7 vragen over het coronavirus

Corona en zwangerschap, het houdt veel mensen bezig, maar wat weten we eigenlijk? Hier het antwoord op 7 veelgestelde vragen.

 

1. IS HET CORONAVIRUS GEVAARLIJK ALS JE ZWANGER BENT?

De meeste onderzoeken wijzen uit dat een infectie met dit coronavirus bij zwangere vrouwen hetzelfde verloopt als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Bij de eerdere SARS uitbraak liepen zwangere vrouwen een hoger risico op nierfalen, een miskraam, vroeggeboorte en vertraagde groei van de baby. Dit coronavirus lijkt milder te verlopen.

Wel kan de ziekte boven de 28 weken zwangerschap ernstiger kan verlopen. Dit komt doordat je groeiende buik je longen wat verdrukt. Dit geldt niet alleen voor het coronavirus, maar ook voor andere luchtweginfecties. Toch herstellen de meeste zwangere vrouwen met corona goed.

 

Deltavariant

De nieuwe deltavariant van het coronavirus lijkt wel een stuk gevaarlijker voor zwangere vrouwen. Als je zwanger bent, loop je meer risico om ernstig ziek te worden van deze variant. Ook als je een goede gezondheid hebt. Een coronavaccinatie helpt tegen de deltavariant en is veilig tijdens je zwangerschap. Dit kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt.

 

Koorts

Hoge koorts tijdens de zwangerschap kan, net als bij andere infectieziektes, wel problemen geven voor je ongeboren kindje. Houd bij klachten daarom goed je temperatuur in de gaten en gebruik zo nodig paracetamol. Bel met je huisarts of gynaecoloog als je temperatuur hoger wordt dan 38.5°C.

 

Gevolgen rond bevalling

Tot nu toe blijkt COVID-19 geen verhoogde kans te geven op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij je kindje. Wel komen vroeggeboorte en een keizersnede wat vaker voor bij besmette zwangere vrouwen. Maar het is nog niet duidelijk of dit spontane vroeggeboortes zijn of dat een zwangerschap om medische redenen vroegtijdig beëindigd is. Om meer duidelijkheid te krijgen, is nog altijd uitgebreider onderzoek nodig.

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Ook je immuunsysteem verandert. Hierdoor ben je vaak vatbaarder voor luchtweginfecties door virussen. Er is nu nog te weinig wetenschappelijke informatie om te zeggen of je als zwangere ook vatbaarder bent voor het coronavirus.

 

2. KAN JE HET CORONAVIRUS OVERDRAGEN OP JE BABY TIJDENS JE ZWANGERSCHAP?

Omdat het virus nog nieuw is, zijn er nog weinig gegevens over het besmetten van je baby tijdens de zwangerschap. In verschillende onderzoeken is slijm uit de keel van pasgeboren baby’s onderzocht. Daarnaast is er gekeken naar vruchtwater, navelstrengbloed en moedermelk. Hier werden geen virusdeeltjes in gevonden. Het lijkt er daarom op dat het virus niet gemakkelijk van moeder op kind wordt overgedragen tijdens de zwangerschap.

Er zijn wereldwijd een klein aantal baby’s geweest die mogelijk wel in de baarmoeder besmet zijn geraakt. Zij hadden kort na de geboorte antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed en droegen het virus in hun keel. Maar ook bij deze kinderen werden in het navelstrengbloed, vruchtwater of in de placenta geen virusdeeltjes aangetroffen, of is dit niet onderzocht.

Het is daarom ook goed mogelijk dat zij kort na de bevalling besmet zijn geraakt via contact met hun besmette moeder. Tot nu toe zijn deskundigen dus van mening dat overdracht van het virus tijdens de zwangerschap mogelijk, maar ongebruikelijk is.

 

3. WAT ZIJN DE GEVAREN VOOR JE (PASGEBOREN) BABY?

Over het algemeen lijkt het erop dat COVID-19 bij baby’s en jonge kinderen redelijk mild verloopt. Ernstige medische problemen zijn bij kinderen met het coronavirus niet gebruikelijk. Het zijn vooral oudere mensen en mensen met andere aandoeningen die ernstig ziek worden. Wel is het zo dat, net als bij andere griepachtige virussen, kinderen met onderliggende gezondheidsproblemen een groter risico lopen om ernstig ziek te worden.

Over de gevaren voor pasgeboren baby’s van moeders met het coronavirus zijn nog weinig gegevens. Uit sommige kleine onderzoeken volgen aanwijzingen dat baby’s van besmette moeders wel gezondheidsproblemen kunnen hebben na de geboorte. Of dit komt door het coronavirus en op welke manier is nog niet helemaal duidelijk.

