Please enable JS
Fact or fiction? 6 vragen over de coronavaccinatie

Fact or fiction? 6 vragen over de coronavaccinatie

04 juni 2021 / Written by  / Verloskunde
Er doen veel berichten de ronde over vaccineren tegen Corona. Moet je het nou wel of niet nemen? Zitten er zaken in die niet goed voor je zijn? Wij geven een klein beetje duidelijkheid.
 
We zien veel informatie langs komen en elke keer is ons antwoord hetzelfde: "Probeer de feiten van de fabels te onderscheiden." En dat dat soms best lastig is weten we maar al te goed.
 
Wantrouwen zit in onze natuur, het is goed. Wantrouwen beschermt je tegen te gemakkelijk verkeerde stappen nemen. Maar wanneer slaat dat door en doe je jezelf te kort? Dat blijft lastig, maar we kunnen over een paar dingen wel wat duidelijkheid geven. En nee die duidelijkheid verzinnen we niet zelf, maar we proberen ons natuurlijk te baseren op betrouwbare bronnen.
 

Fact or Fiction?

1. Je kunt onvruchtbaar worden door de vaccinatie,

Fiction. Vrouwen met een kinderwens kunnen zich gerust laten vaccineren zonder bang te hoeven zijn dat zij onvruchtbaar (of verminderd vruchtbaar) zouden worden. Volgens het RIVM heeft de vaccinatie geen invloed op de vruchtbaarheid en de aanleg van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd en gecontroleerd zijn de de verschillende regelgevende instanties. Kijk hier maar eens wat het RIVM zegt.

2. Het is voor zwangere vrouwen veilig om zich te laten vaccineren

Fact. Sterker nog: het RIVM raadt zwangere vrouwen aan om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Zij hebben volgens hen namelijk een grotere kans om ernstig ziek te worden door het virus dan niet-zwangere vrouwen. Dit risico is nog hoger voor zwangere vrouwen met een onderliggende ziekte, zoals diabetes en hart- en longziekten. Daarom was eerst het advies om alleen deze groep te vaccineren.

Inmiddels zijn in de Verenigde Staten meer dan 100.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer-BioNtech en Moderna. Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld. Vanaf halverwege april werd daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin. Voortschrijdend inzicht kan wel voorkeur opleveren voor een bepaald vaccin of bepaalde vaccinleverancier. Daar wordt je tijdens je vaccinatie over ingelicht.

3. Coronavaccins kunnen je anticonceptie minder betrouwbaar maken

Fiction. Vaccins hebben geen invloed op de werkzaamheid van de pil of andere anticonceptiemiddelen, zie ook hier. Dit geldt ook voor de huidige, goedgekeurde coronavaccins. En omgekeerd hebben de pil of andere anticonceptiemiddelen geen invloed op de werkzaamheid van het vaccin.

4. Pasgeboren baby's zijn beschermd tegen het coronavirus door vaccinatie van moeder

Beetje van beide. Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. Het is nog niet duidelijk of dit voor de antistoffen na een coronavaccinatie ook zo is, maar volgens het RIVM lijkt dat aannemelijk.

5. Een coronavaccinatie is veilig als je borstvoeding geeft.

Fact. In het vaccin zit een stukje informatie van het coronavirus. Het bevat niet het coronavirus zelf. Daardoor kan het virus niet in je moedermelk terechtkomen en je kindje besmetten. De Gezondheidsraad ziet dan ook geen bezwaar tegen een coronavaccinatie als je borstvoeding geeft.

6. Je hebt een eigen keuze.

Fact. Jij bepaalt wat er met jouw lichaam gebeurt. Dat vinden wij heel belangrijk om te zeggen. Ook belangrijk is het dat je je niet gek laat maken door alle indianenverhalen die op dec socials en in de media te horen en lezen zijn. En dat is nou precies wat wij voor jou kunnen doen, je vragen beantwoorden, proberen je te verwijzen naar de beste bronnen volgens ons en je wat gerust te stellen in deze bijzondere periode.

 

Meer informatie:

RIVM - covid-19 en zwangerschap

Rijksoverheid 

 Last modified on vrijdag, 10 september 2021 10:50