belangrijk vinden in de opvoeding. Samen hierover praten kan helpen om verwachtingen af te stemmen en je goed voor te bereiden op het ouderschap. Er zijn ook online cursussen beschikbaar die jullie kunnen helpen bij deze belangrijke vragen.

Op naar de tweede helft van je zwangerschap! We wensen je veel succes en zijn er om je te ondersteunen in deze bijzondere periode.

Lees Tips

In de groeigids en op strakszwangerworden.nl staan tips en adviezen over hoe je
zo gezond mogelijk zwanger kunt worden.

To do

  • Slik dagelijks 400mg foliumzuur
  • Blijf vooral genieten van elkaar, dan komt het zwanger worden makkelijker.
Volgende aflevering
Aflevering 04

Je bent over de helft!

Schrijf je in!

Schrijf je in!

Hoi! Abonneer je op ons 9-maandenplan door je uitgerekende datum in te vullen en ontvang automatisch de informatie in je mailbox op het moment dat je het nodig hebt. Toegankelijk voor iedereen, ook als je niet bij onze praktijk ingeschreven staat.

Geef jouw e-mailadres op om u te abonneren. Bijvoorbeeld: abc@gmail.com
Formaat: jjjj-mm-dd

Je bent over de helft!

Gefeliciteerd, je bent al over de helft van je zwangerschap! Je buik groeit steeds meer, je kindje beweegt actief, en de bevalling komt langzaam dichterbij. Je zit nu in de spannende tweede helft van deze bijzondere tijd. In deze fase komt er vaak veel nieuwe informatie op je af, en ontstaan er nieuwe vragen over wat je kunt verwachten.

In dit deel van het 9-maandenplan bespreken we:

  • Hoe je kindje groeit en beweegt
  • De voeding voor je kindje na de geboorte
  • Manieren om rust te nemen en goed voor jezelf te zorgen

Lees verder voor waardevolle tips, informatie en handige weetjes die je helpen bij een ontspannen en goed geïnformeerde laatste helft van je zwangerschap.

    Hoe je kindje groeit en beweegt

    Misschien voel je je kindje inmiddels regelmatig bewegen! Rond de 28 weken is het belangrijk om dagelijks de bewegingen van je baby te voelen, zodat je leert wat normaal is voor hem of haar. Naarmate je zwangerschap vordert, krijgt je kindje minder ruimte in de baarmoeder, waardoor de bewegingen iets zachter kunnen aanvoelen. Blijf vooral alert op deze veranderingen: een andere beweging is meestal geen probleem, maar aarzel niet om ons te bellen als je twijfels hebt.

    Tip: Ontspan regelmatig en probeer op vaste momenten even stil te zitten. Dit helpt je om de bewegingen van je kindje goed te voelen en te herkennen.

Voeding voor je kindje: Borstvoeding of flesvoeding?

Dit is een goed moment om na te denken over hoe je je kindje wilt gaan voeden. Borstvoeding en flesvoeding hebben elk hun eigen voordelen. Hier lees je meer over wat beide opties inhouden en hoe je je kunt voorbereiden.

Borstvoeding

Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien. Op elk moment is het precies zo afgestemd op de behoefte van je kindje. Ook bevat borstvoeding afweerstoffen die het immuunsysteem versterken, bevorderd het de hechting tussen moeder en kind en beschermt het tegen welvaartsziekten en obesitas. Daarom is borstvoeding de beste voeding voor je kindje, als je hier natuurlijk de mogelijkheid toe hebt.

Borstvoeding is niet alleen heel goed voor je kindje, maar ook nog vrij efficiënt. Je hebt het namelijk altijd bij je op precies de juiste temperatuur. Ook heeft het voordelen voor jou als moeder:

  • Je verliest (vaak) minder bloed na de bevalling
  • (iets) lagere kans op borst- en eierstokkanker
  • Je bent vaak sneller weer terug op gewicht

 

Als je borstvoeding wilt gaan geven is het belangrijk om je erop voor te bereiden. Dan is de kans groter dat jij meer ontspannen bent en het geven van borstvoeding slaagt. Het helpt om je in te lezen, podcasts te luisteren of een voorlichting bij te wonen. Zo weet jij wat je kan verwachten.

 

Lactatiekundige begeleiding

Wanneer je bevallen bent van je eerste kindje, kan het geven van borstvoeding nog een beetje wennen zijn. Daarom helpen en ondersteunen de kraamverzorgende en verloskundige je de eerste week met het geven van borstvoeding. Als jij of zij iets meer hulp nodig hebben van een expert, schakelen ze de lactatiekundige in.

Flesvoeding

Wanneer borstvoeding niet lukt of je deze optie liever niet kiest, is flesvoeding een goed alternatief. In Nederland zijn de samenstellingseisen van flesvoeding wettelijk vastgelegd, zodat je baby alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Een voordeel van flesvoeding is dat je partner kan helpen met het voeden van jullie kindje.

 

Vitamines

Geef je borstvoeding? Dan is het aanbevolen om je baby dagelijks 150 microgram vitamine K te geven tot hij of zij drie maanden oud is, voor een goede bloedstolling. Vanaf de geboorte tot de basisschoolleeftijd is ook 10 microgram vitamine D per dag nodig.

Energie, intimiteit en rust

Naarmate je zwangerschap vordert, merk je misschien dat je energie weer toeneemt. Wellicht was je libido de afgelopen maanden wat lager, maar komt ook dat nu weer terug. Je kunt tot aan de bevalling gerust vrijen met je partner. Soms kan door de toegenomen doorbloeding wat bloedverlies ontstaan na gemeenschap; dat is meestal onschuldig maar het is goed om dit aan ons door te geven.

Neem dagelijks voldoende tijd om te ontspannen. Je lichaam is hard aan het werk en extra rustmomenten zijn goed voor jou en je kindje.

Handige voorbereidingen voor deze fase van je zwangerschap

  1. Kraampakket regelen: Kijk of je verzekering een kraampakket vergoedt. Zo niet, dan kun je er ook zelf een aanschaffen via ons
  2. Voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding: Als je overweegt borstvoeding te geven, kan een bijeenkomst je goed voorbereiden en veel vragen beantwoorden.
  3. Zwangerschapscursus: Een cursus bereidt je fysiek en mentaal voor op de bevalling. Er zijn veel opties, van hypnobirthing en zwangerschapsyoga tot praktische ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen.

Bij praktijk Onder de Linde worden meerdere zwangerschapscursussen aangeboden. Klik hier voor meer informatie.

Op naar het derde trimester!

De laatste helft van je zwangerschap is een bijzondere tijd vol groei, voorbereidingen en verwachting. Neem de tijd om alles rustig op je in te laten werken en luister naar je eigen wensen en behoeften. We zijn er voor je om je te ondersteunen en je vragen te beantwoorden wanneer dat nodig is.

Geniet van deze fase en van de magische momenten met je kindje in je buik!

Volgende aflevering
Aflevering 05

De bevalling komt nu echt dichtbij

 

Schrijf je in!

Schrijf je in!

Hoi! Abonneer je op ons 9-maandenplan door je uitgerekende datum in te vullen en ontvang automatisch de informatie in je mailbox op het moment dat je het nodig hebt. Toegankelijk voor iedereen, ook als je niet bij onze praktijk ingeschreven staat.

