AFLEVERING 02
intimiteit tijdens de zwangerschap, (borst)voeding & lactatiekundige22222
Ik wil vlot zwanger worden
Je bent eruit: je wilt zwanger worden! Waarschijnlijk zo vlot en zo gezond mogelijk. Lees wat je kunt doen en meer interessante weetjes voor een goede start, je cyclus, LH-piek en je vruchtbaarheid.
In het kort
- De plaatsing van een spiraaltje kan als onaangenaam of pijnlijk worden ervaren.
- Van alle stellen die probeert zwanger te worden lukt dit in 80-90% van de gevallen binnen een jaar.
- De kans op zwangerschap is het grootst als je om de 2 of 3 dagen vrijt in de zes dagen vóór de eisprong (de eisprong is 2 weken voor het begin van de volgende menstruatie).
- Slik vanaf de wens zwanger te worden tot 10 weken zwangerschap dagelijks 400mg foliumzuur.
Je cyclus en je vruchtbaarheid
Om zwanger te kunnen worden moet een eicel worden bevrucht door een zaadcel. Bij de vrouw komt een eicel uit een van de eierstokken vrij, dit gebeurt (bijna) iedere maand, de zogenoemde eisprong. De eisprong vindt plaats 14 dagen voor de menstruatie. Wanneer je regelmatig menstrueert is het moment van de eisprong vrij nauwkeurig te voorspellen. Als je menstruatiecyclus onregelmatig is, dan is het lastiger te voorspellen.
- Meer vaginale afscheiding, die dikker en slijmeriger is dan je gewend bent. Zo kunnen de zaadcellen makkelijker bij de eicellen komen die door de eileider naar de baarmoeder zijn gegaan.
- Je libido stijgt vaak (handig!).
- Sommige vrouwen voelen de ovulatie onderin hun buik,
net boven de lies.
- De LH-piek in je urine stijgt rondom je eisprong.
Wanneer je een paar maanden bijhoudt wanneer je menstrueert, wat je temperatuur is en hoe je vaginale slijm eruit ziet krijg je veel inzicht in je eigen menstruatiecyclus en vergroot dit de kans op een zwangerschap.
Bereken wanneer je ovulatie is met een ovulatie-calculator. Of gebruik ovulatietesten die in je urine de LH-piek meten: het LH-hormoon is verhoogd rond de ovulatie.
De kans op een eisprong kan verminderen, bijvoorbeeld door: stress, heel intensief sporten of zware lichamelijke arbeid, sterk afvallen, een laag lichaamsgewicht, overgewicht of de overgang (het begin van de menopauze).
Vrijen in de vruchtbare periode
Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je om de twee of drie dagen vrijt. Vaker mag, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder. Weet je wanneer er een eisprong is: de meeste zwangerschappen ontstaan na het vrijen in de zes dagen vóór de eisprong.
Voorbereiden op je zwangerschap: leef gezond
Gelukkig zorgt de natuur er voor dat bijna elk kind gezond wordt geboren. Er zijn echter ook dingen die je kan doen om de kans op een gezond kindje en een gezonde zwangerschap te vergroten. Dat begint al tijdens het zwanger worden. Daarnaast zijn de eerste weken van een zwangerschap heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. De meeste vrouwen weten pas na die eerste weken dat ze zwanger zijn.
Foliumzuur
De kans dat een kind wordt geboren met een open ruggetje is klein. Je kan deze kans verder verkleinen wanneer je foliumzuur slikt. 400mg foliumzuur per dag, bevordert het sluiten van het centrale zenuwstelsel rond de 8e week van de zwangerschap. Stop pas na 10 weken zwangerschap met het slikken van foliumzuur.
Gezond gewicht
Met een gezond gewicht heb je de meeste kans op een zwangerschap en minder kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Een optimaal gewicht definiëren we als een BMI tussen de 20 en de 25. Bereken je BMI hier.
Kijk of je met gezonde voeding op een gezond gewicht kunt komen. Lukt dit niet, maak dan eens een afspraak bij de diëtist, die kan je vaak snel en goed helpen. Wij werken veel samen met de diëtisten van Steenstra en de Vries op onze locatie in West.
Roken
Stop ruim voordat je zwanger wordt met roken. Roken vermindert de vruchtbaarheid. Het vergroot de kans op sterfte van de vrucht, op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Roken én meeroken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op wiegendood. Wil je hulp bij het stoppen met roken: roken en zwangerschap
Alcohol
Het nuttigen van alcohol kan je vruchtbaarheid beïnvloeden en heeft effect op het embryo in de eerste weken van de zwangerschap. Het drinken van alcohol door de partner beïnvloed zijn vruchtbaarheid ook. Wil je van de hoed en de rand weten: alcohol en zwangerschap.
Medicatie
Slik bij een zwangerschapswens alleen medicatie na overleg met een arts. Dit geldt ook voor je partner. Soms is het verstandig in aanloop naar de zwangerschap te stoppen met medicatie, te wisselen naar een ander medicijn of de dosering van je medicatie aan te passen. Alleen paracetamol mag je tijdens een zwangerschapswens en tijdens je zwangerschap zonder overleg gebruiken.
Werk
Op je werk kunnen omstandigheden zijn die je vruchtbaarheid beïnvloeden, of invloed hebben tijdens een vroege zwangerschap. Denk aan risico’s als: contact met gevaarlijke stoffen zoals oplosmiddelen of bestrijdingsmiddelen, onregelmatige werktijden (zoals bij ploegendienst en nachtdienst), lichamelijk belastend werk, ongezonde stress, een omgeving met lawaai/overdruk/lichaamstrillingen/extreme hitte of kou, contact met straling. Bespreek de gevolgen hiervan voor een zwangerschap met je werkgever of een arbo-arts. Samen kan je kijken naar aanpassing van je werkzaamheden en/of werktijden. Werk je met kleine kinderen en heb je nog nooit de waterpokken gehad: overweeg om je voor de zwangerschap in te laten enten. Klik hier voor meer info.
Drugs
Drugs beïnvloeden je vruchtbaarheid in negatieve zin, en kunnen bij gebruik rond de conceptie zorgen voor het ontstaan van aangeboren afwijkingen.