Over het algemeen hebben de meeste pasgeboren baby’s die positief getest zijn voor COVID-19 geen of milde symptomen en herstellen ze volledig. Slechts een klein aantal wordt ernstig ziek.

 

4. WELKE EXTRA VOORZORGSMAATREGELEN KAN JE NEMEN ALS JE ZWANGER BENT?

Als je zwanger bent, kan je dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als andere mensen. De volgende dingen worden geadviseerd door het RIVM en de overheid:

  • Was je handen regelmatig.
  • Gebruik papieren zakdoekjes bij niezen en hoesten.
  • Hoest en nies in je elleboogplooi.
  • Schud geen handen.
  • Vermijd drukte, grote groepen en het contact met mensen die griepachtige verschijnselen hebben.
  • Houd 1,5 meter afstand tot anderen.
  • Werk thuis, tenzij dat niet anders kan.
  • Draag een mondkapje in het openbaar vervoer. Dit is verplicht.
  • Heb je last van verkoudheidsklachten, hoesten, keelpijn of koorts? Laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Als je gevaccineerd bent, geldt dit ook. Heb je koorts en/of benauwdheidsklachten? Dan moeten je huisgenoten ook thuisblijven.
  • Ben je positief getest? Dan moet de rest van je gezin ook thuis blijven. Je ontvangt in dat geval meer informatie van de GGD over de leefregels.
  • Heb je een contactberoep? Registreer dan je klanten, zodat bron- en contactonderzoek goed kan verlopen.
  • Als je werkt met (mogelijk) besmette mensen is professionele bescherming inclusief een mondkapje nodig. Zit je in het derde trimester van je zwangerschap? Dan kan je direct contact met patiënten met COVID-19 het beste vermijden. Bespreek met je werkgever of je tijdelijk andere werkzaamheden kan doen.

5. KAN JE BORSTVOEDING GEVEN ALS JE BESMET BENT?

In de meeste uitgevoerde onderzoeken zijn geen virusdeeltjes gevonden in moedermelk. Slechts in enkele wel. Het lijkt er dus op dat het virus niet in de moedermelk terechtkomt.

Borstvoeding biedt veel voordelen, waaronder bescherming tegen infectieziektes. De meeste deskundigen adviseren daarom om gewoon borstvoeding te geven. Je kan het beste overleggen met je huisarts, verloskundige of kinderarts hoe je dit het veiligst kan aanpakken.

Het advies luidt om bij het geven van borstvoeding of flesvoeding in ieder geval de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Was je handen voordat je je baby of de borstkolf of fles aanraakt.
  • Probeer hoesten en niezen te voorkomen wanneer je de voeding geeft.
  • Overweeg om een mondmasker te dragen tijdens het voeden.
  • Reinig een borstkolf na gebruik grondig volgens de bijbehorende instructies.
  • Overweeg om een gezond persoon (je partner bijvoorbeeld) een flesje (afgekolfde) melk te laten geven aan je kindje.

6. WAT MOET JE DOEN ALS JE KLACHTEN HEBT VAN HET CORONAVIRUS?

Ben je zwanger en voel je je niet goed? Wees dan extra alert op klachten die mogelijk bij COVID-19 passen. Als je luchtwegklachten hebt en/of koorts krijgt, laat je dan testen en ziek thuis uit. Houd daarbij 1,5 meter afstand tot anderen. Bij hevige klachten kan je het beste ook meteen contact opnemen met de huisarts. Ook als je de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met COVID-19 is het verstandig om de huisarts of GGD te bellen.

Het advies is om eerst te bellen en niet meteen naar de huisartspraktijk toe te gaan. Zo voorkom je dat je andere mensen in de wachtkamer besmet.

 

7. IS HET NOG VERSTANDIG OM DE KINKHOESTVACCINATIE TE HALEN?

Veel geplande afspraken bij zorgverleners worden verzet of gebeuren telefonisch. Ben je rond de 22 weken zwanger? Dan vraag je je wellicht af of het nog verstandig is om de kinkhoestvaccinatie te halen. Het advies is om dit wel te doen. Je hoeft het niet uit te stellen.

Het is belangrijk dat je deze vaccinatie krijgt. Zo bescherm je je baby tegen de infectieziekte kinkhoest. Ben je ziek, heb je koorts en/of verkoudheidsklachten, zoals niezen, een loopneus, keelpijn of hoesten? Blijf dan thuis en verzet de afspraak.

 

MEER INFORMATIE OVER HET CORONAVIRUS EN ZWANGERSCHAP

Een coronavirus is een bepaald type virus, waar meerdere varianten van zijn. Het coronavirus dat zich momenteel over de wereld verspreidt, heet SARS-CoV-2. Het veroorzaakt een griepachtige ziekte. Deze ziekte wordt COVID-19 genoemd, waarbij de 19 verwijst naar 2019.

