Please enable JS
Liefde is... EHBO voor je kindje

Liefde is... EHBO voor je kindje

23 juli 2020 / Written by  EHBO Bureau / Blogs

Een nieuwe aanwinst in je familie, maar heb je ook nagedacht over wat je moet doen als er ongelukjes gebeuren? Of hoe je die kunt voorkomen?

Liefde is zorgen voor de veiligheid van je kindje
Jullie baby is op komst. Hoera! De babykamer is (bijna) af en je hebt van alles in huis gehaald voor de nieuwe bewoner. Maar heb je ook gedacht aan het baby-proof maken van de woning? Baby’s ontwikkelen zich razendsnel en voor je het weet kruipen ze door de kamer. Uit onderzoek blijkt dat de meeste ongevallen te voorspellen zijn, omdat ze herhaaldelijk voorkomen in een bepaalde leeftijdsfase. Dat is goed nieuws, omdat we hierdoor veel ongelukjes kunnen voorkomen.

Wist je bijvoorbeeld dat…

Het hoofd van een kind van 1 jaar 25% van zijn lichaam beslaat. Bij een volwassene is dat slechts 6%
Dit is de reden dat kinderen bij een val vaak als eerst op hun hoofd belanden en hierdoor een hogere kans hebben op een hersenschudding. Ook al is je baby nog erg afhankelijk van jou en beweegt hij niet veel uit zichzelf, hij kan in een onbewaakt ogenblik van het bed of de commode vallen.
Tip: Als je baby van een hoogte van minimaal 1,5 keer zijn lichaamslengte valt dan bel je 112. Observeer eerst goed of de baby uit zichzelf beweegt voor je hem oppakt. Dit voelt heel onnatuurlijk, maar je wilt bij een vermoeden van nek- of wervelletsel de schade niet verergeren. Houd je kindje in de 24 uur na een val goed in de gaten en neem contact op met de huisarts.
 

Een baby kan verdrinken in 2 cm water. Hij heeft nog niet de reflex om zelf uit het water te komen
Je begrijpt dat het echt heel belangrijk is dat je tijdens het badritueel altijd bij hem blijft.
Tips:  Zorg er verder voor dat je alle badspulletjes binnen handbereik hebt en dat het water 37 graden is. Ook kranen van het bad kunnen heet zijn. Sommige thermostaatkranen hebben een ‘cool touch’, die worden nooit warmer dan de ingestelde temperatuur.

 

1 op de 4 patiënten in het brandwondencentrum jonger is dan 5 jaar
De oorzaak van brandwonden bij baby’s en kinderen komt in 87% van de gevallen door hete vloeistoffen,met name thee, soep of te heet badwater.
Tips: Zet je baby niet op schoot met een kop thee. Door zijn schoksgewijze ontwikkeling kan het zo zijn dat hij van de een op de andere dag opeens wél bij dat kopje thee kan komen. Tafelkleden zijn in deze fase ook af te raden.

 

Het merendeel van de ongevallen gebeurt thuis
Zorg er daarom voor dat je kennis over baby- en kindveiligheid op peil is. Wat moet je doen als er toch iets gebeurt (ongelukken zitten tenslotte in een klein hoekje). 
Volg een EHBO-cursus van EHBO Bureau (linken naar https://ehbobureau.nl/ehbo-cursus-baby-en-kind-bij-praktijk-onder-de-linde/ bij Praktijk onder de Linde gefocust op baby- en kinder-EHBO, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen en weet hoe je moet handelen. Last modified on donderdag, 23 juli 2020 15:21