Ik ben zwanger wat nu?
Jij (en je eventuele) partner verwachten een kindje – gefeliciteerd! Of je nu net een zwangerschapstest hebt gedaan of al even rondloopt met dit nieuws, er komen vast veel vragen in je op. Geen zorgen, in het 9 maandenplan vind je alles wat je kunt verwachten de komende maanden. We geven tips over hoe je fit en gezond kunt blijven, zodat je optimaal van deze bijzondere tijd kunt genieten.
De verloskundige zorg in Nederland
In Nederland wordt zwangerschap gezien als een gezonde, natuurlijke toestand. Daarom val je bij een normale, gezonde zwangerschap onder de zorg van een verloskundige. Mocht het nodig zijn, bijvoorbeeld als er complicaties ontstaan, dan wordt de zorg overgenomen door een gynaecoloog in het ziekenhuis.
Verloskundigen werken zelfstandig, buiten het ziekenhuis, zodat gezonde zwangeren niet onnodig in het medische circuit terechtkomen. Je kunt meestal gewoon bij een verloskundige in de buurt terecht. Zijn er meerdere praktijken in jouw omgeving? Dan heb je de vrijheid om zelf te kiezen.
Denk goed na over welke praktijk bij je past. Heb je behoefte aan een persoonlijke aanpak, of juist aan een iets zakelijker benadering? Voel je je prettiger bij een kleine, intieme praktijk, of liever een grotere? Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt bij je verloskundige – het is tenslotte een spannende en bijzondere periode in je leven.
De verloskundige ondersteunt je:
Tijdens je zwangerschap
Zodra je ontdekt dat je zwanger bent, is de eerste stap het bellen van een verloskundige. Meestal zit er eentje in de buurt, en het contact is vaak heel laagdrempelig. Tijdens je zwangerschap zul je gemiddeld zo’n 10 keer langsgaan voor controles. Naarmate je verder in je zwangerschap bent, worden de afspraken frequenter.
De eerste afspraak met je verloskundige, de intake, duurt vaak het langst. Hierin bespreek je uitgebreid je gezondheid, eventuele eerdere zwangerschappen en jouw verwachtingen. In de volgende blogs lees je meer over wat je tijdens deze intake kunt verwachten.
Tijdens de vervolgafspraken houdt de verloskundige goed in de gaten hoe het met jou en de baby gaat. Ze meet je bloeddruk, voert bloedonderzoek uit, controleert de groei van de baby en luistert naar het hartje. Ook worden er regelmatig echo’s gemaakt. Bij praktijk Onder de Linde gebeurt dit op de praktijk zelf.
Naast de medische checks is er ook veel aandacht voor vragen en mentale ondersteuning. Zo bieden we bij Onder de Linde naast de individuele consulten ook een Centering Pregnancy programma waarin zwangeren verhalen kunnen delen en vragen kunnen stellen aan zwangeren die in dezelfde zwangerschapsfase zitten. Naast de reguliere afspraken en sessies zijn onze verloskundigen voor noodgevallen ook 24/7 bereikbaar.
Bij de bevalling
Tijdens je zwangerschap kun je samen met je verloskundige bespreken waar je het liefst wilt bevallen: thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum. Dit geeft je de vrijheid om een plek te kiezen waar jij je het meest op je gemak voelt. Ook kun je met je verloskundige afstemmen hoe je wilt bevallen. Door je wensen en voorkeuren van tevoren te bespreken, weet je verloskundige precies wat belangrijk voor je is tijdens de bevalling.
Bij een gezonde zwangerschap word je tijdens de bevalling begeleid door je eigen verloskundige team. Zij houden het proces nauwlettend in de gaten en ondersteunen je zowel medisch als emotioneel. Mocht er tijdens de bevalling een complicatie ontstaan, dan kan het zijn dat er medische hulp nodig is, zoals een gynaecoloog. In dat geval wordt de zorg overgenomen door het ziekenhuispersoneel.
In je kraamtijd
Het moment waar je zo naar hebt uitgekeken: de geboorte van je kindje! Voor veel (nieuwe) ouders is dit een spannende en bijzondere tijd. Gelukkig houdt de zorg van de verloskundige niet op na de bevalling. In de eerste 10 dagen blijft de verloskundige dag en nacht bereikbaar, mocht je vragen hebben of als er iets onverwachts gebeurt.
Daarnaast krijg je ook hulp van een kraamverzorgende, die meestal dagelijks een paar uur bij jullie thuis komt. Zij ondersteunt jullie bij de verzorging van de baby en houdt de gezondheid van zowel jou als je kindje in de gaten. Ook helpt ze je, mocht je borstvoeding geven, met tips en ondersteuning bij het opstarten als dit wat moeizaam gaat.
De verloskundige komt in de kraamweek meestal 2 tot 3 keer op huisbezoek om te controleren hoe het met jou en je baby gaat. Ze kijkt naar jouw herstel en houdt contact met de kraamverzorgende, zodat je zeker weet dat alles goed verloopt en je je nergens zorgen over hoeft te maken.
