Zorgen voor je premature (te vroege) kindje

Een premature bevalling

Waarschijnlijk kijk je de hele zwangerschap al uit naar het moment dat je kindje geboren gaat worden.

 

Normaal gesproken is dat bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en de 42 weken.

 

Soms loopt het anders en wordt je kindje eerder geboren. Ik heb dat zelf ook mee gemaakt. Mijn dochter Frédérique werd door omstandigheden veel eerder verwacht, maar werd uiteindelijk “pas” bij 36 weken geboren. Daar was ik natuurlijk erg blij mee.
Het grote voordeel was dat ik mezelf in de zwangerschap al kon voorbereiden op het krijgen van een prematuur kindje (prematuur wil zeggen geboren voor de 37 weken zwangerschap).

 

“Voor je het weet ligt je kindje aan allerlei toeters en bellen.”

Vaak worden ouders overvallen door een vroegere (premature) geboorte en krijgt die roze wolk een ander tintje. Een prematuur kindje maakt het allemaal nét even spannender. Direct na de geboorte lekker bij mama op of aan de borst is er dan niet altijd bij. Premature kindjes gaan vaak snel de couveuse in. Soms is een slangetje in de neus voor voeding nodig, of wat hulp bij de ademhaling en voor je het weet ligt je kindje aan allerlei toeters en bellen. Soms lijkt het alsof je als ouders langs de zijlijn staat en je kindje vanaf een afstand mag bewonderen. Naast alle goede zorgen van artsen en verpleegkundige kan jij ook een hele belangrijke rol in die zorg vervullen.

 

Zorgen voor je premature kindje

Probeer contact te maken met dat kleine mensje. Leg je hand op zijn of haar lijfje en probeer zo veel mogelijk bij je kindje te zijn. Na de geboorte van mijn dochter Frédérique was ik niet bij de couveuse weg te slaan. Zo gauw het kon pakte ik haar bij me en lag ze uren op m’n borst. Lekker bloot onder m’n shirt. Als ik er niet was nam papa de taken met plezier waar.

 

Uit meerdere onderzoeken blijkt het belang van huid op huid. Dit wordt ook wel kangaroeën of bundelen genoemd. Je kindje ligt dan bloot en toegedekt op je eigen borst.

 

Kangaroeën met een prematuur kindje zorgt ervoor dat;

 

  • het zuurstofgehalte in het bloed van je kindje hoger is;
  • de hersenontwikkeling gestimuleerd wordt;
  • je kindje een stabielere hartslag krijgt;
  • het slaapritme van je kindje bevorderd wordt;
  • het vermogen van je kindje om zelf de lichaamstemperatuur te regelen verbeterd;
  • de band tussen ouder en kind gestimuleerd wordt;
  • je melkproductie beter op gang komt.

Het blijkt dat kindjes die je vaak buideld sneller uit de couveuse mogen. En… hoe eerder uit de couveuse, hoe sneller je kindje mee naar huis mag. Hoe sneller je thuis bent, hoe eerder het grote knuffelfeest kan beginnen.

 

“Zelfs tot maanden en jaren na de geboorte levert het voordelen op.”

Want onderschat ook thuis de waarde van het kangoeroeën niet. Zelfs tot maanden en jaren na de geboorte levert het voordelen op. Dit alles geldt niet alleen voor prematuren, maar ook voor kindjes die bij een normale zwangerschapsduur geboren zijn. Leg je kindje dus na het voeden niet direct terug in de box maar kangoeroe nog eventjes. En ga je op pad, neem dan je kindje mee in een draagdoek.

BLIJF OP DE HOOGTE

De laatste blogs