Geef jouw e-mailadres op om u te abonneren. Bijvoorbeeld: abc@gmail.com
Formaat: jjjj-mm-dd

De bevalling komt nu echt dichtbij

De laatste voorbereidingen worden getroffen en je begint je voor te bereiden op de bevalling. Misschien heb je al een bevalcursus gevolgd of ben je bezig met het schrijven van een geboorteplan. Omdat je niets aan het toeval wilt overlaten, geven we je in deze aflevering de belangrijkste informatie en tips voor de bevalling.

In dit deel van het 9 maanden plan delen we de laatste tips en weetjes over:

  • De plaats van bevallen
  • Het schrijven van een geboorteplan
  • Bevalhoudingen
  • Pijnverlichting en -stilling

Alles wat je moet weten over de voorbereiding op de bevalling vind je op deze pagina. Bekijk het nu en zet de laatste puntjes op de i.

De bevalling komt in zicht

Je bevalling komt steeds dichterbij. Je bent je misschien al aan het voorbereiden door een bevalcursus te volgen of bevalvideo’s te bekijken. Het is goed om je voor te bereiden op deze bijzondere dag, zodat je weet wat je kunt verwachten. Daarom hebben we in dit deel van het 9 maanden plan de belangrijkste punten voor de voorbereiding op je bevalling op een rijtje gezet.

 

Waar wil jij bevallen?

Je bent waarschijnlijk druk bezig met de voorbereidingen voor je bevalling. Niet alleen door het afwerken van je to-do lijst, maar ook je lichaam bereidt zich langzaam voor. Je baarmoedermond wordt zachter en korter; dit zijn de eerste stappen die jouw lichaam neemt om zich voor te bereiden op de bevalling. Het is belangrijk om na te denken over waar en hoe je precies wilt bevallen.

De plek waar je wilt bevallen is cruciaal. Een omgeving waar jij je ontspannen en veilig voelt, zorgt ervoor dat je het beste kunt bevallen. Hier produceert je lichaam het meeste oxytocine, ook wel het weeënhormoon genoemd.

    Thuis bevallen

    Bevallen in je eigen vertrouwde omgeving is een optie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat thuisbevallingen net zo veilig zijn als ziekenhuisbevallingen. Thuis worden net zoveel gezonde baby’s geboren als in het ziekenhuis. Ook tijdens een thuisbevalling hebben verloskundigen alle benodigde middelen bij zich om het proces veilig en prettig te laten verlopen. Wist je dat maar liefst 96% van de vrouwen die thuis bevalt, positief terugkijkt op hun ervaring?

Poliklinisch bevallen

Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie, noemen we dat poliklinisch. Je huurt als het ware een ziekenhuiskamer waar je onder begeleiding van een verloskundige bevalt. Wij werken samen met het Spaarne Gasthuis, waar de meeste poliklinische bevallingen plaatsvinden. Op rondomzwanger.nl kun je een digitale tour bekijken om alvast een indruk te krijgen van de bevalkamers.

In bad bevallen

In bad bevallen kan ook gewoon thuis in je woonkamer. Sommige bevalkamers in ziekenhuizen beschikken ook over een bevalbad. Het bevallen in water heeft verschillende voordelen:

  • Je ervaart minder pijn door de warmte en tegendruk van het water.
  • De waterdruk zorgt voor meer druk op de ontsluitingsrand, waardoor de ontsluiting vlotter verloopt.
  • Je kunt gemakkelijk van houding wisselen.
  • De kans op inscheuren is kleiner.
  • Baby’s worden in bad rustiger geboren en zijn vaak meer ontspannen direct na de geboorte.

Als je meer informatie wilt over de mogelijkheden voor een badbevalling, neem dan gerust contact met ons op. Een van onze verloskundigen kan je vertellen welke ziekenhuizen deze opties bieden en waar je een bevalbad voor thuis kunt regelen.

Bevalhoudingen

Het is jouw bevalling, dus jij bepaalt in welke houding je bevalt. Probeer verschillende houdingen uit, zodat je kunt ervaren wat voor jou het beste voelt. Het wisselen van houding stimuleert de weeën, de ontsluiting en de geboorte, en geeft je een gevoel van controle. Wist je dat vrouwen minder pijn ervaren als ze regelmatig van houding wisselen tijdens de bevalling? Bovendien duurt de bevalling vaak korter. Voorbeelden van bevalhoudingen zijn:

  • Een wee staand opvangen, terwijl je wiegt met je heupen.
  • Op een krukje zitten of op een skippybal.
  • Op je zij liggen
  • Voorover hangen op de tafel of het aanrechtblad.
  • Op je handen en knieën zitten bij rugweeën.
  • Rondlopen.
  • Zitten op de baarkruk tijdens het persen.

Geboorteplan met jouw wensen

Een geboorteplan kan heel nuttig zijn voor een ontspannen bevalling. In het geboorteplan beschrijf je jouw wensen met betrekking tot de bevalling en de communicatie. Schrijf tien punten op die voor jou echt belangrijk zijn.

Het is goed om je wensen op papier te zetten, maar houd er rekening mee dat een bevalling altijd anders kan verlopen. Wees niet teleurgesteld als dingen anders gaan dan je had beschreven. Het is wel belangrijk om erover na te denken. Zorg dat je geboorteplan in je vluchttas zit, zodat je het bij de hand hebt als je niet met je eigen verloskundige bevalt.

Rond 35 weken zwangerschap bespreken we jullie geboorteplan en wensen, en vertellen we je wanneer je de verloskundige moet bellen als de bevalling begint.

Alles over pijn tijdens de bevalling

Je hebt waarschijnlijk al met andere moeders gesproken of informatie gelezen over de bevalling. Een veelvoorkomende angst bij (toekomstige) moeders is de pijn tijdens de bevalling. Toch zijn vrouwen in staat om de pijn goed te verdragen.

Tijdens de bevalling neemt de intensiteit van de weeën en daarmee de pijn geleidelijk toe. Zo raak je stap voor stap gewend aan het gevoel en laat je je grenzen steeds verder oprekken. Je lichaam produceert tijdens de bevalling endorfinen, een hormoon met een pijnstillend effect. Het mentale aspect van de bevalling is ook cruciaal. Probeer bij jezelf te blijven en te beseffen dat je hiervoor gemaakt bent.

Hier zijn enkele tips om je weeën te verzachten:

  • Beweging: Beweging bevordert het bevallingsproces en helpt je gedachten af te leiden.
  • Warmte: Warmte verlicht de pijn, zoals in bad, maar ook warme sokken kunnen bijdragen aan een aangename temperatuur.
  • Massage: Het masseren van de onderrug kan de pijn verzachten.
  • Comfort verhogen: Een goede houding, fijne kussens en comfortabele kleding kunnen helpen om de pijn draaglijker te maken.
  • Ademhaling: Het wegpuffen van weeën en diepe buikademhaling zorgen voor een rustige ademhaling en een goede zuurstofvoorziening in je lichaam.

In Nederland heb je de keuze of je pijnverlichting of -stilling wilt gebruiken. Artsen en verloskundigen vinden het belangrijk dat deze keuze weloverwogen is. Het is het beste om deze beslissing tijdens de bevalling te nemen, omdat je dan beter weet of je het echt nodig hebt.

 

Pijnverlichting

Als je de pijn niet meer zelf kunt verdragen, kan pijnverlichting een oplossing bieden. Dit is vooral effectief bij rugweeën. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een geboorte TENS, een apparaat dat elektrische pulsen aan je rug geeft en zo de pijn vermindert. Dit is zowel mogelijk in het ziekenhuis als thuis. Een andere optie zijn steriele waterinjecties, die je ook bij een thuisbevalling kunt gebruiken. Het zetten van de injecties is gevoelig, maar het verlicht de pijn in je onderrug, waardoor de pijn van de weeën gedurende 2-3 uur aanzienlijk minder wordt. Zowel de TENS als de steriele waterinjecties zijn veilig voor jou en je baby.

