SOORTEN ECHO’S

Van alle echo’s tijdens jouw zwangerschap zijn een aantal standaard. Die worden vergoed uit de basisverzekering. Andere echo’s worden uitgevoerd bij een medische indicatie. De volgende echo’s kun je bij ons laten uitvoeren:

Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho is de vroege echo en wordt meestal alleen op jouw verzoek gedaan of als er een medische indicatie is zoals bloedverlies of een eerdere miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Deze echo kunnen we het beste uitvoeren rond 7 weken zwangerschap. Hiermee kun je de zwangerschap laten bevestigen. De vitaliteitsecho wordt niet altijd vergoed, enkel als hiervoor een medische reden is.

Termijnecho

De termijnecho vindt plaats tussen de 10 en 11 weken zwangerschap en is bedoeld om te bepalen hoever je in de zwangerschap bent en wat de uitgerekende datum is. Deze echo wordt vergoed.

13-weken echo (ETSEO)

Tussen de 12,3 en 14,3 weken kun je de 13-weken echo laten uitvoeren. Dit is een nieuwe prenatale screeningsecho waarmee in een vroeger stadium eventuele lichamelijke afwijkingen ontdekt kunnen worden. Het is belangrijk om te weten dat niet alles kan worden waargenomen en dat niet alles dat gezien wordt, achteraf ook echt een afwijking blijkt te zijn. Deze echo is een aanvulling op de 20-weken echo, en geen vervanging, De echo is vrijwillig en onderdeel van een landelijk wetenschappelijke studie (IMITAS-studie). Omdat de echo onderdeel is van wetenschappelijk onderzoek moet je ook een toestemmingsformulier tekenen voorafgaande aan het echo-onderzoek. Er zijn geen kosten aan verbonden. Meer informatie over de 13-weken echo vindt je op www.pns.nl/13-wekenecho.

20-weken echo (SEO)

De 20-weken echo is een screeningsecho waarbij onderzoek wordt gedaan naar zichtbare lichamelijke afwijkingen van jouw kindje. Je kiest zelf of je dit onderzoek wilt. Als je wilt, kun je met deze echo ook het geslacht te weten komen. De 20-weken echo zit in het basispakket en wordt dus vergoed door jouw zorgverzekeraar. Meer informatie over de 20-weken echo vindt je op www.pns.nl/20-wekenecho.

Lees hier de folder over de 13 en 20-weken echo

Groeiecho

De groeiecho vindt meestal plaats tussen de 30 en 36 weken van jouw zwangerschap. Tijdens deze echo worden de maten van jouw kindje opnieuw gemeten zodat de ontwikkeling en de voortgang van de groei kan worden bepaald. Deze echo wordt alleen uitgevoerd op medische indicatie, bijvoorbeeld wanneer we twijfelen over de groei van de baby.

Liggingsecho

Met de liggingsecho kan de ligging van jouw kindje worden gecontroleerd. Dit vindt aan het einde van de zwangerschap plaats, meestal rond de 36 weken. Deze echo is niet standaard, maar wordt alleen verricht op indicatie

41-weken echo

Ben je met 41 weken nog niet bevallen, dan kunnen we een 41-weken echo maken. Dat is een extra onderzoek om onder meer de hoeveelheid vruchtwater te beoordelen. Zien we dat dat voldoende is en beweegt je baby nog voldoende, dan weten we dat de placenta nog goed functioneert.

 

PRETECHO’S

Naast medische echo’s kun je als client van Prakijk Onder De Linde ook terecht bij ons voor pretecho’s.

Geslachtsbepaling echo

Vanaf 14-15 weken zwangerschap kunnen we het geslacht van je kindje met de echo in beeld brengen. Soms ligt je kindje erg verstopt, of lukt het niet zo goed om tussen de beentjes te kijken.  Bij twijfel of niet zien komt je uiteraard terug totdat we het zeker weten*! Deze echo is in 2D, de zogenaamde zwart-wit echo.

