De kracht van warm water – Het Leven Van Een Verloskundige

Het ontluiken van de bevalling

Het is dinsdagochtend negen uur. Ik zit al vroeg in mijn tuin. Terwijl ik geniet van een kopje koffie, spelen mijn kinderen om me heen. Dan komt er een WhatsApp binnen op de diensttelefoon. Het is Lisa: “Jaaaaaaah eindelijk, mijn vliezen zijn gebroken.”

 

Wat ben ik blij voor haar. Ze wil zo graag bevallen. Al weken heeft ze af en toe weeën, maar ze zetten niet door. Nu lijkt het dan toch te gaan gebeuren.

 

Ik bel haar en we spreken af dat ik in de loop van de ochtend bij haar thuis langskom. Na een uur krijg ik alweer een bericht dat de weeën langzaam opgang komen. Lisa voelt zich heel ontspannen en kijkt uit naar de bevalling. Ze is vol vertrouwen in haar lijf. En heeft sterk het gevoel dat de weeeen spoedig sterker zullen worden. Ze blijft dus nog lekker van de zon genieten en houdt mij op de hoogte.

 

Rond het middaguur lijken de weeën dan echt door te zetten, bericht ze. Ik spring gelijk in mijn auto. Daar aangekomen zitten Lisa, haar partner en haar moeder nog heerlijk in de zon te genieten van een lunch. Al bekent ze mij direct dat haar etenslust matig is en ze het bij een simpel kopje bouillon heeft gehouden. Lisa kletst er nog vrolijk op los en de weeën nemen iets af. Als we samen even in de woonkamer gaan zitten nemen de weeën weer in kracht toe. Lisa vindt het moeilijk om haar ademhaling te controle gedurende de pijnlijke weeen. Ze begint een beetje te hyperventileren. Ik doe voor hoe Lisa de weeeen het beste kan wegpuffen. Samen puffen we een tijdje de weeen weg totdat Lisa dat onder de knie heeft.

 

Een uur later onderzoek ik Lisa, ze heeft 2 cm ontsluiting. Om goed te kunnen ontspannen tijdens de weeën gaat ze onder de douche staan. Ik merk dat ze het prettig vindt om even alleen te zijn. Als wij bij haar in de buurt zijn wordt ze teveel afgeleid. Ze wil zich juist in volle concentratie op de weeen richten. Lisa haar partner, moeder en ik verlaten dus de badkamer. Gelukkig grenst de badkamer direct aan de tuin waar wij wachten totdat ze ons nodig heeft.

 

Na een uurtje kan Lisa haar draai niet meer vinden onder de douche. De weeën zijn nu zo krachtig dat geen enkele houding meer fijn is voor haar.

 

In bad bevallen

Haar droom is een badbevalling. Lisa heeft van enkele vriendinnen gehoord dat dit een fijne manier is om te bevallen. Ik als verloskundige, die graag badbevalling begeleid, kan dit alleen maar beamen. Het warme en stromende water zorgt ervoor dat de barende vrouw goed kan ontspannen. Een ontspannen lichaam zal meer endorfines produceren. Deze werken als natuurlijke pijnstilling en bevorderen een spoedige bevalling. Sommige vrouwen huren een speciaal bevalbad. Andere kiezen ervoor om in een bevalcentrum te bevallen waar een speciaal bad aanwezig is. Het voordeel van een speciaal bad is dat er meer bewegingsruimte is. Waardoor de vrouw verschillende houdingen kan aannemen. Ook dit heeft weer een gunstig effect op het bespoedigen van de bevalling. Lisa neemt plaats in het bad en wordt langzaam omhuld door het warme water.

 

Het natuurgeweld aan weeën overvalt Lisa. Het is voor haar moeilijk om niet in paniek te raken. Samen met haar partner en kraamverzorgster, zit ik bij haar aan de rand van het bad. Ze heeft nu een heel team om haar hier doorheen te coacht. Ik hoop dat het Lisa lukt om nog meer in zichzelf te keren. Om haar hierbij te helpen zet ik zachtjes yogamuziek op.

 

Het stromende warme water en de klanken van yogamuziek laten Lisa in een prachtige cadans van weeën komen. Binnen 2 uur krijgt ze persdrang. Lisa draait op haar rug en na 4 keer persen wordt haar zoon onder water geboren. Lisa pakt haar zoon van mij over. Ze bewondert hem onder water en tilt hem dan langzaam op haar borst. Nu is het dan eindelijk zover, mama en papa kunnen hun aanwinst bewonderen. Terwijl de baby heerlijk bij Lisa in haar armen ligt, begint zij langzaam te beseffen dat ze moeder is geworden. De snelheid van de bevalling heeft haar enorm overvallen. Waardoor ze even wat meer tijd nodig heeft om te beseffen dat alle pijn achter de rug is. En vooral, dat haar grootste wens, een ongecompliceerde badbevalling is uitgekomen.

 

Vol trots en blijdschap stap in enkele uren later in de auto. Wat geniet ik van mijn vak, als ik getuigen mag zijn van zo’n mooie bevalling. Waarbij de natuur haar werk fantastisch heeft gedaan en Lisa heeft laten ervaren wat een krachtige vrouw zij is!

BLIJF OP DE HOOGTE

De laatste blogs