 

Pijnstilling

Bij andere methodes van pijnstilling zal je door ons worden overgedragen aan het ziekenhuis tijdens de bevalling. Dit is nodig omdat deze methodes de conditie van jou of je kindje kunnen beïnvloeden, waardoor extra monitoring vereist is. Je bevalt dan onder begeleiding van de klinisch verloskundige.

 

  • Remifentanyl: Dit is een morfine-achtige stof die je jezelf via een infuus kunt toedienen met een pompje. Hierdoor vermindert de scherpte van de pijn. Je kunt jezelf elke 3 minuten iets toedienen. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot een kortdurende ademstilstand, daarom is monitoring van je bloeddruk en zuurstofspanning belangrijk.
  • Ruggenprik: Dit is de meest effectieve pijnstilling, waarbij vaak (maar niet altijd) de meeste pijn verdwijnt. Het kan echter voorkomen dat je weeën door de ruggenprik afzwakken, waardoor er vaker gebruikgemaakt wordt van weeënopwekkers, vacuümverlossing of een keizersnede. Een ander nadeel is dat 10% van de vrouwen die een ruggenprik krijgt koorts ontwikkelt, wat kan leiden tot het toedienen van antibiotica via een infuus, wat betekent dat je baby de eerste 48 uur ook een infuus met antibiotica moet krijgen.

Wat kan ik nu al regelen?

  • Schrijf je wensen op in een bevalplan en upload deze in je zwangerenportaal.

Heel veel succes met het bedenken en opschrijven van jouw bevalwensen! We kijken ernaar uit om deze binnenkort met je te bespreken!

Volgende aflevering
Aflevering 06

Het aftellen kan beginnen

 

Schrijf je in!

Schrijf je in!

Hoi! Abonneer je op ons 9-maandenplan door je uitgerekende datum in te vullen en ontvang automatisch de informatie in je mailbox op het moment dat je het nodig hebt. Toegankelijk voor iedereen, ook als je niet bij onze praktijk ingeschreven staat.

Geef jouw e-mailadres op om u te abonneren. Bijvoorbeeld: abc@gmail.com
Formaat: jjjj-mm-dd

Het aftellen kan beginnen

Je verlof is waarschijnlijk al ingegaan en het aftellen kan beginnen. Het is goed om deze periode een beetje rustig aan te doen. Je wilt genoeg energie hebben om aan de bevalling te beginnen. Daarom geven we je hier de informatie en tips die je nodig hebt in deze laatste fase.

In dit deel van het 9-maandenplan geven we informatie over:

  • Wanneer je aan de bel moet trekken
  • De voorbereidingen van je vluchttas
  • Overtijd zijn, inleiden en strippen

Bekijk de belangrijkste informatie en leuke tips nu op onze pagina over de laatste loodjes.

De laatste loodjes

Waarschijnlijk zit je momenteel in je verlof en ben je echt begonnen met aftellen. Binnenkort worden jullie mama en papa, of wordt jullie gezinnetje nog verder uitgebreid. Het is een spannende periode van de laatste loodjes. Hier leer je alles over deze fase en krijg je tips om hem door te komen.

    Het aftellen kan beginnen

    Je verlof is ingegaan en het aftellen kan beginnen—eindelijk. Grote kans dat dit inderdaad zo voelt, aangezien je het in deze fase misschien wel iets zwaarder krijgt. De meeste vrouwen:

    • Krijgen pijn in de onderrug
    • Hebben moeite met slapen
    • Moeten vaker plassen
    • Houden meer vocht vast
    • Krijgen vaker te maken met voorweeën

Het is goed om het een beetje rustig aan te doen. Doe bijvoorbeeld overdag een dutje en probeer dingen te doen om te ontspannen. Het is belangrijk om je eigen grenzen te bewaken en naar je lichaam te luisteren. Neem contact op met de verloskundige bij signalen van een blaasontsteking, bijvoorbeeld als je het gevoel hebt dat je moet plassen, maar uiteindelijk niet hoeft. Andere redenen om contact op te nemen met je verloskundige zijn:

 

  • Hoofdpijn
  • Tintelende vingers
  • Pijn in de bovenbuik
  • Misselijkheid
  • Sterretjes zien

De bewegingen in je buik

Misschien merk je dat de bewegingen van je kindje iets minder worden. Dat is niet gek; je baby heeft steeds minder ruimte om te draaien en te schoppen. De bewegingen worden kleiner en je hebt het niet meer elke keer door. Ook verandert het slaapritme van je kindje. De periodes tussen krachtige bewegingen worden daardoor langer.

Als je met verlof bent, kun je al je aandacht en energie aan je kindje geven. Zo kun je makkelijk rust nemen als je dat nodig vindt. Twijfel je of je kindje genoeg beweegt? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Dingen die je zelf kunt proberen:

  • Neem een rustmoment en eet iets zoets.
  • Neem een ontspannen houding aan en richt je aandacht op de baby.
  • Maak contact met je buik door je handen op je buik te leggen om de bewegingen van buitenaf te voelen.

 

Als dit niet helpt om je kindje meer te laten bewegen, of als je ongerust bent, is het belangrijk om contact op te nemen. Doe dit sowieso als:

 

  • Je baby plotseling veel minder beweegt dan je gewend bent.
  • Je twijfelt of je je comfortabel voelt over het bewegen van je kindje.

Vluchttas voorbereiden

Wil je graag poliklinisch bevallen? Dan heb je waarschijnlijk je ziekenhuistas al klaarstaan. Maar ook als je thuis wilt bevallen, is het goed om een tas klaar te zetten. Er kunnen situaties zijn waarin je alsnog naar het ziekenhuis moet. Het is dan fijn om voorbereid te zijn. Belangrijke dingen om mee te nemen zijn:

  • Paspoort/identiteitskaart en verzekeringspasje
  • Kleding voor je baby (in verschillende maten), zoals romper met lange mouwen, broek, trui en een muts
  • Kleding voor jezelf, voor, tijdens en na de bevalling
  • Dekentje voor de baby
  • Maxi-Cosi
  • Telefoonlader
  • Muntje voor de rolstoel
  • Kleding en toiletartikelen voor je partner
  • Jouw geprinte geboorteplan

Tip: Help jezelf herinneren wat de laatste spullen zijn om nog in te pakken. Dit kan bijvoorbeeld met een briefje op je tas of een label dat je eraan hangt. Bespreek dit ook met je partner, zodat hij weet wat hij nog kan doen.

Overtijd, inleiden en strippen

Je uitgerekende datum wordt geschat op de datum dat je 40 weken zwanger bent. Dit betekent natuurlijk niet dat je altijd precies op die datum gaat bevallen. Bij een normale zwangerschapsduur beval je tussen de 37 en 42 weken. Als je langer dan 40 weken zwanger bent, noemen we dat ‘overtijd’. Bij 95% tot 98% van de vrouwen is de bevalling tussen de 37 en 42 weken. Als een vrouw langer dan 42 weken zwanger is, noemen we dat ‘serotiniteit’.

De bevalling op gang helpen

Een paar dagen overtijd zijn is helemaal geen probleem. Je kindje bepaalt namelijk zelf het ritme. Als je meer dan 41 weken zwanger bent, zullen we je iets vaker controleren. Na overleg met jou zullen we proberen de bevalling voor de 42e week op gang te helpen, omdat er dan meer complicaties kunnen optreden.

