Het 9-maanden plan. Wat kun je verwachten tijdens jouw zwangerschap?

Alles wat je moet weten tijdens je zwangerschap. Welkom bij een van de meest opwindende tijd in je leven! De komst van een baby brengt veel vreugde, maar ook veel voorbereiding met zich mee. Om jullie optimaal te ondersteunen, hebben wij een 9-maanden plan opgesteld dat jullie door deze bijzondere tijd heen helpt.

 

Maand 1: Aanmelding en kennismaking verloskundigenpraktijk

Van harte gefeliciteerd met je positieve test! Je kan je vanaf nu aanmelden bij de verloskundige. Onze assistente neemt contact met je op en zal afspraken inplannen voor de eerste echo en het intake gesprek. Deze afspraken zullen plaatsvinden op onze locatie in de Koninginnebuurt of aan de Europaweg. Daarnaast zal ze al enkele adviezen met je doorlopen en de eerste vragen kunnen beantwoorden. Vanaf dit moment staan wij voor je klaar en kun je bij ons terecht voor al je vragen, we begeleiden je graag in deze spannende tijd.

 

Maand 2: De eerste echo en intake

Rond de 8e week van de zwangerschap plannen we de eerste echo. Dit is een bijzonder moment waarop je voor het eerst je baby ziet en hoort. Deze echo helpt ons ook om de uitgerekende datum te bevestigen. Het is een emotioneel moment voor veel ouders en biedt een eerste glimp van je groeiende baby. Na de echo zal het intake gesprek plaatsvinden. Tijdens dit gesprek bespreken we je medische geschiedenis, voeren we de eerste controles uit en beantwoorden we al je vragen.

Het is ook een mooi moment om over jullie wensen en verwachtingen te praten. We zullen je informeren over de frequentie van toekomstige afspraken en wat je kunt verwachten tijdens elk stadium van je zwangerschap. Dit eerste bezoek legt de basis voor een vertrouwde relatie en zorgt ervoor dat je je ondersteund voelt vanaf de start.

 

Maand 3: De tweede echo en bloedonderzoek

Tijdens de 10e week krijg je een termijnecho en voeren we belangrijk bloedonderzoek uit, waaronder de NIPT-test (link naar blog over de NIPT test) indien gewenst. Naast de NIPT kun je ook een 13-weken echo laten uitvoeren (link naar 13-weken echo) om te kijken naar de gezondheid van je baby. Deze testen geven inzicht in de gezondheid van je baby en kunnen vroeg genetische informatie onthullen. Dit is ook een moment om eventuele zorgen aan te pakken en te zorgen voor de voortdurende gezondheid van jou en je baby. Deze onderzoeken zijn cruciaal voor het vroegtijdig identificeren van mogelijke gezondheidsproblemen.

 

Maand 4: Leefstijladvies

Deze maand richten we ons op je leefstijl. Voeding, beweging en welzijn staan centraal. Naast onze verloskundigen zijn onze diëiste en chiropractor beschikbaar om je te begeleiden bij het optimaliseren van je gezondheid. We zullen gesprekken voeren over voeding die de ontwikkeling van je baby ondersteunt en manieren om fit te blijven zonder jezelf te overbelasten. We weten dat het aanpassen van je levensstijl overweldigend kan zijn, maar wij zijn hier om je elke stap van de weg te ondersteunen.

 

Maand 5: Uitgebreide echo

Rond de 20e week voeren we een uitgebreide echo uit om de ontwikkeling van je baby nauwkeurig te beoordelen. Deze echo kijkt naar de groei, de positie van de placenta, en meer. Het is een grondige check die helpt om te verzekeren dat de baby zich goed ontwikkelt en dat er geen onvoorziene complicaties zijn. Deze informatie is cruciaal voor het plannen van verdere zorg.

 

Maand 6: Halverwege en preparatie zwangerschapscursussen

Je bent nu over de helft van je zwangerschap! Dit is een goed moment om te beginnen met onze zwangerschapscursussen die je voorbereiden op de geboorte en het ouderschap. Deze cursussen bieden niet alleen praktische tips en technieken voor de bevalling, maar ook ondersteuning in de emotionele voorbereiding op het ouderschap. Het is een geweldige kans om andere aanstaande ouders te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. De cursussen vinden plaats bij onze twee locaties in Haarlem, in de Koninginnebuurt en in de nieuwe wijk Schalkwijk-Midden.

 

Maand 7: Geboorteplan

Weten waar je aan toe bent is belangrijk voor je zwangerschap, want dan kun je met een gerust hart genieten van de periode die komt zonder je zorgen te maken over de toekomst. Daarom schenken we extra aandacht aan het samen met jou en je partner opstellen van een geboorteplan. Het geboorteplan omvat al jullie wensen rondom de bevalling, zoals pijnbestrijding en wie aanwezig zal zijn. Dit proces is niet alleen belangrijk voor de logistiek,
maar helpt ook om eventuele angsten en zorgen te bespreken en aan te pakken. We weten uit ervaring dat een goed voorbereid geboorteplan de bevalling een stuk minder stressvol maakt.

 

Maand 8: Voorbereiding op de bevalling

We nemen de tijd om alle laatste details te bespreken en zorgen ervoor dat alles klaar staat voor de grote dag. Daarnaast bereiden we je voor op de periode na de bevalling, een spannende periode waar jullie veel eerste ervaringen hebben. Wij helpen jullie graag met de voorbereiding van de kraamweek, in deze week zullen jullie ons ook nog thuis zijn voor controles bij moeder en kind.

 

Maand 9: De laatste controles en wachten op de bevalling

In de laatste weken zien we elkaar wekelijks. We controleren hoe het met jou en de baby gaat en staan klaar om in te grijpen bij de eerste tekenen van bevalling. Deze frequente check-ups zorgen ervoor dat we snel kunnen handelen als dat nodig is en bieden jou en je partner geruststelling in de laatste dagen voor de geboorte.

 

 

Onder de Linde, 9-maanden plan

 

Het 9-maanden plan voor een veilige, ondersteunende en vreugdevolle zwangerschapservaring

Door dit uitgebreide 9-maanden plan hopen we je een veilige, ondersteunende en vreugdevolle zwangerschapservaring te bieden. Elk van deze stappen is zorgvuldig ontworpen om aan te sluiten bij je persoonlijke behoeften en om je optimaal voor te bereiden op de komst van je kleine wonder.

 

Mocht je nog meer informatie willen dan kun je je aanmelden voor ons 9-maanden abonnement.

 

Bovenstaande blog is geschreven op een algemeen beeld binnen een zwangerschap.
Heb je vragen, neem dan contact op met één van onze verloskundigen.

BLIJF OP DE HOOGTE

De laatste blogs