In 2002 was er ook een uitbraak met een coronavirus: SARS. Dit virus was SARS-Cov-1. De twee virussen lijken op elkaar, maar uiten zich verschillend.

 

Symptomen

De symptomen die met COVID-19 gepaard gaan, lijken veel op de klachten van een ‘gewone’ griep. De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • Koorts
  • Hoesten
  • Benauwdheid/moeite met ademhalen
  • Vermoeidheid
  • Spierpijnen

Sommige mensen hebben heel milde of zelfs geen klachten als ze besmet zijn. Er zijn ook mensen die erg ziek worden doordat ze een serieuze complicatie krijgen. Meestal is dit een longontsteking. Dit komt het meest voor bij mensen die andere gezondheidsproblemen hebben, zoals hartfalen of afweerproblemen.

 

Besmetting

Het virus wordt van mens op mens overgedragen door kleine druppeltjes in de lucht. Deze komen in de lucht door niezen, praten of hoesten. Ook door nauw contact met een COVID-19 patiënt, bijvoorbeeld door knuffelen en kusjes geven, kan je besmet raken.

Bekijk de website van het RIVM voor de meest actuele informatie over het coronavirus.

 

 

 

Disclaimer: Informatie kan veranderen met het verstrijken van de tijd. Wees je hiervan bewust. Praktijk Onder De Linde doet haar best je van goede informatie te voorzien, echter dragen wij geen verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie.

 

Bron:
24baby.nl
RIVM.nl
Rijksoverheid.nl

Wat moet je allemaal regelen wanneer je weet dat je zwanger bent?

Hoera, je bent zwanger! Wat moet je allemaal regelen? De belangrijkste zaken per maand van je zwangerschap.

Er komt veel op je af tijdens je zwangerschap. De Consumentenbod geeft hierover handig advies, lees hieronder het volledige artikel:

DE BELANGRIJKSTE ZAKEN PER MAAND VAN JE ZWANGERSCHAP

 

Maand 1: Kies een verloskundige

 

De eerste afspraak vindt meestal plaats rond de 8e à 10e week van je zwangerschap. Tussen de 9 en 12 weken krijg je de eerste echo. Daarna bezoek je de verloskundige eens per 4 weken; later om de 2 weken en uiteindelijk wekelijks. Bij complicaties of een medische indicatie vanwege bijvoorbeeld een chronische ziekte, word je doorverwezen naar de gynaecoloog of kinderarts.

Vanaf het moment dat je zwanger bent kun je je aanmelden voor Moeders voor Moeders. Deze organisatie zamelt urine van zwangere vrouwen in om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen. Aanmelden kan tot en met je 11e week. Meedoen kan van week 6 tot en met 16.

 

Maand 2: Check je zorgverzekering

Bekijk wat je zorgverzekering vergoedt tijdens je zwangerschap, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld de verloskundige, maar voor de kraamhulp geldt een eigen bijdrage. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren. Je kunt elk kalenderjaar van zorgverzekering wisselen – ook tijdens je zwangerschap. Denk alvast na over waar je zou willen bevallen. Later in je zwangerschap kan blijken dat je om medische redenen naar het ziekenhuis moet, maar als dat niet het geval is, mag je kiezen: thuis, in het ziekenhuis of in een kraamhotel. Een zelfgekozen ziekenhuisbevalling kan niet bij alle ziekenhuizen. Soms heeft het ziekenhuis geen verlosafdeling of verwijzen ze door naar een kraamhotel dat vaak vlak bij, of soms zelfs in het ziekenhuis gevestigd is.

 

Maand 3: Regel kraamzorg

Een mooi moment om de kraamzorg te regelen is vlak na de eerste echo. De kraamverzorgster is je steun en toeverlaat in de eerste week na de bevalling.

Tip: kies een kraambureau uit dat onder contract staat bij je zorgverzekeraar om voor vergoeding in aanmerking te komen.

 

Maand 4: Zwangerschapsverlof

Als je werkt, heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Informeer je werkgever op tijd over je zwangerschap, zodat jullie daarop kunnen anticiperen. In totaal heb je recht op minimaal 16 weken verlof: 4 tot 6 weken vóór de bevalling en 10 tot 12 weken erna. Je moet hiervoor een zwangerschapsverklaring aanvragen bij je huisarts of verloskundige en die overhandigen aan je werkgever.

Ben je ondernemer? Dan kun je voor de periode rond de bevalling een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV.