Met behulp van ‘strippen’ zullen we proberen om de bevalling op gang te helpen. Tijdens een inwendig onderzoek voelen we of er al sprake is van ontsluiting. Als dat zo is, proberen we de vliezen wat los te woelen van de baarmoedermond. Door het strippen komt er een baringshormoon (prostaglandines) vrij. Dit hormoon maakt de baarmoedermond ‘rijper’ en kan ervoor zorgen dat de weeën op gang komen. We zullen je vliezen niet breken tijdens het onderzoek.

 

Langer dan 42 weken zwanger

We zullen altijd proberen om je bevalling op te wekken zodat je voor de 42 weken kunt bevallen. Na 42 weken is er namelijk meer kans op complicaties. Als de placenta de maximale levensduur heeft bereikt, kan deze minder goed gaan functioneren. Hierdoor kan de hoeveelheid vruchtwater teruglopen, waardoor je kindje minder voedingsstoffen krijgt.

In dit soort gevallen kan er een situatie ontstaan waarin een kindje in nood komt. Omdat het risico op complicaties vanaf de 42e week groter is, adviseren we om vanaf dan onder leiding van een gynaecoloog te bevallen.

Wel of niet ingeleid worden?

De bevalling op gang brengen noemen we inleiden. In het ziekenhuis wordt er een ballonnetje in je baarmoedermond geplaatst of een gel aangebracht, zodat de baarmoedermond gaat rijpen en er ontsluiting ontstaat. Als er voldoende ontsluiting is, worden je vliezen gebroken en krijg je weeënopwekkers (oxytocine) via een infuus.

Wat kan ik nu al regelen?

  • Pak de laatste dingen alvast in je vluchttas, ook als je thuis wilt bevallen.

Heel veel succes met de laatste loodjes en de laatste voorbereidingen voor de grote dag!

Volgende aflevering
Aflevering 07

Je gaat nu écht bevallen

 

Schrijf je in!

Schrijf je in!

Hoi! Abonneer je op ons 9-maandenplan door je uitgerekende datum in te vullen en ontvang automatisch de informatie in je mailbox op het moment dat je het nodig hebt. Toegankelijk voor iedereen, ook als je niet bij onze praktijk ingeschreven staat.

Geef jouw e-mailadres op om u te abonneren. Bijvoorbeeld: abc@gmail.com
Formaat: jjjj-mm-dd

Je gaat nu écht bevallen

Je vliezen zijn gebroken, of je weeën zijn begonnen. In deze aflevering geven we je de laatste informatie en tips voor tijdens de bevalling.

We bespreken in deze aflevering:

  • De fasen van je bevalling
  • Het gouden uur
  • De overdracht van zorg van verloskundige naar gynaecoloog
  • Pijnstilling en -verlichting

Lees hier de laatste tips en informatie voor je bevalling, maar onthoud: rustig blijven ademhalen! Iedere wee gaat weer voorbij.

De baby komt er écht aan

Je vliezen zijn gebroken, of je weeën zijn begonnen: je bent aan het bevallen. De baby komt eraan. Lees in dit deel van het 9-maandenplan alle tips en informatie over de bevalling.

    De fasen van je bevalling

    Je vliezen zijn gebroken of je weeën zijn begonnen. Wanneer bel je ons?

    • Bel de verloskundige als de weeën 1 tot 2 uur lang iedere 3-4 minuten komen en 60 seconden duren.
    • Bel ook als je ons nodig hebt of ongerust bent.
    • Bel als je tijdens de weeën meer bloed verliest dan normaal bij je menstruatie.
    • Bel als je vruchtwater verliest en de baby bij de laatste controle niet was ingedaald.
    • Bel als het vruchtwater dat je verliest groen of bruin van kleur is.

Let op: Als je vliezen zijn gebroken en het vruchtwater is helder, de baby lag bij de laatste controle ingedaald en het is nacht:

  • Ga lekker slapen; de kans is dan groot dat je weeën starten.
  • Als er geen weeën zijn, laat ons dan rond 9:00 uur weten dat je vliezen zijn gebroken.

Vliezen zijn gebroken

Het breken van je vliezen wordt meestal gezien als het begin van je bevalling, maar bij slechts ongeveer 1 op de 10 bevallingen begint de bevalling met gebroken vliezen. In de andere 90% van de gevallen breken de vliezen pas tijdens de ontsluitingsfase.

Ontsluiting en weeën

Zoals hierboven vermeld, breken bij 90% van de bevallingen de vliezen tijdens de ontsluitingsfase. Weeën starten vaak kort en onregelmatig. Wanneer je ontspant, worden ze vaak sterker.

Tijdens de latente fase, de eerste fase van je bevalling, bereidt je lichaam zich voor. Je baarmoedermond wordt korter en je krijgt wat ontsluiting. Het kan nog afzwakken als je weeën onregelmatig zijn. Ze gaan dan na een paar uur of dagen weer verder. Doe gewoon alles wat je op een normale, ontspannen dag ook zou doen en spaar je energie voor later.

Tijdens de actieve bevalling heb je die energie namelijk nodig. De weeën worden intenser en komen iedere 3 tot 4 minuten. Probeer de weeën te timen en bij te houden. Zijn de weeën ongeveer 60 seconden lang, en moet je de weeën wegzuchten, dan is het tijd om de verloskundige te bellen. Bij een eerste kindje duurt deze fase gemiddeld tien tot twaalf uur; bij een tweede kindje vier uur.

Vanaf de eerste weeën wordt je baarmoedermond korter en opent deze zich tot volledige ontsluiting van 10 centimeter. Je baby zal dieper in het bekken zakken en draait met zijn rug naar voren.

Naar het ziekenhuis

Wil je graag poliklinisch bevallen? Dan blijf je in de eerste fase van de bevalling thuis. Zodra de weeën krachtig zijn en je tussen de 4 en 7 centimeter ontsluiting hebt, verplaatsen we naar het ziekenhuis. Indien je eerder iets nodig hebt tegen de pijn, bespreken we de mogelijkheden met jou.

De verloskundige die je begeleidt belt het ziekenhuis om te checken of er plek is. Ze zal je vertellen waar je heen moet, hoe je kunt parkeren en hoe het precies werkt. Je stapt nu in de auto op weg naar het ziekenhuis.

Door de verandering van situatie kan het zijn dat de weeën afnemen door de adrenaline die ontstaat bij de nieuwe omgeving. Adrenaline werkt het weeën-hormoon oxytocine tegen. Oxytocine zorgt voor krachtige weeën. Om oxytocine te bevorderen en adrenaline te verminderen:

  • Zorg voor zachte geluiden en gedimd licht.
  • Creëer een rustige omgeving met weinig mensen.
  • Zet geluiden van externe prikkels (telefoons, laptops) uit.
  • Houd jezelf warm met sokken en zet de verwarming wat hoger.
  • Laat je omringen door liefde, bijvoorbeeld door te knuffelen.

Persen

Aan het einde van de ontsluitingsperiode worden de weeën erg krachtig. Tijdens de piek van de wee krijg je het gevoel dat je moet poepen. Dit kan wat raar voelen, maar laat het gewoon gebeuren. Dit gevoel wordt steeds langer en zodra het tijdens de hele wee aanwezig is, kun je eraan toegeven. De persfase is begonnen.

Tijdens het persen druk je je baby door het bekken en de bekkenbodem. De pauzes tussen de weeën zijn vaak langer, zodat jij en je kindje even kunnen bijkomen. Bij een eerste kindje duurt deze fase ongeveer een uur; bij een tweede kindje gemiddeld twintig minuten.