Voor de nacontrole
Zes weken na de bevalling kom je weer op de praktijk voor de nacontrole. Waar mogelijk plannen we deze afspraak in bij de verloskundige die ook bij de bevalling aanwezig was. Het is een mooi moment om elkaar nog eens te zien, je vragen over de bevalling te stellen en te bespreken hoe het ouderschap tot nu toe verloopt.
Als je hebt meegedaan aan Centering Pregnancy, sluiten we de zorg officieel af met een laatste gezamenlijke bijeenkomst: de terugkomdag. Dit vindt meestal plaats rond zes weken na de bevalling en biedt een mooie kans om samen met de andere moeders jullie ervaringen te delen.
Het belang van gezonde voeding
Voor een goede ontwikkeling van je kindje is het belangrijk dat je gezonde en gevarieerde voeding binnenkrijgt, vooral in de eerste weken van je zwangerschap. Dit is de periode waarin de organen en het centrale zenuwstelsel van je baby zich ontwikkelen. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk dat jij zelf fit en gezond blijft. We hebben een aantal tips voor je:
Tip 1: Eet gezond en gevarieerd
Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende groenten, fruit, volkorenproducten, eiwitten en gezonde vetten eet. Een gebalanceerd voedingspatroon levert de vitamines en mineralen die jij en je kindje nodig hebben. Varieer daarom met verschillende soorten groenten, peulvruchten, magere eiwitten (zoals kip of tofu) en gezonde vetten uit bijvoorbeeld avocado’s en noten.
Tip 2: Slik foliumzuur
Foliumzuur (vitamine B11) is essentieel tijdens de vroege zwangerschap omdat het helpt bij de ontwikkeling van de neurale buis van je baby, waaruit de hersenen en het ruggenmerg ontstaan. Het wordt aangeraden om al vóór de zwangerschap te beginnen met het slikken van 400 microgram foliumzuur per dag, en dit te blijven doen tot de tiende week van de zwangerschap.
Tip 3: Eet regelmatig vis
Vette vis, zoals zalm, makreel en haring, bevat Omega-3 vetzuren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je kindje. Het advies is om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis Let op: eet liever geen roofvissen, zoals tonijn en zwaardvis. Deze bevatten hogere concentraties zware metalen, zoals kwik. . Eet je geen vis? Dan kun je Omega-3 supplementen nemen die geschikt zijn voor zwangeren.
Tip 4: Slik vitamine D
Vitamine D is nodig voor de opname van calcium, wat belangrijk is voor de opbouw van stevige botten bij jou en je baby. Het advies is om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken gedurende de hele zwangerschap, naast de vitamine D die je uit voeding en zonlicht haalt.
Wat je beter kunt vermijden
Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan om risico’s voor jou en je baby te voorkomen. Dit wordt uitgebreid besproken tijdens het intakegesprek, maar hier zijn alvast een paar belangrijke aandachtspunten:

Wat je niet moet eten:
- Rauw vlees en rauwe vleeswaren Eet geen rauwe biefstuk, carpaccio, tartaar of andere rauwe vleeswaren zoals filet americain. Vlees, kip en schaal- of schelpdieren zijn veilig als ze goed doorbakken zijn.
- Rauwe, voorverpakte vis Vermijd rauwe vis die vacuümverpakt is. Echte verse vis, zoals sushi van vers bereide vis, mag wel gegeten worden, mits hij echt vers is.
- Rauwe melkproducten Vermijd producten gemaakt van rauwe (ongepasteuriseerde) melk, zoals sommige zachte kazen (bijvoorbeeld brie of camembert). Kies altijd voor kaas en zuivel die gepasteuriseerd is.
- Ongewassen groenten en sla Zorg ervoor dat je rauwe groenten en sla goed wast om mogelijke schadelijke bacteriën en parasieten te verwijderen.
- Lever en orgaanvlees Deze producten bevatten veel vitamine A, wat schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Vermijd daarom lever en orgaanvlees.
- Alcohol Zelfs in kleine hoeveelheden kan alcohol schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je kindje. Het advies is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.
Wat je niet te vaak moet eten:
- Cafeïne Beperk dranken met cafeïne, zoals koffie, zwarte thee en energiedrankjes, tot maximaal drie koppen per dag. Te veel cafeïne kan leiden tot een lager geboortegewicht.
- Zouthoutthee en sterrenmix Beperk deze dranken tot 1 tot 2 koppen per dag. Teveel zoethout kan zorgen voor een hoge bloeddruk.
- Sojaproducten neem niet meer dan vier glazen of schaaltjes van 150ml per dag. In sojaproducten zitten stoffen met een zwakke oestrogene werking. Als je hiervan tijdens de zwangerschap hoge doseringen binnenkrijgt, zou dit mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling van de geslachtsorganen van de baby.
De balans in een gezonde leefstijl
Fit blijven en gezond leven heeft niet alleen betrekking op een gezonde voeding, maar ook op sporten en bewegen, hygiëne en een goede mentale gezondheid.
Sporten is belangrijk om fit te blijven. Probeer daarom tijdens je zwangerschap ook in beweging te blijven. Blijf tijdens je zwangerschap rustig door sporten. Dit is belangrijk voor je conditie en je hebt minder kans op bekkenklachten, hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes.