Please enable JS
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 71 niet laden

Waarschijnlijk kijk je de hele zwangerschap al uit naar het moment dat je kindje geboren gaat worden.

Normaal gesproken is dat bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en de 42 weken.

Soms loopt het anders en wordt je kindje eerder geboren. Ik heb dat zelf ook mee gemaakt. Mijn dochter Frédérique werd door omstandigheden veel eerder verwacht, maar werd uiteindelijk “pas” bij 36 weken geboren. Daar was ik natuurlijk erg blij mee.
Het grote voordeel was dat ik mezelf in de zwangerschap al kon voorbereiden op het krijgen van een prematuur kindje (prematuur wil zeggen geboren voor de 37 weken zwangerschap).

"Voor je het weet ligt je kindje aan allerlei toeters en bellen."

Vaak worden ouders overvallen door een vroegere (premature) geboorte en krijgt die roze wolk een ander tintje. Een prematuur kindje maakt het allemaal nét even spannender. Direct na de geboorte lekker bij mama op of aan de borst is er dan niet altijd bij. Premature kindjes gaan vaak snel de couveuse in. Soms is een slangetje in de neus voor voeding nodig, of wat hulp bij de ademhaling en voor je het weet ligt je kindje aan allerlei toeters en bellen. Soms lijkt het alsof je als ouders langs de zijlijn staat en je kindje vanaf een afstand mag bewonderen. Naast alle goede zorgen van artsen en verpleegkundige kan jij ook een hele belangrijke rol in die zorg vervullen.

Probeer contact te maken met dat kleine mensje. Leg je hand op zijn of haar lijfje en probeer zo veel mogelijk bij je kindje te zijn. Na de geboorte van mijn dochter Frédérique was ik niet bij de couveuse weg te slaan. Zo gauw het kon pakte ik haar bij me en lag ze uren op m’n borst. Lekker bloot onder m’n shirt. Als ik er niet was nam papa de taken met plezier waar.

Uit meerdere onderzoeken blijkt het belang van huid op huid. Dit wordt ook wel kangaroeën of bundelen genoemd. Je kindje ligt dan bloot en toegedekt op je eigen borst.

Kangaroeën met een prematuur kindje zorgt ervoor dat;

  • het zuurstofgehalte in het bloed van je kindje hoger is;
  • de hersenontwikkeling gestimuleerd wordt;
  • je kindje een stabielere hartslag krijgt;
  • het slaapritme van je kindje bevorderd wordt;
  • het vermogen van je kindje om zelf de lichaamstemperatuur te regelen verbeterd;
  • de band tussen ouder en kind gestimuleerd wordt;
  • je melkproductie beter op gang komt.

Het blijkt dat kindjes die je vaak buideld sneller uit de couveuse mogen. En... hoe eerder uit de couveuse, hoe sneller je kindje mee naar huis mag. Hoe sneller je thuis bent, hoe eerder het grote knuffelfeest kan beginnen.

"Zelfs tot maanden en jaren na de geboorte levert het voordelen op."

Want onderschat ook thuis de waarde van het kangoeroeën niet. Zelfs tot maanden en jaren na de geboorte levert het voordelen op. Dit alles geldt niet alleen voor prematuren, maar ook voor kindjes die bij een normale zwangerschapsduur geboren zijn. Leg je kindje dus na het voeden niet direct terug in de box maar kangoeroe nog eventjes. En ga je op pad, neem dan je kindje mee in een draagdoek.

 


Dit blog is doorgeplaatst van Duurzaam Zwanger

Het is bijna zo ver… vakantie! Ga je dit jaar voor het eerst op vakantie met je baby of kindje? Dan ziet je paklijst er na het lezen van deze blog toch een stuk anders uit dan je gewend was.

Want wat neem je nou mee om je kindje in te vervoeren? Ik zou iedereen aanraden om een draagdoek of -zak bovenaan je lijst te zetten. Ik heb er zelf al jaren veel plezier van. Ondertussen weet ik niet eens meer hoe ik mijn kinderwagen in elkaar moet vouwen. Ik moest stiekem toch wel een beetje glimlachen om al die jonge ouders die kinderwagen in het vliegtuig proberen te wringen. Of die natuurwandeling waar ze met de wagen door ruig terrein proberen te ploegen. Ik huppelde daar vrolijk langs met mijn dochter, slapend in een draagdoek, op mijn rug.

Wat voor soort vakantie je ook doet, naar mijn mening is een draagzak of draagdoek echt ideaal…! Geen ge-emmer meer met wagens, alleen maar een draagdoek die je zo in je tas stopt. Je kindje is ook veel rustiger want die kan heerlijk rondkijken en voelt je de hele tijd.

Draagdoek of-zak?
Als je het aan mij vraagt, zou ik iedereen een draagdoek aanraden. Toch is een draagzak een goede tweede wat mij betreft, mits je op een paar belangrijke dingen let. Zo is het belangrijk wanneer je een draagzak huurt of koopt, op te letten dat de drager ergonomisch is. Maar wat is ergonomisch nou eigenlijk…? Een ergonomische draagzak ondersteunt de natuurlijke houding van je baby: een bol ruggetje en de benen opgetrokken. In deze houding sluiten de heupen mooi aan in de heupkom. Dit helpt bij een goede ontwikkeling van de heupen.  Je kindje dragen op je buik met het gezicht naar voren is dus echt een no-no. De rug van je kindje is dan hol in plaats van bol. Je kindje kan ook niet even lekker veilig wegkruipen tegen je aan. Het bungelt als een stootkussen op je buik. Hoe kies je een goede draagzak? Draagzakken zoek je uit op de lengte en kledingmaat van je kindje. Maar let er wel op dat het ook voor jou lekker moet zitten. Het kan betekenen dat een goede draagzak voor jou, dus niet de juiste is voor je partner. Kijk of je voor je vakantie een draagzak kan huren of proberen om uit te vinden of deze prettig zit.

Naast een draagzak bestaan er ook draagdoeken. Een draagdoek is een lange lap stof die speciaal voor dit doel gemaakt is. Een draagdoek kun je altijd perfect passend maken. Je kunt deze op je buik, heup of rug dragen. Door verschillende knopen en technieken kun je een draagdoek precies zo gebruiken zoals jij en je kindje prettig vinden. Heb je hulp nodig? Op Youtube zijn heel veel filmpjes te vinden over het knopen van een draagdoek. Voordat je gaat knopen, zal je namelijk wel even moeten oefenen. Je kunt ook advies inwinnen bij een draagconsulent.

De juiste doek kiezen
Draagdoeken kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Ga je bijvoorbeeld op vakantie naar een warm land, dan is het verstandig om een luchtige stof te kiezen, zoals linnen, hennep of katoen. Een variant op de “lap stof” is de ringsling. Dit is een korte doek die je niet knoopt, maar omslaat en door een ring haalt om hem vast te zetten. Een ringsling is vooral prettig als je je baby maar korte afstanden draagt, zoals bijvoorbeeld op het vliegveld. Mijn man vindt de ringsling heel fijn omdat je deze niet hoeft te knopen, maar even snel om kunt doen. Een ringsling is dan ook heel prettig om naast je gewone draagdoek te hebben.

Ben je enthousiast geworden, dan verzeker ik je dat de kinderwagen in no-time op marktplaats staat. Doe deze zomer dus een doek of zak in je handbagage en geniet met volle teugen!

En vooral, geniet van de vakantie met je gezin!

Hoe je een draagdoek het beste kunt knopen? Zie hier verschillende technieken!