De houding waarin je wilt persen, kies je zelf. Dit kan bijvoorbeeld op handen en knieën, op een baarkruk of op je rug. Doe vooral wat goed voelt en wat je kunt volhouden.

Je kindje wordt geboren

Als je kindje geboren is, leggen we de baby meteen op jouw buik. Zo blijft hij of zij het beste warm. Voor het doorknippen van de navelstreng vragen we altijd of je (eventuele) partner dit wil doen. We controleren jou en hechten je indien nodig terwijl de baby bij jou ligt. Als alles goed gaat, doen we het eerste uur geen verdere controles.

Het gouden uur

Het “gouden uur” is het eerste uur na de geboorte, een cruciale periode voor zowel moeder als kind. Tijdens dit uur wordt je baby direct op je borst gelegd, wat skin-to-skin contact genoemd wordt. Dit moment bevordert niet alleen de lichamelijke en emotionele band tussen jullie, maar het biedt ook belangrijke gezondheidsvoordelen:

 

  • Jouw lichaamswarmte helpt je baby zijn of haar temperatuur, hartslag en ademhaling te stabiliseren. Dit is essentieel omdat pasgeborenen moeite hebben om hun eigen lichaamstemperatuur te regelen.
  • Het eerste uur is vaak een natuurlijk moment waarop de baby instinctief op zoek gaat naar de borst van de moeder. Dit bevordert een succesvolle start van de borstvoeding, doordat de baby de eerste moedermelk (colostrum) kan drinken, die rijk is aan voedingsstoffen en immuniteit bevorderende stoffen.
  • Bij jou komt het hormoon oxytocine vrij door het fysieke contact, wat de hechting bevordert en de kans op postnatale complicaties zoals bloedingen vermindert. Voor de baby werkt het hormoon kalmerend, wat helpt om stress na de geboorte te verminderen.
  • Via huid-op-huidcontact komt  je baby in contact met jouw bacteriën, wat helpt bij de ontwikkeling van zijn of haar immuunsysteem.

Kortom, het gouden uur is een belangrijk onderdeel van de eerste fase na de bevalling, omdat het een natuurlijke en gezonde start van het leven van je baby ondersteunt en een veilige, kalme overgang naar de buitenwereld biedt.

Hierna gaan we je baby uitgebreid bekijken en wegen. Voor de bevordering van de bloedstolling is het goed om pasgeboren baby’s vitamine K te geven. Wij geven dit na de bevalling in een hoge dosering. Vanaf dag 8 geven jullie dit zelf dagelijks.

Van verloskundige naar gynaecoloog

Bij bepaalde situaties kan de hulp van een gynaecoloog nodig zijn tijdens de bevalling, bijvoorbeeld:

  • Als de baby in het vruchtwater heeft gepoept
  • Als je pijnstilling wilt
  • Als de bevalling niet vordert

In minder dan 1% van de gevallen is de wissel naar een gynaecoloog noodzakelijk vanwege de conditie van je kind.

Wanneer de zorg wordt overgedragen aan de gynaecoloog, gaat je verloskundige weg zodra je gesetteld bent. In het ziekenhuis is het belangrijk om zelf initiatief te nemen, omdat er niet altijd continue begeleiding is zoals bij de verloskundige.

Pijn verlichten

Als je in het ziekenhuis bevalt, kun je gebruikmaken van pijnstilling. In Nederland mag je zelf beslissen of je pijnverlichting of -stilling wilt. Meer informatie hierover hebben we besproken in aflevering 6 van het 9-maandenplan. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan deze aflevering voor alle informatie over pijn tijdens de bevalling.

Volgende aflevering
Aflevering 08

De bevalling is (bijna) achter de rug!

 

Schrijf je in!

Schrijf je in!

Hoi! Abonneer je op ons 9-maandenplan door je uitgerekende datum in te vullen en ontvang automatisch de informatie in je mailbox op het moment dat je het nodig hebt. Toegankelijk voor iedereen, ook als je niet bij onze praktijk ingeschreven staat.

Geef jouw e-mailadres op om u te abonneren. Bijvoorbeeld: abc@gmail.com
Formaat: jjjj-mm-dd

De bevalling is (bijna) achter de rug!

Misschien ben je net onderweg naar huis vanuit het ziekenhuis, of is de verloskundige zojuist vertrokken. En dan… Wat nu? Geen zorgen! In deze aflevering van het 9-maandenplan delen we handige informatie en tips voor de kraamweek, zodat je deze bijzondere tijd rustig en goed voorbereid kunt doorkomen.

Wat je kunt verwachten in dit deel van het 9-maandenplan:

  • Belangrijke info over het herstel van jou en je kindje
  • Ondersteuning door de kraamzorg en verloskundige
  • Voeding voor je baby
  • Hoe en wanneer je aangifte van de geboorte moet doen

Ontdek alles wat je wilt weten over deze eerste dagen na de bevalling.

De bevalling is achter de rug

Je bent net bevallen en weer onderweg naar huis vanuit het ziekenhuis of de verloskundige is net thuis bij jullie de deur uit. Uh, wat nu? Geen zorgen. In deze voorlaatste aflevering van het 9-maandenplan vind je alle informatie en tips voor de eerste 24 uur na je bevalling.

    Een gezond kindje en moeder

    Een pasgeboren baby heeft bepaalde kenmerken waaraan je kunt zien dat hij of zij het goed doet:

    • Een roze of licht getinte huidskleur
    • Een temperatuur van tussen de 36,5 en 37,5 graden
    • Een beetje misselijkheid door ingeslikt vruchtwater in de eerste 24 uur is normaal
    • Je baby mag in de eerste 24 uur zo vaak aan de borst als hij of zij wil

     

    Je baby communiceert ook direct na de geboorte door te huilen. Dit kan betekenen dat:

     

    • Je kindje het te warm of koud heeft
    • Het wil zuigen, bijvoorbeeld op je pink
    • Hij of zij honger heeft
    • Er een schone luier nodig is
    • Of dat je baby gewoon bij je wil zijn

Ook voor jou als nieuwe moeder zijn er bepaalde tekenen van goed herstel. In de eerste uren na de bevalling kun je verwachten dat:

  • Je maximaal één kraamverband per uur verliest
  • Een paracetamol helpt bij eventuele naweeën
  • Plassen onder de douche kan helpen om wonden schoon te houden
  • Je lichaam vocht afvoert door meer te zweten en te plassen

 

Ondersteuning door de kraamzorg en verloskundige

Je staat er na de bevalling zeker niet alleen voor! Gedurende de eerste acht dagen krijg je hulp van een kraamverzorgende. Zij:

  • Voert lichamelijke controles uit bij jou en je baby
  • Helpt bij het op gang brengen van borstvoeding
  • Geeft tips over de verzorging van je kindje
  • Helpt, indien mogelijk, met wat huishoudelijke taken (afhankelijk van het aantal aangevraagde kraamzorguren)

Naast de hulp van de kraamverzorgende, komen wij na je bevalling ook nog twee tot drie keer op huisbezoek, indien nodig. We komen een kijkje nemen hoe het met je baby gaat, maar besteden ook aandacht aan hoe jij en je partner zich voelen. We bieden ook ondersteuning bij borstvoeding en andere kwaaltjes die zijn ontstaan tijdens of na de bevalling.

Naast de hulp die we bieden bij lichamelijke ongemakken, steunen we jou (of jullie) ook op mentaal vlak. Het is namelijk een hele verandering en niet altijd de roze wolk waar je over hoort. Het kraambed kan een heftige en emotionele periode zijn; daarom ondersteunen we ook op emotioneel gebied. We zijn de eerste tien dagen na je bevalling nog 24 uur per dag bereikbaar in geval van spoed of zorgen.

