Please enable JS
4e bericht voor zwangeren in de regio Kennemerland

4e bericht voor zwangeren in de regio Kennemerland

30 apr 2020 / Written by  / Verloskunde

Hier is het vierde bericht te lezen van de samenwerkende verloskundigen van de regio Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer

 

Bericht namens de samenwerkende verloskundigen Regio Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer. Geef je even een belletje als je hier vragen over hebt?

 


Beste cliënten en partners, 

Naar aanleiding van de aanpassing van de maatregelen in het land, met betrek- king tot Covid-19, zijn er ook aanpassingen in onze huidige verloskundige zorg.

Vanuit de beroepsgroep is gekeken naar de mogelijkheden in versoepeling in onze zorg met behoud van medisch verantwoorde en veilige zorg. Graag willen wij jullie in deze brief daarover informeren.

De zwangerschapscontroles op de praktijk gaan weer verlopen zoals voorheen.
Er is tijd en ruimte voor vragen en we nemen de tijd om jullie van informatie te voorzien. Hiermee komt het telefonisch consult te vervallen. 

Op de praktijk proberen we de 1,5 meter afstand zo goed mogelijk te waarborgen en houden we ons strikt aan de hygiënemaatregelen.

Belangrijk hierbij blijft, kom niet naar de praktijk bij klachten: 

  • Verkoudheidsklachten.
  • Hoesten.

  • Verhoging > 38 graden. 

Het algemene advies is dan om thuis te blijven, uit te zieken en afstand tot andere mensen te houden. Neem in geval van klachten of twijfel over klachten contact met ons op. 

Het minimale controleschema blijft gehandhaafd. 

Wij doen alleen de controles die medisch noodzakelijk zijn op de praktijk. Wel zijn er 2 telefonische controles bij 22-23 weken en bij 33 weken aan toegevoegd.
Het intakegesprek inclusief het counselinggesprek (het voorlichtingsgesprek) over prenatale screening, over de NIPT en 20 weken echo blijven voorlopig telefonisch.

Een badbevalling in de thuissituatie is mogelijk.
Wij vragen met nadruk om je vooraf goed te laten informeren door je eigen verloskundige. In het Spaarne Gasthuis is het nog niet mogelijk om in bad te bevallen, hier gelden de regels gesteld door de ziekenhuishygiënisten.

We komen weer op kraamvisite thuis. In de kraamtijd gaan we één kraamvisite thuis doen. De andere visites doen we, zoals we de afgelopen tijd ook gedaan hebben telefonisch. Als vanzelfsprekend zijn wij laagdrempelig 24/7 bereikbaar voor overleg en zullen wij langs komen, als dit wenselijk of medisch noodzakelijk is. 

Het spiralen spreekuur wordt weer opgestart.
Voor het plaatsen, verwijderen van een spiraal kan er weer contact opgenomen met de praktijk. 

Helaas: alle controles, dus ook de echo’s, intakes en uitgebreide gesprekken, zijn nog steeds zonder partner en zonder kinderen. We verwachten je dus in alle gevallen alleen op de praktijk.
Dit vinden wij allen de moeilijkste maatregel, omdat we ons heel goed realiseren hoe spannend en ook fijn deze controles voor jullie samen zijn. De beroepsgroepen van de verloskundigen en gynaecologen denken echter dat het echt nog te vroeg is om meerdere mensen toe te laten tot deze onderzoeken. Op de praktijki hebben in alle spreekkamers een statief staan zodat je partner aanwezifg kan zijn via FaceTime of Skype. Je zult dit wel zelf via je telefoon moeten regelen.

Voor de bevallingen en consulten thuis verandert er in deze regio nog niets. De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft. Wij komen bij je thuis en gaan samen met je naar het ziekenhuis indien nodig of gewenst. Alleen je partner mag mee, anderen niet. Dus helaas geen moeder, vriendin, doula of geboortefotograaf bij de bevalling.
Voor zwangeren die verdacht zijn op of positief getest zijn op Covid-19 hebben wij voldoende beschermende hulpmiddelen mocht controle aan huis nodig zijn. Ga je bevallen dan zal het geboorteteam van het Spaarne Gasthuis voor jullie klaar staan met de juiste medische zorg.

Als je partner klachten heeft die verdacht zijn voor Corona mag hij nog steeds bij de bevalling zijn, hij zal een mond- kapje moeten dragen en afstand van de hulpverleners moeten houden. 

Verder blijft het heel belangrijk dat jullie in alle gevallen contact opnemen als je vragen of klachten hebt.
Wacht niet af (vanwege angst voor Corona, omdat het weekend is, of omdat er toevallig geen spreekuur is e.d.) maar bel áltijd met de dienstdoende verloskundige.
Ben je veel aan het piekeren over Corona, heb je veel zorgen, voel je je gestrest, angstig of gespannen? Er wordt in Haarlem een community voor zwangeren met spanningsklachten opgezet. Deze starten in mei en juni.De communities worden gegeven door een verloskundige en een psychologe.

Tot zover de aanpassingen in de verloskundige zorg.

We hopen opnieuw op jullie begrip en hopen dat we je spoedig weer op onze eigen vertrouwde manier kunnen gaan begeleiden.

 

Namens alle verloskundigen uit de regio Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer.

 


 


Related items


Last modified on donderdag, 30 april 2020 16:02