 

Maand 5: Uitzet en geboortekaartje

Tijd om werk te gaan maken van je babyuitzet en na te denken over een geboortekaartje. Misschien heb je al een kraampakket ontvangen van je zorgverzekeraar als je daarvoor verzekerd bent. Zo niet, dan kun je zelf een kraampakket samenstellen. Hierin zitten de medische artikelen die je minimaal nodig hebt tijdens en na de (thuis)bevalling, zoals een matrasbeschermer en kraamverband.

 

Maand 6: Kinderopvang

Het kan gebeuren dat de kinderopvang van jouw keuze geen plek heeft. Regel daarom op tijd kinderopvang. Populaire basisscholen in grote steden hebben soms ook lange wachtlijsten. Woon je in zo’n stad, dan is het slim om te checken hoe dat in jouw buurt zit.

 

Maand 7: Je kind erkennen

Als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, hoeven jullie niets te regelen. Is dat niet het geval, dan wil de vader hoogstwaarschijnlijk zijn kind erkennen. Hij krijgt dan een aantal rechten en plichten. Jullie kind heeft dan juridisch gezien meteen een vader, ook in het geval van vroeggeboorte of als de vader vóór de geboorteaangifte iets zou overkomen.

Om de wettelijke vertegenwoordiger van het kind te worden, moet de vader daarnaast het ouderlijk gezag aanvragen.

 

Maand 8: Verzekeringen checken

Het is belangrijk om de geboorte van je kind zo snel mogelijk door te geven aan je verzekeraars. Zet alvast een conceptmail klaar die je kunt versturen als je kind er is. Denk daarbij aan de volgende verzekeringen (voor zover je ze hebt):

Maand 9: De praktische zaken

Bijna 40 weken zwanger: de baby kan nu elk moment komen. In deze maand zouden alle belangrijke zaken geregeld moeten zijn.

Iedereen die in Nederland woont of werkt en een kind verzorgt, heeft recht op kinderbijslag. Je hoeft niets van tevoren aan te vragen. Door de aangifte op het gemeentehuis krijgt de Sociale Verzekeringsbank automatisch bericht. Die stuurt informatie waarmee je kinderbijslag kunt aanvragen. Bij een tweede of volgend kind wordt de kinderbijslag automatisch aangepast. Naast kinderbijslag zijn er ook andere aantrekkelijke financiële regelingen voor ouders.

De laatste maand is een goede tijd om nog wat praktische zaken te regelen: maak bijvoorbeeld soep, lasagne en stamppot die je invriest, zodat je in de hectische tijd na de bevalling makkelijke maaltijden in huis hebt. Is de opvang voor broertjes en zusjes geregeld? En wie laat de hond uit als jullie in het ziekenhuis zijn? De kraamtijd gaat zo snel: misschien vind je het leuk om wat vast te leggen in een kraamdagboek of een kraamvisiteboek, dat je nu al kunt kopen. Laat de baby maar komen!

 

Bron: Consumentenbond

Fact or fiction? 6 vragen over de coronavaccinatie

Er doen veel berichten de ronde over vaccineren tegen Corona. Moet je het nou wel of niet nemen? Zitten er zaken in die niet goed voor je zijn? Wij geven een klein beetje duidelijkheid.
We zien veel informatie langs komen en elke keer is ons antwoord hetzelfde: “Probeer de feiten van de fabels te onderscheiden.” En dat dat soms best lastig is weten we maar al te goed.

Wantrouwen zit in onze natuur, het is goed. Wantrouwen beschermt je tegen te gemakkelijk verkeerde stappen nemen. Maar wanneer slaat dat door en doe je jezelf te kort? Dat blijft lastig, maar we kunnen over een paar dingen wel wat duidelijkheid geven. En nee die duidelijkheid verzinnen we niet zelf, maar we proberen ons natuurlijk te baseren op betrouwbare bronnen.

FACT OR FICTION?

1. JE KUNT ONVRUCHTBAAR WORDEN DOOR DE VACCINATIE,

Fiction. Vrouwen met een kinderwens kunnen zich gerust laten vaccineren zonder bang te hoeven zijn dat zij onvruchtbaar (of verminderd vruchtbaar) zouden worden. Volgens het RIVM heeft de vaccinatie geen invloed op de vruchtbaarheid en de aanleg van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd en gecontroleerd zijn de de verschillende regelgevende instanties. Kijk hier maar eens wat het RIVM zegt.

 

2. HET IS VOOR ZWANGERE VROUWEN VEILIG OM ZICH TE LATEN VACCINEREN

Fact. Sterker nog: het RIVM raadt zwangere vrouwen aan om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Zij hebben volgens hen namelijk een grotere kans om ernstig ziek te worden door het virus dan niet-zwangere vrouwen. Dit risico is nog hoger voor zwangere vrouwen met een onderliggende ziekte, zoals diabetes en hart- en longziekten. Daarom was eerst het advies om alleen deze groep te vaccineren.