De voeding voor je baby

Borstvoeding geven is een mooi moment van binding tussen moeder en kind. Het is niet alleen heel fijn, maar ook heel praktisch. Je hebt namelijk altijd de voeding voor je kindje bij je op de juiste temperatuur. Zoals we in eerdere afleveringen ook al hebben verteld, bepaal je zelf of je borstvoeding wilt geven of liever kiest voor flesvoeding. Als je borstvoeding niet op gang komt, is het waarschijnlijk sowieso noodzakelijk om over te stappen op kunstvoeding.

Tips voor het aanleggen van je baby:

  • Zorg dat je ontspannen zit of ligt.
  • Richt je op jezelf en je baby, en probeer andere gedachten even los te laten.
  • Leg je kindje met zijn buikje tegen jouw buik.
  • Breng je kindje rustig naar de borst om aan te leggen.
  • Stimuleer een grote hap door je tepel over het bovenlipje van je baby te laten gaan.
  • Let op dat de lipjes van je baby naar buiten gekruld zijn voor een goede aansluiting.
  • Voor je eigen vochthuishouding is het belangrijk om zelf een groot glas water te drinken bij iedere voeding.

Je kindje begint vaak met snelle bewegingen te zuigen om het toeschietreflex op te wekken. Wanneer dit is gelukt, drinkt je baby met lange halen en neemt het om de paar grote slokken een pauze om door te slikken. Wanneer je het doorslikken hoort, weet je zeker dat je baby goed aan het drinken is.

Extra vitamines voor je baby

Naast voeding is extra vitamine K en D belangrijk voor je baby.

  • Vitamine K: Bij borstvoeding geef je vanaf dag 8 dagelijks 150 microgram vitamine K tot de eerste 12 weken. Bij flesvoeding is dit niet nodig aangezien hier al vitamine K aan toegevoegd is.
  • Vitamine D: Alle kinderen, ongeacht de voeding, hebben 10 microgram vitamine D per dag nodig tot ze vier jaar oud zijn.

Hulp bij borstvoeding
Heb je moeite met het geven van borstvoeding of komt het niet op gang? De kraamverzorgende en verloskundige kunnen hulp bieden, waardoor het in de meeste gevallen goed op gang komt. Voor extra hulp kan het inschakelen van een lactatiekundige fijn zijn.

Aangifte van geboorte

Zoals we al eerder hebben verteld, is het belangrijk om tijdens je zwangerschap alvast de erkenning te regelen als jullie niet getrouwd zijn. Na de geboorte moet je partner binnen drie dagen de aangifte doen bij de gemeente. Neem (wanneer jullie niet getrouwd zijn) hiervoor het bewijs van erkenning mee en vergeet de legitimatie van zowel de moeder als de partner niet.

Checks door de Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

Na de aangifte van jullie kindje bij de gemeente, wordt de JGZ automatisch ingelicht. Deze komt dan tussen de vijfde en achtste dag na de bevalling langs om een gehoortest te doen en voor de hielprik. Het is daarom heel belangrijk om op tijd aangifte te doen van de geboorte. Je hoeft geen afspraak te maken, de JGZ komt namelijk bij jullie langs zonder zelf een afspraak te maken.

Tijdens de check wordt er bloed afgenomen voor de hielpriktest. Deze wordt onderzocht op 26 zeldzame en behandelbare ziektes. Een vroege opsporing kan zorgen voor betere behandelmogelijkheden, wat bijdraagt aan een betere toekomst voor jullie kindje.

 

Kraamvisite: wel of niet in de eerste week?

Je bent in de eerste weken nog druk bezig om te wennen aan de nieuwe situatie, te zorgen voor je baby, om een weg te vinden met je partner in de nieuwe situatie en om jezelf weer goed te voelen. Iets waar je dan misschien niet op zit te wachten is een huis vol mensen waar je dan al je energie aan wilt besteden. Bespaar je tijd en energie in deze periode en nodig alleen de mensen uit die jullie kunnen ondersteunen.

Mentaal wennen aan de nieuwe situatie

De eerste paar dagen na je bevalling worden vaak omschreven als een roze wolk, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het is ook een hele intense periode. Bij je eerste kindje is alles nieuw, en je moet wennen aan dit nieuwe gevoel. Fysiek krijg je ongemakken zoals veel zweten, vaak moeten plassen, en ook je borstvoeding komt op gang.

Mentaal kan deze situatie ook zwaar wegen. Kraamtranen zijn niet voor niets een bekend verschijnsel. De meeste vrouwen hebben op dag 4 tot 5 na de bevalling een echte huildag. Dat is heel normaal en gaat weer over. Maar blijf jij je na de kraamweek ook zo kwetsbaar voelen, kijk je niet heel fijn terug op de bevalling of zit je gewoon echt niet zo lekker in je vel? Dan is het goed om niet met dat gevoel te blijven zitten. Vraag ondersteuning vanuit je omgeving of ga in gesprek met een psycholoog. Het kan helpen om over je gevoel te praten voor je eigen verwerking.

Wat kan ik nu al regelen?

  • Stuur je partner op pad voor de geboorteaangifte

Namens ons allemaal van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie kindje!

Volgende aflevering
Aflevering 09

Jullie eerste weekjes als (groter) gezin

 

Schrijf je in!

Schrijf je in!

Hoi! Abonneer je op ons 9-maandenplan door je uitgerekende datum in te vullen en ontvang automatisch de informatie in je mailbox op het moment dat je het nodig hebt. Toegankelijk voor iedereen, ook als je niet bij onze praktijk ingeschreven staat.

Geef jouw e-mailadres op om u te abonneren. Bijvoorbeeld: abc@gmail.com
Formaat: jjjj-mm-dd

Jullie eerste weekjes als (groter) gezin

Jullie leven inmiddels al een paar weekjes als (groter) gezin. In het begin was het misschien even wennen, maar waarschijnlijk hebben jullie nu (bijna) je draai gevonden.

In dit laatste deel van het 9-maandenplan vertellen we je nog de laatste dingen over:

  • Het leven met een baby
  • Aandacht voor je bekkenbodem
  • Werken na je zwangerschap
  • Anticonceptie

Lees op deze pagina alle belangrijke informatie en weetjes over de laatste fase van het 9-maandenplan.

Het leven als (groter) gezin

Een tijdje geleden ben je bevallen van je kindje. Misschien zijn jullie al helemaal gewend aan de nieuwe gezinsstructuur, of ben je nog volop aan het wennen. In dit laatste deel van het 9-maandenplan geven we je voor de laatste keer informatie en tips die je in deze periode goed kunt gebruiken.

 

Het leven met jullie baby

Wanneer je voor de eerste keer ouder wordt, moet je meestal even zoeken naar wat je baby precies wil. Dat is heel normaal. Baby’s die tussen de 2 en 10 weken oud zijn, huilen gemiddeld wel 2 uur per dag.

Door te huilen geeft je baby aan waar hij of zij behoefte aan heeft, wat ook bijdraagt aan de ontwikkeling. Rust en regelmaat kunnen helpen om je kindje minder te laten huilen. The Happiest Baby-methode van Harvey Karp helpt veel ouders om baby’s te kalmeren en beter te laten slapen.

