Please enable JS
Waarom wij anders (willen) zijn.

Waarom wij anders (willen) zijn.

27 juli 2017 / Written by  / Blogs

Waar Praktijk Onder De Linde in gelooft.

We zeggen het misschien te vaak.

Maar we geloven er echt in.

Zwangerschapszorg kan en moet beter.

Negen maanden geleden zijn wij Praktijk Onder De Linde gestart met als doel betere zwangerschapszorg te leveren. We hebben lang gepuzzelt hoe we dat moesten aanpakken.

Uiteindelijk kwamen we tot het inzicht: de kern is, van alles wat we willen doen voor cliënten, “Aandacht". Aandacht voor jou als cliënt, aandacht voor alle details van onze dienstverlening, aandacht voor jou wensen, zorgen en ervaringen. Pure oprechte aandacht.

Alles wat je aandacht geeft groeit beter. Zelfs jouw kindje, daar geloven wij in.

"Vrouwen blijken de meest vreselijke dingen tijdens een bevalling prima te kunnen doorstaan als ze zich maar veilig voelen en gesteund."

We werden onlangs gesterkt in ons geloof door een onderzoek van Claire Stramrood, gynaecoloog in opleiding aan het UMC Utrecht, en Martine Hollander, gynaecoloog in het Radboud umc. Uit hun onderzoek blijkt dat communicatie essentieel is bij een bevalling en de beleving hiervan door de moeder. "Vrouwen blijken de meest vreselijke dingen tijdens een bevalling prima te kunnen doorstaan als ze zich maar veilig voelen en gesteund." (Volkskrant)

Uit dit onderzoek blijkt dat de medische zorg vaak gericht is op het fysieke welzijn van moeder en kind. Vanuit vakkennis, liefde en passie voor de verloskunde krijgt de zwangere als persoon misschien te weinig aandacht. 

Stramrood en Hollander vroegen meer dan 2100 moeders met traumatische ervaringen tijdens de bevalling, wat deze traumatische gebeurtenis had kunnen voorkomen. 

Maar liefst 39,1% van de moeders gaf aan dat er meer/beter gecommuniceerd/uitgelegd moet worden door een zorgverlener.
36,9% gaf als antwoord: "Luister (meer) naar me".
29,8% wilden meer/beter ondersteunt worden, zowel practisch als mentaal.

Al deze antwoorden laten zien dat meer oprechte aandacht voor aanstaande moeders voor, tijdens en na de bevalling een must zijn. De financiering van de gezondheidszorg in het algemeen en de geboortezorg in het bijzonder, laten niet altijd de benodigde ruimte om die aandacht te kunnen geven. Vooral als er niets met je aan de hand is en je zwangerschap goed verloopt en je dus niet "medisch" bent. Je hoeft dan niet naar het ziekenhuis.

Juist de vrouwen die in de 1e lijn bevallen (thuis of in het ziekenhuis met je eigen verloskundige), hebben ook behoefte aan deze aandacht. En de eerste lijns zorg krijgt daar te weinig tijd voor.
Dat moet anders, vinden wij.

Daarom plannen wij gemiddeld drie maal zo veel tijd in als een reguliere verloskundige praktijk en kun je langskomen zo vaak als je wilt*. 

Meer tijd is mooi, maar het kan nog beter. Daar hoort bij dat je jezelf af en toe verwent met een heerlijke massage. Lekker in beweging blijft door te sporten. Een gezellige babbel met je verloskundige. Goed advies over lekkere en gezonde voeding. Ga zo maar door.

"Je hoeft nu niet meer van hot naar her te rennen."

Wij willen dit allemaal onder één dak bieden. Je hoeft nu niet meer van hot naar her te rennen. Een echo hier, bloedafname daar, massage weer ergens anders. Wij regelen alles voor je. We komen naar jou toe of je komt op onze praktijk voor al deze zaken.

Leveren andere praktijken dan geen goede zorg? Natuurlijk wel. De algemene standaard van zorg in Nederland is hoog en zo ook bij de andere verloskundige praktijken. De gehele beroepsgroep laat zich kenmerken door passie en vakmanschap. 

Het verschil is dat wij vinden dat daar nog een schepje bovenop kan. Je kunt dus kiezen voor goed, beter of best. Overal kun je met vertrouwen bevallen, maar nu kun jij kiezen hoe je jouw bevalling wilt beleven.

We zien niet voor niets dat de doula de laatste jaren steeds meer ingezet wordt. Deze (meestal) dame wordt ingezet om je te begeleiden voor, tijdens en na je bevalling. Met raad en daad. De doula heeft alle tijd en aandacht voor jou.
Onze zorg geeft antwoord op die vraag naar meer aandacht, door onder andere, de aandacht die een doula je kan geven te integreren in onze zorg.

Hollander et al. stellen in hun onderzoek: "They (de ondervraagden) believe that in many cases, their trauma could have been reduced or prevented by better communication and support by their caregiver" 
Als zorgverleners deze boodschap meenemen dan is meer aandacht besteden aan de wensen, vragen en behoeften van zwangeren dé oplossing om trauma's te voorkomen.

Daarom doen we wat we doen (en omdat we vinden dat je het verdient om in de watten gelegd te worden)

Kijk snel eens hoe we jou in de watten kunnen leggen. 


Bronnen:

Hollander, M.H., van Hastenberg, E., van Dillen, J. et al. Arch Womens Ment Health (2017) 20: 515. https://doi.org/10.1007/s00737-017-0729-6

Sahadat, I. Volkskrant online, "Nederlands onderzoek wijst uit: communicatie cruciaal bij bevalling." (geraadpleegd 25-07-2017) https://www.volkskrant.nl/wetenschap/nederlands-onderzoek-wijst-uit-communicatie-cruciaal-bij-bevalling~a4499559/

*Dit betreft onze zorgpakketten "Premium en "Met Zorg en Aandacht.Het zorgpaklket Basiszorg Geeft wel langere consulten ,gemiddeld de dubbele tijd, en de afspraken zijn beperkt tot een maximum.

 

 


Related items


Rate this item
(8 votes)
Last modified on vrijdag, 28 juli 2017 14:26