Inmiddels zijn in de Verenigde Staten meer dan 100.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer-BioNtech en Moderna. Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld. Vanaf halverwege april werd daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin. Voortschrijdend inzicht kan wel voorkeur opleveren voor een bepaald vaccin of bepaalde vaccinleverancier. Daar wordt je tijdens je vaccinatie over ingelicht.

 

3. CORONAVACCINS KUNNEN JE ANTICONCEPTIE MINDER BETROUWBAAR MAKEN

Fiction. Vaccins hebben geen invloed op de werkzaamheid van de pil of andere anticonceptiemiddelen, zie ook hier. Dit geldt ook voor de huidige, goedgekeurde coronavaccins. En omgekeerd hebben de pil of andere anticonceptiemiddelen geen invloed op de werkzaamheid van het vaccin.

 

4. PASGEBOREN BABY’S ZIJN BESCHERMD TEGEN HET CORONAVIRUS DOOR VACCINATIE VAN MOEDER

Beetje van beide. Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. Het is nog niet duidelijk of dit voor de antistoffen na een coronavaccinatie ook zo is, maar volgens het RIVM lijkt dat aannemelijk.

 

5. EEN CORONAVACCINATIE IS VEILIG ALS JE BORSTVOEDING GEEFT

Fact. In het vaccin zit een stukje informatie van het coronavirus. Het bevat niet het coronavirus zelf. Daardoor kan het virus niet in je moedermelk terechtkomen en je kindje besmetten. De Gezondheidsraad ziet dan ook geen bezwaar tegen een coronavaccinatie als je borstvoeding geeft.

 

6. JE HEBT EEN EIGEN KEUZE.

Fact. Jij bepaalt wat er met jouw lichaam gebeurt. Dat vinden wij heel belangrijk om te zeggen. Ook belangrijk is het dat je je niet gek laat maken door alle indianenverhalen die op dec socials en in de media te horen en lezen zijn. En dat is nou precies wat wij voor jou kunnen doen, je vragen beantwoorden, proberen je te verwijzen naar de beste bronnen volgens ons en je wat gerust te stellen in deze bijzondere periode.

 

Meer informatie:

RIVM – covid-19 en zwangerschap

Rijksoverheid 

6 leuke dingen om met je baby te doen

Leuk zo een klein hummeltje in huis. Maar soms kan je wel wat hulp gebruiken met het bedenken wat je allemaal samen kunt doen. Hieronder 6 leuke tips.

 

1. BABYZWEMMEN

Babyzwemmen is een heerlijk uitje. Het is niet alleen leuk, maar ook goed voor je baby. Je kindje went zo op jonge leeftijd aan in het water zijn, en dat maakt de stap naar zwemles makkelijker. Het is ook prima voor de fysieke ontwikkeling. De meeste zwembaden in de regio Haarlem hebben speciale uren voor babyzwemmen, waar baby’s vaak vanaf 3 maanden welkom zijn.

 

2. BABY-YOGA

Yogascholen bieden speciale trainingen aan voor ouders met baby’s vanaf 3 tot 6 weken oud. De startleeftijd verschilt per school. Zowel voor jou als je kind zijn de oefeningen ontspannend, en intussen werk je aan je conditie.
Trainingen zijn er vaak vooral op gericht om de mama’s na de bevalling weer in vorm te krijgen, zowel fysiek als geestelijk. Maar papa’s kunnen natuurlijk ook met hun kindje aan yoga doen.

 

3. GEBARENTAAL

De gedachte achter baby-gebarentaal: na 6 tot 9 maanden zijn de hersenfuncties van kinderen zodanig ontwikkeld, dat ze woorden kunnen verbinden aan voorwerpen, dieren of personen. Maar pas vanaf 12 tot 18 maanden beginnen ze met praten. De tussenliggende periode kun je volgens Babygebaren Nederland overbruggen door met je baby te communiceren in gebarentaal. Binnen een les van 2 uur claimen ze een kind 50 gebaren te kunnen leren: van koe tot vliegtuig. Het zou kinderen ook op latere leeftijd helpen bij hun spraak- en taalontwikkeling.

 

4. MUZIEK OP SCHOOT

Baby’s houden van muziek. Muziek op schoot maakt van die voorliefde gebruik door baby’s te laten kennismaken met instrumenten. Ze mogen zelf trommelen en schudden met belletjes, of luisteren naar de juf of meester die gitaar speelt.
Er is ook uitgebreid de tijd om te stappen op de maat, te dansen en te zingen. Ouders kunnen zo ook nieuwe liedjes aan hun repertoire toevoegen. Lessen worden gegeven door gediplomeerde vakdocenten in 3 niveaus: baby, dreumes/peuter en kleuter. Kijk snel eens hier: Muziek op Schoot.