    Deze methode bootst de rustgevende omgeving van de baarmoeder na. Het idee is dat baby’s in de eerste drie maanden extra comfort nodig hebben, omdat ze nog in een soort “vierde trimester” zitten en zich aanpassen aan de buitenwereld. De “5 S’en”-techniek wordt hiervoor gebruikt:

     

    • Swaddling (Inbakeren) – Het strak inwikkelen van de baby geeft een gevoel van geborgenheid.
    • Side/Stomach Position (Zij/Buikligging) – Een veilige, kalmerende positie (alleen onder toezicht).
    • Shushing (Ssshh-geluid) – Nabootsen van het ruisende geluid in de baarmoeder.
    • Swinging (Wiegen) – Zachte schommelbewegingen helpen de baby te kalmeren.
    • Sucking (Zuigen) – Een fopspeen of borstvoeding kan een geruststellend effect hebben.

Aandacht voor je bekkenbodem

De spieren in je bekkenbodem zijn verweekt door de zwangerschapshormonen en worden tijdens de bevalling behoorlijk opgerekt. Het is daarom belangrijk om na je zwangerschap aandacht te besteden aan het herstel van je bekkenbodem. Bekkenbodemoefeningen helpen deze spieren weer in vorm te krijgen.

Je kunt deze oefeningen bijvoorbeeld leren bij een cursus voor net bevallen vrouwen. Het is belangrijk om dit een paar maanden vol te houden. Uit onderzoek blijkt dat het trainen van specifieke spieren een positief effect heeft op het voorkomen van (stress)incontinentie op latere leeftijd.

Blijf je klachten houden nadat je deze oefeningen een paar maanden consequent hebt gedaan? Ga dan langs bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenbodemproblemen. Zij kunnen je helpen om deze spieren te trainen.

Herstel en sporten

Als je net bevallen bent, denk je misschien nog niet aan sporten. Of misschien wil je juist vanaf week één weer fit worden. Het is belangrijk om de eerste periode na je zwangerschap veel rust te nemen. Je lichaam moet bijkomen en herstellen van de zwangerschap en bevalling, wat in de eerste weken veel rust en goede voeding vereist.

Wanneer mag ik weer sporten?

Gemiddeld zijn vrouwen zes weken na de bevalling er weer klaar voor om te beginnen met sporten. Bouw je conditie en spieren rustig op, luister naar je lichaam en respecteer je grenzen.

Het trainen van je buikspieren moet je bijvoorbeeld op gevoel doen. Tijdens je zwangerschap zijn je buikspieren uit elkaar gegaan om ruimte te maken voor de groeiende baby. Enkele weken na de bevalling zul je merken dat je rechte buikspieren weer bij elkaar komen.

Wil je weten of je al je buikspieren mag trainen? De verloskundige zal dit tijdens de nacontrole voor je controleren.

Weer aan het werk na je zwangerschap

Misschien denk je er nog niet aan om weer aan het werk te gaan nu je lekker in je ‘bubbel’ zit met je kleintje. Gelukkig hebben we in Nederland een systeem waarin je na de bevalling recht hebt op gemiddeld 10 weken zwangerschapsverlof.

In het eerste levensjaar van je kind heb je ook recht op 9 weken ouderschapsverlof. Dit geldt voor zowel de moeder als de partner. Dit kun je bij je werkgever aanvragen en over het eerste levensjaar van je baby verspreiden.

Borstvoeding

Als je borstvoeding geeft en weer aan het werk gaat, zijn er in Nederland ook regels voor. Zo mag je een kwart van je werktijd besteden aan kolven, en je werkgever is verplicht om hier een geschikte ruimte voor beschikbaar te stellen. Als je liever niet op je werk kolft, kun je ook afbouwen. Je kunt borstvoeding blijven geven, maar je baby krijgt voor werktijd dan een grotere hoeveelheid.

Heb je vragen over borstvoeding, afbouwen of kolven? Onze lactatiekundige helpt je graag verder.

Laatste Centering Pregnancy-bijeenkomst

Als je hebt deelgenomen aan de Centering Pregnancy-bijeenkomsten, is het bijna tijd voor de laatste afspraak. Fysiek en mentaal herstel staan centraal in deze bijeenkomst. Hier kunnen jullie samen praten over hoe het ouderschap bevalt, tips delen en elkaars baby’s bewonderen. We horen ook graag jouw verhaal van de bevalling en je ervaringen tot nu toe.

Tijdens deze bijeenkomst kunnen we eventueel je buikspieren controleren en je wond inspecteren. Aan het einde van deze sessie sluiten we de zorg samen af. De cirkel is dan mooi rond en jullie kunnen genieten van jullie nieuwe gezinnetje.

Vruchtbaarheid en anticonceptie

Is jullie gezin compleet, of wil je voorlopig geen gezinsuitbreiding? Dan is het goed om na te denken over anticonceptie. Twee weken vóór je eerste menstruatie heb je je eerste eisprong weer; je bent dus vruchtbaar. Je menstruatie kan na 4 tot 6 weken weer beginnen, maar als je borstvoeding geeft, kan het ook maanden uitblijven.

Als je voorlopig niet weer zwanger wilt worden, is het belangrijk om tijdig na te denken over anticonceptie. Houd er rekening mee dat sommige vormen invloed kunnen hebben op de kwaliteit van je borstvoeding. Om een goede keuze te maken die past bij jou kun je de keuzehulp doen op anticonceptie.nl.

 

Spiraaltje laten plaatsen

Kies je voor een spiraaltje, dan kun je ook bij ons geholpen worden. Vanaf 13 tot 14 weken na je bevalling kan Marieke een spiraaltje plaatsen. Bespreek met ons de verschillende anticonceptiemethoden, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wij wensen je ontzettend veel geluk met jullie mooie gezin! Hoewel de zorg na zes weken wordt afgesloten, weet dat je altijd bij ons terecht kunt met vragen.

 

Liefs team Onder de Linde

Volgende aflevering
Aflevering 010

Intimiteit tijdens de zwangerschap, (borst) voeding & lactatiekundige

Schrijf je in!

Schrijf je in!

Hoi! Abonneer je op ons 9-maandenplan door je uitgerekende datum in te vullen
en
ontvang automatisch de informatie in je mailbox op het moment dat je het
nodig
hebt. Toegankelijk voor iedereen, ook als je niet bij onze praktijk
ingeschreven staat.

Geef jouw e-mailadres op om u te abonneren. Bijvoorbeeld: abc@gmail.com
Formaat: jjjj-mm-dd

Ik wil vlot zwanger worden

Je bent eruit: je wilt zwanger worden! Waarschijnlijk zo vlot en zo gezond mogelijk.
Lees
wat je kunt doen en meer interessante weetjes voor een goede start, je cyclus,
LH-piek
en je vruchtbaarheid.

In het kort

  • De plaatsing van een spiraaltje kan als onaangenaam of pijnlijk worden ervaren.
  • Van alle stellen die probeert zwanger te worden lukt dit in 80-90% van de
    gevallen binnen een jaar.
  • De kans op zwangerschap is het grootst als je om de 2 of 3 dagen vrijt in de zes
    dagen vóór de eisprong (de eisprong is 2 weken voor het begin van de volgende
    menstruatie).
  • Slik vanaf de wens zwanger te worden tot 10 weken zwangerschap dagelijks 400mg
    foliumzuur.

Je cyclus en je vruchtbaarheid

Om zwanger te kunnen worden moet een eicel worden bevrucht door een zaadcel. Bij de
vrouw komt een eicel uit een van de eierstokken vrij, dit gebeurt (bijna) iedere
maand, de zogenoemde eisprong. De eisprong vindt plaats 14 dagen voor de
menstruatie. Wanneer je regelmatig menstrueert is het moment van de eisprong vrij
nauwkeurig te voorspellen. Als je menstruatiecyclus onregelmatig is, dan is het
lastiger te voorspellen.

