10 tips rondom je zwangerschap.

Vliegen

Vliegtuig zon
Wil je er nog even tussenuit voordat je baby komt? Vliegmaatschappijen kunnen om een zwangerschapsverklaring vragen en vanaf week 32 accepteren sommige maatschappijen je helemaal niet meer.
Elke vliegtuigmaatschappij hanteert echter haar eigen regels, dus check vooraf even de website van je luchtvaartmaatschappij. Vraagt je vliegmaatschappij (of (reis-)verzekering) om een gezondheidsverklaring dan kun je die bij je ons aanvragen via mail@praktijkonderdelinde.nl Wij sturen je dan een pdf met de verklaring dat je zwanger bent. Oja en check ook goed of je nog mag vliegen van de vliegmaatschappij op de terugweg, wel zo fijn.

 

Lage rugpijn

Vanaf week 32 ga je het meestal echt merken dat je lichaam zwaarder belast wordt. Het komt regelmatig voor dat je in je zwangerschap last krijgt van lage rugpijn.
Een makkelijke oefening om lage rugpijn te verlichten gaat als volgt: Ga op handen en knieen zitten. Maak nu afwisselend je rug hol en bol. Doe dit langzaam op het tempo van je ademhaling en houdt iederen positie even vast.

 

Nog even de babykamer schilderen

De babykamer inrichten is een van de meest leuke dingen tijdens je zwangerschap. Let wel op als je gaat schilderen dat je verf gebruikt op waterbasis. Dat is voor jou veiliger, maar ook voor je kindje. Zeker als het op plekken is waar later nog wel eens kleine kindertandjes in kunnen komen te staan. Ventileer de ruimte waarin je schildt extra goed.

 

Het allerverstandigst is het natuurlijk als je je partner, familie of vrienden lief aankijkt…

 

Kinderopvang

Misschien heb je er nog niet eens over nagedacht, maar zodra je weet dat je zwanger bent is het verstandig om op zoek te gaan naar een kinderdagverblijf of gastouder. Populaire kinderdagverblijven hebben vaak en wachtlijst. Vooral de Maandag, dinsdag en woensdag zijn populair. Wil je dus keuze hebben of bij dat ene leuke KDV in de buurt kans maken, zorg dan dat je er vroeg bij bent.

 

Aankomen tijdens je zwangerschap

Dat je wat aankomt tijdens je zwangerschap is geen geheim. Maar we zien er vaak tegenop. Wat is eigenlijk normaal?
In je zwangerschap kom je gemiddeld rond de 12-13 kilo aan. Hiervan weegt de baby (uiteindelijk) ongeveer 3,5 kilo, je baarmoeder 1 kilo, 1 kilo gaat naar het vruchtwater, je placenta weegt ongeveer 500 gramnet zoals het extra borstweefsel. Het extra bloed wat je aanmaakt weegt ongeveer 1 kilo.
Maar waar gaat de rest dan heen? De rest van de kilo’s is een voorraadje vet. Deze reserve is nodig omdat je lichaam zich voorbereidt op het geven van borstvoeding. De ideale gewichtstoename in de zwangerschap lijkt op dit moment: 11,5 tot 16 kilo bij een normaal gewicht; 7 tot 11,5 kilo bij overgewicht en 5 tot 9 kilo bij obesitas. (Bron: Voedingscentrum)

 

Last van zwangerschapsmisselijkheid? Eet iets!

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar als je last hebt van misselijkheid tijdens de zwangerschap, neem dan direct iets te eten en drinken bij het wakker worden. En eet regelmatig over de dag verdeeld kleinere porties. Het is niet erg als je wat afvalt in de periode dat je misselijk bent. Let op, neem geen kalebaskalk (pimba) bij misselijkheid. De grote hoeveelheid lood in kalebaskalk is namelijk schadelijk voor je baby. Laat je verloskundige altijd weten van je misselijkheid tijdens je eerstvolgende afspraak.

 

Zwanger en werken, waar heb je recht op?

Als je zwanger bent moet er wat meer rekening gehouden worden met je. Een aantal zaken daarin zijn zelfs wettelijk vastgelegd. Wist je bijvoorbeeld dat je tot zes maanden na de bevalling recht hebt op:

 

  • regelmatige arbeids – en rusttijden;
  • maximaal 10 uur arbeid per dienst en gemiddeld 45 uren per 16 weken;
  • extra pauzes (1/8 van de arbeidstijd);
  • een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank) of te kolven;
  • geen overwerk of nachtdiensten;
  • zwangerschapsonderzoek tijdens werktijd.

Kijk voor meer informatie op het Arboportaal van de Rijksoverheid.

 

Tasje voor mama en een tasje voor papa

Tas gepakt

Vanaf 32 weken is het verstandig om een tas klaar te hebben staan die je zo mee kunt grijpen. Natuurlijk willen we allemaal die vlekkeloze thuisbevalling, maar je weet maar nooit. Als je hals over kop naar het ziekenhuis moet is het handig alvast een tas klaar te hebben. Denk daarbij ook aan iets voor de papa-to-be. Wellicht dat jullie allebei een nachtje blijven.

 

Natuurlijk stop je daar je makkelijk zittende (slaap-)kleding in. Maar denk ook aan de praktische zaken als een extra (opgeladen) batterij voor je telefoon, want belletjes zul je genoeg gaan krijgen. Je camera. Wat verzorgende creme en lipbalsem. En last but not least, zorg dat je je auto niet bijna leeg voor de deur hebt staan.

 

Striae

Je buik begint te groeien en zet je huid onder spanning. Voor sommige vrouwen is het toch een angstbeeld, striae. Dunne roodblauwe streepjes op de huid van je borsten, buik, dijen, heupen en billen. Helaas is dit een van die kwaaltjes die na je zwangerschap niet meer verdwijnen. Maar je kunt de schade beperken door je huid goed vet te houden met een creme of een wax. Ook het ondersteunen van je buik door goede zwangerschapskleding of een buikband kan helpen. Kijk ook eens naar de Tummy Wax van Oh-Lief deze is speciaal voor de groeiende buik. Oh-Lief is bij ons in de praktijk verkrijgbaar.

 

Bananen in je oren

Misschien wel de beste tip die we je kunnen geven. Zodra je zwanger bent zul je merken dat je bij veel mensen in je omgeving hun eigen zwangerschapsverhalen losmaakt.
En niet zelden zijn dit de minder positieve verhalen.
De zwangerschap kent heel veel broodje-aap verhalen, vandaar onze tip: af en toe is het heel goed om even “bananen in je oren” te hebben. Even doof zijn voor de negatieve verhalen en je alleen focussen op het positieve.

 

Heerlijk zelf kiezen wat jouw coconnetje in mag en wat niet.

 

Merk je dat je toch wat angst of nervositeit krijgt deel dit dan met je verloskundige, we kunnen je op allerlei manieren ondersteunen.

BLIJF OP DE HOOGTE

De laatste blogs