 

5. NAAR DE DIERENTUIN

Naar de dierentuin toe gaan is misschien wel het allerleukste uitje die je met het hele gezin kan doen. De indrukwekkende grote olifanten of het gebrul van een leeuw. Veel bewegende dieren zoals vogels en vissen vinden ze vaak ook heel interessant.
Laat je kindje lekker de dieren volgen en vertel ze op een leuke manier alles over ze. Wanneer je kindje honger krijgt zoek je een mooi plekje op met uitzicht op de dieren en dan kun je samen ontspannen en genieten van al het moois. Na zo’n lange dag vol indrukken en prikkels zal je kleine hartstikke moe zijn, vroeg naar bed is een goed idee.

 

6. BELLENBLAZEN!

Bellenblazen is misschien een simpel bedachte activiteit voor jouw baby, maar toch een uitstekende activiteit voor je kindje. Ze raken onder de indruk van de bellen en de kleuren. Als je kindje al wat ouder is proberen ze er vaak achteraan te gaan om de bellen te pakken. Je kunt deze activiteit overal uitvoeren. Thuis, in de woonkamer of in de tuin, buiten in het park of op vakantie.

Covid-19, zwanger en je werk, welke rechten heb je.

Wanneer je als zwangere buitenshuis werkt, ben je misschien bang om besmet te raken met het coronavirus. Het RIVM heeft daarom een richtlijn gepubliceerd voor zwangerschap op het werk tijdens de uitbraak. Loop je als zwangere extra risico op COVID-19? En wat zijn je rechten op je werk als je zwanger bent tijdens de corona-uitbraak?

COVID-19 EN JE RECHTEN OP JE WERK ALS JE ZWANGER BENT

Je werkgever is verplicht om je te beschermen tegen besmetting met infectieziektes. Je hebt dus ook recht op maatregelen die je beschermen tegen COVID-19. Daarom zijn de volgende maatregelen opgesteld:

  • Werk zoveel mogelijk thuis. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het belangrijk dat je thuiswerkt als dit mogelijk is. Hierbij is je werkgever verplicht om voor de juiste apparatuur te zorgen. Ook heb je recht op een goede stoel en een goed bureau, als dit nodig is.
  • Ga niet werken bij (milde) klachten. Hierbij kan je denken aan hoesten, een verkoudheid of keelpijn. Laat je testen en blijf thuis tot je de uitslag hebt. Werk je in een vitaal beroep? Meld je dan ziek als je koorts hebt.
  • Je hebt recht op voldoende bescherming wanneer je met COVID-19 in aanraking komt. Kom je tijdens je werk in aanraking met mensen of materialen die (mogelijk) besmet zijn? Dan mag je je werk alleen uitvoeren als je je hierbij voldoende kan beschermen door middel van beschermende kleding en hulpmiddelen.
    Overleg met je werkgever als je intramuraal in de zorg werkt. Werk je intramuraal, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, verzorgingstehuis of een zorginstelling? Dan kan je in principe als zwangere je werk blijven doen, zolang je jezelf goed kan beschermen. Overleg met je werkgever of er aanpassingen nodig zijn.
  • Je hebt recht op aangepast werk als je extramuraal in de zorg werkt. Vanaf 28 weken zwangerschap heb je recht op aangepast werk als je extramuraal werkt, bijvoorbeeld in de thuiszorg of kraamzorg. Overleg met je werkgever wat deze aangepaste werkzaamheden kunnen zijn.

Maak je je zorgen om je gezondheid of die van je ongeboren baby? Of werk je in een cruciale beroepsgroep en vraag je je af hoe je dit kan blijven doen tijdens je zwangerschap? Neem dan contact op met je werkgever of bedrijfsarts. Jullie kunnen dan samen overleggen hoe je veilig je werk kan blijven doen.

 

HYGIËNEMAATREGELEN TIJDENS DE CORONA-UITBRAAK

Tijdens de uitbraak van het coronavirus is het belangrijk dat je jezelf en de mensen om je heen beschermt. Houd daarom de volgende hygiënemaatregelen in gedachten:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep en droog ze het liefst af met een papieren handdoek.
  • Nies en hoest in je elleboogplooi.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik gelijk weg.
  • Schud geen handen.
  • Draag het liefst een mondkapje als je een contactberoep hebt of als je in een binnenruimte werkt. Hierbij kan je denken aan een kapsalon, winkel, restaurant of gemeentehuis.
  • Houd 1,5 meter afstand tot anderen.
  • Blijf thuis als je (milde) gezondheidsklachten hebt en laat je testen. Werk je in een vitaal beroep? Dan hoef je pas thuis te blijven als je koorts hebt.

