Hoe wij werken

Om tijdig meer te weten over de gezondheid van je kindje is er de prenatale screening, ofwel prenatale testen. Op onze praktijk vertellen we je daar meer over als je dat wenst. Daarna besluit je zelf of je je laat testen.

Meer weten? Hierbij twee folders met meer informatie over prenatale testen.
Beide folders zijn ook in het Engels, Turks, Arabisch en Pools beschikbaar via de website van het RIVM. Zie voor de NIPT en hier voor de 13 en 20 weken echo.

De NIPT

De NIPT is een screeningsonderzoek zonder risico voor moeder of kind. NIPT betekent Niet-Invasieve Prenatale Test en het onderzoekt het bloed van de moeder. In het bloed wordt gekeken naar de placentacellen waar de chromosomen (DNA) van moeder en kind samen in zitten. Die cellen kunnen aanwijzingen geven voor het Down-, Patau- of het Edwardssyndroom bij de baby. De uitkomst is voor 99,9% betrouwbaar maar bij een niet-goede uitslag van de NIPT is de betrouwbaarheid lager. Niet-goed betekent in dit geval dat het onderzoek een aanwijzing heeft gezien op een verhoogd risico op een chromosoomafwijking. Om dan zekerheid te krijgen, is vervolgonderzoek nodig. Dat vervolgonderzoek kan dan, indien gewenst, de vlokkentest of vruchtwaterpunctie zijn.

Zo werkt de NIPT

Tijdens je eerste afspraak in onze praktijk bespreken we ook de NIPT. Jij bepaalt of je hierover geïnformeerd wil worden en als dat zo is, besluit je na alle informatie of je ook aan de NIPT deelneemt. Wil je dat, dan krijg je na de termijnecho bij ons een formulier om bloed te laten prikken voor de NIPT. De NIPT is sinds 1 april gratis.

De NIPT is mogelijk vanaf 10 weken zwangerschap. Het bloed wordt in een aangesloten lab afgenomen, je maakt daarmee zelf een afspraak (in onze regio is dat Atalmedial). Met gemiddeld 10 werkdagen ontvangen wij de uitslag, die bellen we direct naar je door. Laat de uitslag een verhoogd risico zien, dan zijn er dus aanwijzingen op een afwijking bij de baby. In dat geval zullen we de mogelijkheden van de vervolgonderzoeken met je bespreken en als je dat wil, je hiervoor doorverwijzen.

Wil je de mogelijkheden van prenatale screening bespreken met je verloskundige? Dan kan dat natuurlijk, wij zijn er voor je. Maak snel een afspraak en we nemen graag alles met je door.

13-weken echo (ETSEO)

Tussen de 12,3 en 14,3 weken kun je de 13-weken echo laten uitvoeren. Dit is een nieuwe prenatale screeningsecho waarmee in een vroeger stadium eventuele lichamelijke afwijkingen ontdekt kunnen worden. Het is belangrijk om te weten dat niet alles kan worden waargenomen en dat niet alles dat gezien wordt, achteraf ook echt een afwijking blijkt te zijn. Deze echo is een aanvulling op de 20-weken echo, en geen vervanging, De echo is vrijwillig en onderdeel van een landelijk wetenschappelijke studie (IMITAS-studie). Omdat de echo onderdeel is van wetenschappelijk onderzoek moet je ook een toestemmingsformulier tekenen voorafgaande aan het echo-onderzoek. Er zijn geen kosten aan verbonden. Meer informatie over de 13-weken echo vindt je op www.pns.nl/13-wekenecho.

20-weken echo (SEO)

De 20-weken echo is een screeningsecho waarbij onderzoek wordt gedaan naar zichtbare lichamelijke afwijkingen van jouw kindje. Je kiest zelf of je dit onderzoek wilt. Als je wilt, kun je met deze echo ook het geslacht te weten komen. De 20-weken echo zit in het basispakket en wordt dus vergoed door jouw zorgverzekeraar. Meer informatie over de 20-weken echo vindt je op www.pns.nl/20-wekenecho.

Lees hier de folder over de 13 en 20-weken echo

Wil je meer informatie over prenatale testen? Maak een afspraak met ons!

Persoonlijk

Hoge kwaliteit

Altijd bereikbaar

Goede zorg