Knuffelen of niet knuffelen, dat is de vraag.

Moet je je zorgen maken om je pasgeboren baby of valt het wel mee? Kunnen baby’s besmet raken?

Het blijven natuurlijk spannende tijden. Een virus wat op deze manier rondgaat is ongekend. Het is nog spannender wellicht als je ook nog eens zwanger bent.

Maar wat weten we nu eigenlijk van de risico’s?

In een publicatie van het medische vakblad “The Lancet” 1. liet een kleinschalig onderzoek zien dat er geen aanwijzingen waren dat er sprake was van zogenaamde “verticale transmissie”. Dat wil zeggen dat er in dit onderzoek geen sprake was van het overdragen van het virus van de moeder naar het ongeboren kind. Via bloed, vruchtwater of anders.

Goed nieuws natuurlijk, maar wat nu als je kindje uit de veilige omgeving van je buik komt. Vaders, moeders, broertjes zusjes, opa’s, oma’s…. iedereen heeft een behoefte om babytjes te knuffelen. Op zich niets mis mee, maar wat betekent dit voor het virus? Het Covid-19 virus wordt onder andere overgedragen door lichamelijk contact. Er zijn twee gevallen bekend waarin een pasgeboren kindje het virus heeft gekregen. Van een van deze gevallen was de oma de besmetter, zo is gebleken.

Je zult dus goed moeten nadenken over wie je met je baby laat knuffelen en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. We kennen ze allemaal, anderhalve meter afstand, niet op bezoek komen bij klachten, je bij klachten laten testen, handen wassen, niezen in je elleboog en ga zo maar door.

 

“Hoe moeilijk het ook is, geen contact is altijd het beste.”

 

Je zult zelf moeten bepalen hoe je omgaat met knuffelbehoeftige kraamvisite. Een beetje voorzichtigheid is wel aan te raden. Je bent natuurlijk niet verplicht om iedereen de baby even vast te laten houden of op schoot te geven. Zeg dus gerust dat je je baby liever bij je houdt.

Kies je ervoor om toch visite te laten komen, probeer toch wat afstand te houden tussen de visite en je baby.

Uiteindelijk bepaal jij hoe je omgaat met kraamvisite.

 

Een paar zaken om je te helpen een beslissing te nemen.

  • Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het vermijden van sociale contacten belangrijk. Als je kraambezoek kunt uitstellen is dat wellicht de verstandigste oplossing.
  • Overleg met je kraamverzorgende wat de regels zijn voor bezoek als de kraamverzorgende aanwezig is.
  • Schaam je niet om eventueel kraambezoek vooraf te bevragen op hun gezondheid.
  • Zorg voor goede hygiene voor jou, je gezin en eventueel bezoek. Was goed handen en maak je huis schoon na bezoek (deurkrukken, wc’s, trapleuningen e.d.).

 

KUNNEN PASGEBOREN BABY’S BESMET RAKEN?

Ook pasgeboren baby’s kunnen het coronavirus krijgen. Omdat de incubatietijd (de tijd tussen besmetting en de eerste symptomen)  2 tot 14 dagen is, kan je baby tot 2 weken na het herstel van zieke gezinsleden corona-klachten krijgen. Tot op heden is er weinig bekend over een ernstig ziekteverloop bij pasgeborenen, maar er zijn nog weinig gegevens beschikbaar. Baby’s kunnen ook ziek worden door andere virussen of bacteriën. Vandaar dat goede hygiene rondom baby’s altijd aan te raden is.2

Het ziekteverloop bij pasgeboren baby’s is over het algemeen mild. Je besmette baby kan wel anderen besmetten. Het blijft dus oppassen.

 

TIP

Gezondheid is belangrijk, maar niet enkel je fysieke gezondheid is belangrijk. Mentaal is het krijgen van een baby ook een uitdaging.

Zorg dus dat je je niet teveel zorgen gemaakt over het virus. Er zijn nog altijd veel meer mensen niet besmet dan wel en bij slechts een klein percentage van de mensen kent het virus een heftiger verloop. Natuurlijk willen we het virus niet bagatelliseren, maar je zorgen maken helpt je zeker niet.

Bespreek met je partner of andere dierbaren wat jullie willen en verstandig vinden. Probeer genoeg ontspanning en plezier te vinden, slaap voldoende en probeer je niet teveel zorgen te maken. Zoek hulp als je dat nodig hebt. Je verloskundige kan je daarin op weg helpen.

 


  1. The Lancet
  2. OLVG.nl 23 februari 2021
BLIJF OP DE HOOGTE

De laatste blogs