Wil je meer weten over zwanger zijn, werk en het coronavirus? Bekijk dan de website van het RIVM voor de meest actuele informatie.

Je zwangerschap aan je werkgever vertellen

Op een bepaald moment in je zwangerschap zul je je zwangerschap moeten delen met je werkgever.. Maar wanneer doe je dat en hoe ?

 

 

WANNEER MOET IK HET VERTELLEN?

Wettelijk gezien moet je drie weken voordat je verlof in gaat je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Je kunt vier, vijf of zes weken voordat je bent uitgerekend verlof opnemen. Je hoeft het dus pas, wanneer je vier weken voor je uitgerekende datum verlof neemt, het aan het begin van week 33 te vertellen. De kans dat je het dan nog geheim kunt houden is overigens erg klein!

 

WAAROM ZOU IK HET VERTELLEN

Wanneer je je werkgever vertelt dat je zwanger bent krijg je plotseling extra recht op bescherming. Je hebt recht op extra pauzes, een rustruimte, regelmatige werktijden en je hoeft niet meer over te werken of avond-, en nachtdiensten te werken.
Bovendien stelt je werkgever het vaak op prijs dat je het snel vertelt. Dat stelt je werkgever in staat om voorbereidingen te treffen voor wanneer jij met verlof bent.

 

DUS, WANNEER VERTEL IK HET AAN MIJN WERKGEVER?

Dat hangt helemaal van jezelf en je persoonlijke situatie af. Je hebt drie mogelijkheden. We zullen ze hieronder kort bespreken.

Optie 1, zo snel mogelijk vertellen – Deze optie, om het zo snel mogelijk te vertellen, is vaak de beste optie. Zo weet jij waar je aan toe bent, weet je werkgever waar hij/zij aan toe is en geniet je vanaf dat moment recht op extra bescherming. Dit is helemaal belangrijk wanneer je risico loopt op je werk doordat je bijvoorbeeld onregelmatig werkt, lichamelijk zwaar werk doet, staand werkt, stress op je werk ervaart, je met chemische stoffen werkt, je extra risico op infecties hebt (op rode hond, doordat je met kinderen werkt bijvoorbeeld) of als je in extreem koude of warme omstandigheden werkt.

Optie 2, wachten tot je meer zekerheid hebt – Veel vrouwen kiezen er ook voor om even te wachten met het vertellen totdat ze weten of alles goed verloopt met de zwangerschap. Je kunt er voor kiezen om dit na de 10/13 weken echo te vertellen, na de combinatietest/NIPT of na de 20 weken echo. Mocht er toch onverhoopt iets niet goed gaan in de zwangerschap dan hoef je je baas en collega’s hier geen uitleg over te geven.

Optie 3, zo lang mogelijk wachten – Je kunt er ook voor kiezen om zo lang mogelijk te wachten met het vertellen. Dit is vaak niet de beste optie maar toch is het jou goed recht. Je zou hier voor kunnen kiezen wanneer de werkverhoudingen toch al verstoord zijn en je niet van plan bent om terug te komen na je verlof. Je baas zal er hoogstwaarschijnlijk niet blij mee zijn dat jij het pas zo laat meld dat je zwanger bent.

Zwanger: wat moet je allemaal regelen

Hoera, je bent zwanger! Wat moet je allemaal regelen? De belangrijkste zaken per maand van je zwangerschap.

Er komt veel op je af tijdens je zwangerschap. De Consumentenbod geeft hierover handig advies, lees hieronder het volledige artikel:

 

DE BELANGRIJKSTE ZAKEN PER MAAND VAN JE ZWANGERSCHAP

 

Maand 1: Kies een verloskundige

De eerste afspraak vindt meestal plaats rond de 8e à 10e week van je zwangerschap. Tussen de 9 en 12 weken krijg je de eerste echo. Daarna bezoek je de verloskundige eens per 4 weken; later om de 2 weken en uiteindelijk wekelijks. Bij complicaties of een medische indicatie vanwege bijvoorbeeld een chronische ziekte, word je doorverwezen naar de gynaecoloog of kinderarts.

Vanaf het moment dat je zwanger bent kun je je aanmelden voor Moeders voor Moeders. Deze organisatie zamelt urine van zwangere vrouwen in om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen. Aanmelden kan tot en met je 11e week. Meedoen kan van week 6 tot en met 16.