Wist je dat we ook een Gender Review Party voor je kunnen organiseren? Je kunt dan een aantal mensen meenemen om onder het genot van een hapje en een drankje feestelijk het geslacht van jullie kindje bekend te maken. In overleg met jullie maken we hier een geweldige belevenis van. Neem contact met ons op om te overleggen over de mogelijkheden.

Echo 2D

Dit is de zogenaamde zwart-wit echo. In de hele zwangerschap kunnen we met 2D (dimensionaal) kijken. Wel zijn de echo’s tot 32 weken zwangerschap het mooiste. Daarna wordt je kindje veelal te groot om het nog mooi met de echo in beeld te brengen. Bij medische echo’s, waarbij bijvoorbeeld de groei wordt opgemeten kunnen we tot het eind van de zwangerschap nog met 2D kijken en metingen verrichten. Maar voor mooie foto’s is het na de 32 weken vaak te ver.

2D echo van het profiel van het gezicht (ca. 26 weken), aanleg van de tandjes zijn mooi te zien.

Echo 3D/4D

Bij een 3D echo kan je jullie kindje in de derde dimensie zien, oftewel je ziet een veel realistischer beeld. De 3D echo geeft een stilstaand beeld, dit lijkt op een foto. Bij de 4D techniek, ook wel HD live techniek  genoemd zie je jullie kindje in 3D, maar dan met bewegende beelden.

Met de nieuwste en meest geavanceerde HD-live techniek genaamd ClearVue zijn de beelden van je kindje zéér realistisch waardoor je misschien de gelaatstrekken van jou, je partner en/of familieleden kunt ontdekken!

3D echo

Over het algemeen kiezen de meeste mensen voor een 3D/4D echo tussen de 22ste en 32ste week van de zwangerschap. Ook eerder in de zwangerschap kan een 3D/4D echo al heel bijzonder zijn. Later in de zwangerschap is het vaak niet goed meer mogelijk om jullie kindje nog mooi in beeld te krijgen.

3D echo (rechts), gemaakt van hetzelfde 2D beeld wat links te zien is.

BELANGRIJK

Pret, maar ook een check

Bij elke echo controleren we je kindje ook, wel een prettig gevoel. Maar wat betekent dit?

Ook als je voor een pretecho komt kan het voorkomen dat er bijzonderheden zichtbaar zijn. Indien we iets bijzonder zien zullen we je hiervan op de hoogte brengen.

Voor alle duidelijkheid betekent dit niet dat we alles zien. We doen tijdens een pret-echo geen diepgaande medische check, enkel wat ons met het (getrainde) oog opvalt. Mochten er zaken naar boven komen die actie behoeven, dan zullen we dit gelijk voor je in gang zetten en je hierbij ondersteunen indien gewenst en voor zover mogelijk.

Het aantal foto’s en de kwaliteit

Aan het aantal foto’s zit geen maximum. Het aantal mooie foto’s is uiteraard wel afhankelijk van de positie waarin je kindje ligt in de buik. Hoe mooier het ligt, hoe meer foto’s we kunnen maken en meegeven!

Vaak zijn wij in staat mooie beelden te maken van jullie kindje, mede doordat wij gebruik maken van de beste apparatuur. Er zijn echter factoren die niet te beïnvloeden zijn, die mede de kwaliteit van de beelden bepalen. Zoals gezegd bepaald de ligging van jullie kindje de kwaliteit, maar zo zijn er nog veel meer factoren. Om er een aantal te noemen: de plaats waar de placenta ligt, je postuur, de hoeveelheid vruchtwater. Dit en andere zaken kunnen de kwaliteit beïnvloedden. Uiteraard doen we ons uiterste best om je zoveel mogelijk mooie beelden mee te geven.

Andere mensen meenemen

Wil je dat er naast je partner ook familie/vrienden je kindje zien dan zijn zij natuurlijk van harte welkom. Vanwege de ruimte hebben we bij pret-echo’s een maximum van 4 personen (kinderen en volwassenen) die je mee kunt nemen naast je partner. Geef van te voren bij ons aan met hoeveel personen je van plan bent te komen.

*100% zekerheid over het geslacht van je baby kunnen we je nooit geven.