Alles wat je moet weten over de NIPT-test

Gefeliciteerd met jullie zwangerschap! In deze bijzondere tijd zijn er veel vragen en keuzes die op jullie pad komen. Een van die keuzes kan zijn of je een NIPT-test wilt laten doen. Bij Verloskundigenpraktijk Onder de Linde staan we klaar voor zwangeren uit de omgeving Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Zandvoort, Velserbroek, Aerdenhout, Overveen, Spaarndam, Bentveld, Santpoort-Noord en Santpoort-zuid. We helpen je graag in de begeleiding voor het maken van een keuze. In deze blog leggen we je alles uit over de NIPT-test, inclusief nevenbevindingen, en geven we inzicht in de redenen waarom mensen kiezen voor de NIPT-test.

 

Wat is de NIPT-test?

 

De NIPT, oftewel Niet-Invasieve Prenatale Test, is een eenvoudige bloedtest bij de moeder, die je tijdens je zwangerschap kunt laten doen. In dit bloed kan worden gekeken naar het DNA van de placenta van de baby en daarmee of er risico is op bepaalde genetische afwijkingen bij je baby.

 

 

NIPT-test

 

Er wordt gekeken of er sprake is van een trisomie, oftewel een derde chromosoom waar het er normaal twee horen te zijn. Er zijn drie verschillende syndromen waar naar gekeken wordt, zoals het syndroom van Down (trisomie 21), Edwards (trisomie 18) of Patau (trisomie 13). Het is een eenvoudige en veilige test om te kijken of je baby gezond is. 

 

Nevenbevindingen

 

Naast het screenen op de bekende genetische afwijkingen, kan de NIPT-test ook andere chromosomale afwijkingen van de baby laten zien. Deze bevindingen worden nevenbevindingen genoemd. Het is belangrijk om te weten dat een nevenbevinding niet per se betekent dat er iets ernstigs aan de hand is met de baby, maar het kan wel vragen oproepen. Nevenbevindingen kunnen ook alleen in de placenta zitten, of kan een afwijking bij de moeder zijn. Daarom is het altijd belangrijk om de uitslag van de NIPT-test met je verloskundige te bespreken, zodat je goed geïnformeerd bent en eventueel vervolgonderzoek kunt overwegen.

 

Wat betekend de uitslag van de NIPT- test?

 

De uitslag van de NIPT-test krijg je van je verloskundige of gynaecoloog. Wanneer de NIPT-test geen aanwijzingen voor afwijkingen geeft, is de test voor 99,9% betrouwbaar en mag je ervan uitgaan dat je baby gezond is. Er is dan ook geen vervolgonderzoek nodig. Wanneer een afwijkende bevinding is gevonden, gaat de verloskundige met je in gesprek over de vervolg stappen. Om zeker te weten of je baby een afwijking heeft kun je een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest laten uitvoeren. 

 

Waarom kiezen mensen voor de NIPT- test?

 

Waarom ouders kiezen voor de NIPT-test kan voor iedereen anders zijn. Sommige ouders kiezen ervoor omdat ze voorbereid willen zijn op een kindje met een chromosomale afwijking. Andere ouders kiezen ervoor omdat er een verhoogd risico is, bijvoorbeeld wanneer de moeder een hogere leeftijd heeft. 

Sommige stellen kiezen voor de NIPT-test omdat ze willen weten of ze de zwangerschap willen voortzetten als er een ernstige genetische afwijking wordt gevonden. Het is een persoonlijke keuze die ieder stel voor zichzelf maakt, vaak in overleg met hun verloskundige en eventueel een genetisch counselor. 

Het laten uitvoeren van de NIPT-test is een keuze, ouders kunnen er ook voor kiezen om deze test niet uit te laten voeren. Bijvoorbeeld door geloofsovertuiging, of omdat elk kind welkom is. 

Bij Verloskundigenpraktijk Onder de Linde helpen we je graag in de begeleiding van het maken van de juiste keuze. 

 

Waar kun je de NIPT-test laten prikken?

 

Bij Onder de Linde in Haarlem is alle zorg te vinden onder één dak. En ben je dus ook van harte welkom voor de NIPT-test en andere bloedafnames. Het prikken van de NIPT valt onder de basiszorg van je zorgverzekering. Er zijn dus geen extra kosten aan verbonden. 

 

We nemen de tijd voor je, luisteren naar je vragen en zorgen voor een prettige ervaring. Je kunt altijd bij ons terecht voor advies en begeleiding, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die bij jullie past. Je bent van harte welkom op onze twee locaties in Haarlem, aan de Lorentzplein 25 en Europaweg 1563 in de nieuwe wijk Schalkwijk-Midden.

We hopen dat deze blog je een helder inzicht heeft gegeven in de NIPT-test. Heb je nog vragen of wil je meer weten?
Neem dan gerust contact op met Verloskundigenpraktijk Onder de Linde in Haarlem of je eigen verloskundige. We zijn er graag om je te ondersteunen in deze bijzondere tijd.

BLIJF OP DE HOOGTE

De laatste blogs