 

Maand 2: Check je zorgverzekering

Bekijk wat je zorgverzekering vergoedt tijdens je zwangerschap, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld de verloskundige, maar voor de kraamhulp geldt een eigen bijdrage. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren. Je kunt elk kalenderjaar van zorgverzekering wisselen – ook tijdens je zwangerschap. Denk alvast na over waar je zou willen bevallen. Later in je zwangerschap kan blijken dat je om medische redenen naar het ziekenhuis moet, maar als dat niet het geval is, mag je kiezen: thuis, in het ziekenhuis of in een kraamhotel. Een zelfgekozen ziekenhuisbevalling kan niet bij alle ziekenhuizen. Soms heeft het ziekenhuis geen verlosafdeling of verwijzen ze door naar een kraamhotel dat vaak vlak bij, of soms zelfs in het ziekenhuis gevestigd is.

 

Maand 3: Regel kraamzorg

Een mooi moment om de kraamzorg te regelen is vlak na de eerste echo. De kraamverzorgster is je steun en toeverlaat in de eerste week na de bevalling.

Tip: kies een kraambureau uit dat onder contract staat bij je zorgverzekeraar om voor vergoeding in aanmerking te komen.

 

Maand 4: Zwangerschapsverlof

Als je werkt, heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Informeer je werkgever op tijd over je zwangerschap, zodat jullie daarop kunnen anticiperen. In totaal heb je recht op minimaal 16 weken verlof: 4 tot 6 weken vóór de bevalling en 10 tot 12 weken erna. Je moet hiervoor een zwangerschapsverklaring aanvragen bij je huisarts of verloskundige en die overhandigen aan je werkgever.

Ben je ondernemer? Dan kun je voor de periode rond de bevalling een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV.

 

Maand 5: Uitzet en geboortekaartje

Tijd om werk te gaan maken van je babyuitzet en na te denken over een geboortekaartje. Misschien heb je al een kraampakket ontvangen van je zorgverzekeraar als je daarvoor verzekerd bent. Zo niet, dan kun je zelf een kraampakket samenstellen. Hierin zitten de medische artikelen die je minimaal nodig hebt tijdens en na de (thuis)bevalling, zoals een matrasbeschermer en kraamverband.

 

Maand 6: Kinderopvang

Het kan gebeuren dat de kinderopvang van jouw keuze geen plek heeft. Regel daarom op tijd kinderopvang. Populaire basisscholen in grote steden hebben soms ook lange wachtlijsten. Woon je in zo’n stad, dan is het slim om te checken hoe dat in jouw buurt zit.

 

Maand 7: Je kind erkennen

Als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, hoeven jullie niets te regelen. Is dat niet het geval, dan wil de vader hoogstwaarschijnlijk zijn kind erkennen. Hij krijgt dan een aantal rechten en plichten. Jullie kind heeft dan juridisch gezien meteen een vader, ook in het geval van vroeggeboorte of als de vader vóór de geboorteaangifte iets zou overkomen.

Om de wettelijke vertegenwoordiger van het kind te worden, moet de vader daarnaast het ouderlijk gezag aanvragen.

 

Maand 8: Verzekeringen checken

Het is belangrijk om de geboorte van je kind zo snel mogelijk door te geven aan je verzekeraars. Zet alvast een conceptmail klaar die je kunt versturen als je kind er is. Denk daarbij aan de volgende verzekeringen (voor zover je ze hebt):

Maand 9: De praktische zaken

Bijna 40 weken zwanger: de baby kan nu elk moment komen. In deze maand zouden alle belangrijke zaken geregeld moeten zijn.

Iedereen die in Nederland woont of werkt en een kind verzorgt, heeft recht op kinderbijslag. Je hoeft niets van tevoren aan te vragen. Door de aangifte op het gemeentehuis krijgt de Sociale Verzekeringsbank automatisch bericht. Die stuurt informatie waarmee je kinderbijslag kunt aanvragen. Bij een tweede of volgend kind wordt de kinderbijslag automatisch aangepast. Naast kinderbijslag zijn er ook andere aantrekkelijke financiële regelingen voor ouders.

De laatste maand is een goede tijd om nog wat praktische zaken te regelen: maak bijvoorbeeld soep, lasagne en stamppot die je invriest, zodat je in de hectische tijd na de bevalling makkelijke maaltijden in huis hebt. Is de opvang voor broertjes en zusjes geregeld? En wie laat de hond uit als jullie in het ziekenhuis zijn? De kraamtijd gaat zo snel: misschien vind je het leuk om wat vast te leggen in een kraamdagboek of een kraamvisiteboek, dat je nu al kunt kopen. Laat de baby maar komen!

 

Bron: Consumentenbond