Please enable JS
Covid-19, zwanger en je werk, welke rechten heb je.

Covid-19, zwanger en je werk, welke rechten heb je.

23 apr 2021 / Written by  / Verloskunde

Wanneer je als zwangere buitenshuis werkt, ben je misschien bang om besmet te raken met het coronavirus. Het RIVM heeft daarom een richtlijn gepubliceerd voor zwangerschap op het werk tijdens de uitbraak. Loop je als zwangere extra risico op COVID-19? En wat zijn je rechten op je werk als je zwanger bent tijdens de corona-uitbraak?

Covid-19 en je rechten op je werk als je zwanger bent

Je werkgever is verplicht om je te beschermen tegen besmetting met infectieziektes. Je hebt dus ook recht op maatregelen die je beschermen tegen COVID-19. Daarom zijn de volgende maatregelen opgesteld:

 • Werk zoveel mogelijk thuis. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het belangrijk dat je thuiswerkt als dit mogelijk is. Hierbij is je werkgever verplicht om voor de juiste apparatuur te zorgen. Ook heb je recht op een goede stoel en een goed bureau, als dit nodig is.
 • Ga niet werken bij (milde) klachten. Hierbij kan je denken aan hoesten, een verkoudheid of keelpijn. Laat je testen en blijf thuis tot je de uitslag hebt. Werk je in een vitaal beroep? Meld je dan ziek als je koorts hebt.
 • Je hebt recht op voldoende bescherming wanneer je met COVID-19 in aanraking komt. Kom je tijdens je werk in aanraking met mensen of materialen die (mogelijk) besmet zijn? Dan mag je je werk alleen uitvoeren als je je hierbij voldoende kan beschermen door middel van beschermende kleding en hulpmiddelen.
  Overleg met je werkgever als je intramuraal in de zorg werkt. Werk je intramuraal, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, verzorgingstehuis of een zorginstelling? Dan kan je in principe als zwangere je werk blijven doen, zolang je jezelf goed kan beschermen. Overleg met je werkgever of er aanpassingen nodig zijn.
 • Je hebt recht op aangepast werk als je extramuraal in de zorg werkt. Vanaf 28 weken zwangerschap heb je recht op aangepast werk als je extramuraal werkt, bijvoorbeeld in de thuiszorg of kraamzorg. Overleg met je werkgever wat deze aangepaste werkzaamheden kunnen zijn.

Maak je je zorgen om je gezondheid of die van je ongeboren baby? Of werk je in een cruciale beroepsgroep en vraag je je af hoe je dit kan blijven doen tijdens je zwangerschap? Neem dan contact op met je werkgever of bedrijfsarts. Jullie kunnen dan samen overleggen hoe je veilig je werk kan blijven doen.

 

Hygiënemaatregelen tijdens de corona-uitbraak

Tijdens de uitbraak van het coronavirus is het belangrijk dat je jezelf en de mensen om je heen beschermt. Houd daarom de volgende hygiënemaatregelen in gedachten:

 • Was regelmatig je handen met water en zeep en droog ze het liefst af met een papieren handdoek.
 • Nies en hoest in je elleboogplooi.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik gelijk weg.
 • Schud geen handen.
 • Draag het liefst een mondkapje als je een contactberoep hebt of als je in een binnenruimte werkt. Hierbij kan je denken aan een kapsalon, winkel, restaurant of gemeentehuis.
 • Houd 1,5 meter afstand tot anderen.
 • Blijf thuis als je (milde) gezondheidsklachten hebt en laat je testen. Werk je in een vitaal beroep? Dan hoef je pas thuis te blijven als je koorts hebt.

Wil je meer weten over zwanger zijn, werk en het coronavirus? Bekijk dan de website van het RIVM voor de meest actuele informatie.


Related items


Last modified on vrijdag, 23 april 2021 11:01