    • Meer vaginale afscheiding, die dikker en slijmeriger is dan je gewend
      bent. Zo kunnen de zaadcellen makkelijker bij de eicellen komen die door
      de eileider naar de baarmoeder zijn gegaan.
    • Je libido stijgt vaak (handig!).
    • Sommige vrouwen voelen de ovulatie onderin hun buik,net boven de lies.
    • De LH-piek in je urine stijgt rondom je eisprong. Wanneer je een paar
      maanden bijhoudt wanneer je menstrueert, wat je temperatuur is en hoe je
      vaginale slijm eruit ziet krijg je veel inzicht in je eigen
      menstruatiecyclus en vergroot dit de kans op een zwangerschap.

Bereken wanneer je ovulatie is met een ovulatie-calculator. Of gebruik ovulatietesten
die in je urine de LH-piek meten: het LH-hormoon is verhoogd rond de ovulatie. De
kans op een eisprong kan verminderen, bijvoorbeeld door: stress, heel intensief
sporten of zware lichamelijke arbeid, sterk afvallen, een laag lichaamsgewicht,
overgewicht of de overgang (het begin van de menopauze).

Vrijen in de vruchtbare periode

Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je om de twee of drie dagen vrijt.
Vaker mag, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de
baarmoeder. Weet je wanneer er een eisprong is: de meeste zwangerschappen
ontstaan na het vrijen in de zes dagen vóór de eisprong.

Voorbereiden op je zwangerschap: leef gezond

Gelukkig zorgt de natuur er voor dat bijna elk kind gezond wordt geboren. Er zijn
echter ook dingen die je kan doen om de kans op een gezond kindje en een gezonde
zwangerschap te vergroten. Dat begint al tijdens het zwanger worden. Daarnaast
zijn de eerste weken van een zwangerschap heel belangrijk voor de ontwikkeling
van een kind. De meeste vrouwen weten pas na die eerste weken dat ze zwanger
zijn.

Foliumzuur

De kans dat een kind wordt geboren met een open ruggetje is klein. Je kan
deze kans verder verkleinen wanneer je foliumzuur slikt. 400mg
foliumzuur per dag, bevordert het sluiten van het centrale
zenuwstelsel rond de 8e week van de zwangerschap. Stop pas na 10 weken
zwangerschap met het slikken van foliumzuur.

Gezond gewicht

Met een gezond gewicht heb je de meeste kans op een zwangerschap en
minder kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Een
optimaal gewicht definiëren we als een BMI tussen de 20 en de 25.
Bereken je BMI HIER.

Kijk of je met gezonde voeding op een gezond gewicht kunt komen. Lukt
dit niet, maak dan eens een afspraak bij de diëtist, die kan je vaak
snel en goed helpen. Wij werken veel samen met de diëtisten van
Steenstra en de Vries op onze locatie in West.

Roken

Stop ruim voordat je zwanger wordt met roken. Roken vermindert de
vruchtbaarheid. Het vergroot de kans op sterfte van de vrucht, op
vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Roken én meeroken tijdens de
zwangerschap verhoogt de kans op wiegendood. Wil je hulp bij het stoppen
met roken : ROKEN EN ZWANGERSCHAP

Alcohol

Het nuttigen van alcohol kan je vruchtbaarheid beïnvloeden en heeft
effect op het embryo in de eerste weken van de zwangerschap. Het drinken
van alcohol door de partner beïnvloed zijn vruchtbaarheid ook. Wil je
van de hoed en de rand weten: alcohol en zwangerschap.

Medicatie

Slik bij een zwangerschapswens alleen medicatie na overleg met een arts.
Dit geldt ook voor je partner. Soms is het verstandig in aanloop naar de
zwangerschap te stoppen met medicatie, te wisselen naar een ander
medicijn of de dosering van je medicatie aan te passen. Alleen
paracetamol mag je tijdens een zwangerschapswens en tijdens je
zwangerschap zonder overleg gebruiken.

Werk

Op je werk kunnen omstandigheden zijn die je vruchtbaarheid beïnvloeden,
of invloed hebben tijdens een vroege zwangerschap. Denk aan risico’s
als: contact met gevaarlijke stoffen zoals oplosmiddelen of
bestrijdingsmiddelen, onregelmatige werktijden (zoals bij ploegendienst
en nachtdienst), lichamelijk belastend werk, ongezonde stress, een
omgeving met lawaai/overdruk/lichaamstrillingen/extreme hitte of kou,
contact met straling. Bespreek de gevolgen hiervan voor een zwangerschap
met je werkgever of een arbo-arts. Samen kan je kijken naar aanpassing
van je werkzaamheden en/of werktijden. Werk je met kleine kinderen en
heb je nog nooit de waterpokken gehad: overweeg om je voor de
zwangerschap in te laten enten. Klik hier voor meer info.

Drugs

Drugs beïnvloeden je vruchtbaarheid in negatieve zin, en kunnen bij
gebruik rond de conceptie zorgen voor het ontstaan van aangeboren
afwijkingen.

Wanneer contact opnemen als je zwanger wilt worden?

  • Het kan zijn dat het vrijen niet goed lukt. Bespreek dit dan met je
    partner of neem contact op met je huisarts of met ons om erover te
    praten. De ervaring leert dat dit helpt.
  • Wanneer je een chronische ziekte hebt zoals diabetes, hoge bloeddruk,
    schildklierziektes, epilepsie, trombose, astma, depressie en
    angststoornissen dan verdient dit al voor de zwangerschap extra
    aandacht.
  • Als er in je naaste familie (of die van je partner) een erfelijke ziekte
    voorkomt, zoals taaislijmziekte,
    spierziekten, het downsyndroom of een open ruggetje. Wanneer je familie
    bent van je partner is de kans dat een erfelijke aandoening tot uiting
    komt groter.
  • Als het onduidelijk is of er een eisprong is (bijvoorbeeld omdat je een halfjaar niet
    hebt gemenstrueerd);
  • Als je een jaar lang hebt geprobeerd om zwanger te worden.

Kinderwens spreekuur

Wanneer zwanger worden niet lukt, je het lastig vindt om grip te krijgen op
je cyclus of persoonlijk advies wil al voor de zwangerschap: maak een
afspraak bij ons of een verloskundige in de buurt voor een
kinderwensconsult.
De verloskundige zal je vragen de zwangerwijzer in te vullen zodat zij zich
goed kan voorbereiden op jullie gesprek.
Zo kom je met ons in contact.

Ben je zwanger geworden? Lees dan verder in ons 9 maanden plan over:

  • De voordelen van het Nederlandse verloskundig systeem.
  • Welke verloskundige kies je en hoe word je begeleid?
  • Gezonde leefstijl: voeding & beweging

En verder:

Voor de partners

  • Ook voor de partners geldt: stoppen met roken, drugs en alcohol verhoogt je vruchtbaarheid
  • Slik je medicijnen: vraag bij je huisarts of apotheker of de medicijnen invloed kunnen hebben op je vruchtbaarheid

Lees Tips

In de groeigids en op strakszwangerworden.nl staan tips en adviezen over hoe je
zo gezond mogelijk zwanger kunt worden.

To do

  • Slik dagelijks 400mg foliumzuur
  • Blijf vooral genieten van elkaar, dan komt het zwanger worden makkelijker.
Volgende aflevering

BLIJF OP DE HOOGTE

De laatste blogs
Alle blogs