Please enable JS
Een dubbele achternaam voor je kindje

Een dubbele achternaam voor je kindje

09 mrt 2021 / Written by  / Overig

Voor de achternaam van je kindje kun je kiezen tussen jouw naam of die van je partner. Binnenkort kun je wellicht ervoor kiezen je kindje twee achternamen te geven.

Als het ligt aan minister Sander Dekker voor rechtsbescherming, dan is dit binnenkort mogelijk. Hij heeft een wetsvoorstel gemaakt welke dit gaat regelen.

Je kunt dan kiezen tussen de volgende mogelijkheden voor de achternaam van jullie kindje.

  1. Jouw achternaam;
  2. De achternaam van je partner;
  3. Een combinatie van jullie beide achternamen.

Heet jij De Boer van je achternaam en je partner Visser, dan kun je je kindje de achternaam De Boer of Visser meegeven. Als het aan de minister ligt kun je binnenkort er voor kiezen om jullie kindje de naam Visser De Boer of vice versa mee te geven.

Meer opties en keuzevrijheid dus en dat juichen wij alleen maar toe.

Dubbele achternamen worden bijvoorbeeld in spaanstalige culturen vaker gebruikt. Denk maar aan de bekende acteur Antonio Banderas. Voluit heet hij José Antonio Domínguez Bandera. Zijn vader heeft de naam Domínguez meegegeven en zijn moeder haar achternaam Bandera. Vaak zien we dat de vaders achternaam gebruikt wordt in het dagelijks leven, maar Antonio laat zien dat het ook anders kan.

De keuze voor een dubbele achtersnaam is niet verplicht. Als jullie geen keuze maken, krijgt jullie kindje de achternaam van de vader of duomoeder in het geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij ongehuwde of niet geregistreerde partners krijgt jullie kindje automatisch de achternaam van de geboortemoeder.

Op het moment van schrijven kun je deelnemen aan een internetconsultatie over deze wet. Laat je mening dus horen als je het hier mee eens bent, of oneens natuurlijk. Ga hiervoor, tot uiterlijk 22 maart 2021, naar: https://www.internetconsultatie.nl/dubbeleachternaam

Is je kindje net geboren of gaan jullie binnenkort een kindje krijgen, kijk dan vooral eens in onze app naar "aangifte doen".

 Last modified on dinsdag, 09 maart 2021 13:49