Please enable JS

Vliegende start

23 mei 2019 / Written by / Published in Verloskunde

 

Leunend tegen de wasbak sta ik in de badkamer mijn tanden te poetsen. Ik heb een weekenddienst voor de boeg. Om die reden duik ik vroeg mijn bed in. Onder het tandenpoetsen ga ik in mijn hoofd na welke dames bijna uitgerekend zijn.

Rate this item
(5 votes)

Even voorstellen... Marit

28 feb 2019 / Written by / Published in Echoscopie

Marit Both kun je de komende maanden tegenkomen tijdens je echo's. Marit is Echoscopiste in opleiding en stelt zich graag aan je voor.

Rate this item
(3 votes)

Vrijdag 21-12 zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar voor de kosteloze workshop mindfulness.

Je kunt meedoen aan de workshop 'Mindful met je baby' of 'Mindful Parenting'. (of stiekem aan allebei ;-) )

Rate this item
(4 votes)

Praktijk Onder De Linde is twee jaar oud!

Daarvoor willen we jou bedanken!

Als je jarig bent moet je natuurlijk ook trakteren. 

 

Rate this item
(3 votes)

pssst, binnenkort is het moederdag.... Vergeet je de mama-to-be niet?

Een paar leuke tips voor de partners van zwangere dames. 

 

#1

Natuurlijk weten we wel dat je dat ontbijtje op bed niet vergeet.

Stilletjes eruit glippen 's ochtends vroeg.
Eitjes half zacht.
Verse jus, zelf geperst natuurlijk.
Klein vaasje met een roos, want zo ben je...

Maar wat als je niet zo'n keukenprins bent? 

brunchclub.nl

#2

Ook wij denken mee met je, daarom hebben we een mooie aanbieding voor je teerbeminde.
€20,- korting op de tweede (zwangerschaps-)massage die je tegelijk met de eerste boekt. 

Boeken kan hier.

 

#3

florine-13.jpg

Het iconische "La Mamma" T-shirt van The Mompany.

Het t-shirt is gemaakt van 100% katoen, valt boxy en is net even iets langer dan normaal.
Zo kunnen de zwangeren onder ons het exemplaar met gemak aan. Ze heeft een ronde hals en is ultrazacht.

Made with care.

The Mompany is dé plek waar je allerlei informatie kunt vinden over je zwangerschap en alles daar omheen.

Neem dus zeker eens een kijkje bij ze.

 

#4

Ontbijt op bed niet je stiel?

Wil je liever wat actiefs doen?

Snappen we helemaal. Ga lekker met z'n tweetjes steppen!
Je gelooft het misschien niet, maar steppen is weer helemaal hip. Helemaal op de mooie steps van Step&Ko

Onder begeleiding tuf je op je gemak door het Spaarnwouder bos.

 

#5

Of blijf wat langer in bed liggen en ga heerlijk brunchen op een van onze favoriete plekjes De Olmenhorst.

Zalig met lekker weer.

Veel plezier!

 

Rate this item
(6 votes)

Vliegen

Vliegtuig zon
Wil je er nog even tussenuit voordat je baby komt? Vliegmaatschappijen kunnen om een zwangerschapsverklaring vragen en vanaf week 32 accepteren sommige maatschappijen je helemaal niet meer.
Elke vliegtuigmaatschappij hanteert echter haar eigen regels, dus check vooraf even de website van je luchtvaartmaatschappij. Vraagt je vliegmaatschappij (of (reis-)verzekering) om een gezondheidsverklaring dan kun je die bij je ons aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Wij sturen je dan een pdf met de verklaring dat je zwanger bent. Oja en check ook goed of je nog mag vliegen van de vliegmaatschappij op de terugweg, wel zo fijn.

Lage rugpijn

Vanaf week 32 ga je het meestal echt merken dat je lichaam zwaarder belast wordt. Het komt regelmatig voor dat je in je zwangerschap last krijgt van lage rugpijn.
Een makkelijke oefening om lage rugpijn te verlichten gaat als volgt: Ga op handen en knieen zitten. Maak nu afwisselend je rug hol en bol. Doe dit langzaam op het tempo van je ademhaling en houdt iederen positie even vast.

Nog even de babykamer schilderen

De babykamer inrichten is een van de meest leuke dingen tijdens je zwangerschap. Let wel op als je gaat schilderen dat je verf gebruikt op waterbasis. Dat is voor jou veiliger, maar ook voor je kindje. Zeker als het op plekken is waar later nog wel eens kleine kindertandjes in kunnen komen te staan. Ventileer de ruimte waarin je schildt extra goed.

Het allerverstandigst is het natuurlijk als je je partner, familie of vrienden lief aankijkt...

Kinderopvang

Misschien heb je er nog niet eens over nagedacht, maar zodra je weet dat je zwanger bent is het verstandig om op zoek te gaan naar een kinderdagverblijf of gastouder. Populaire kinderdagverblijven hebben vaak en wachtlijst. Vooral de Maandag, dinsdag en woensdag zijn populair. Wil je dus keuze hebben of bij dat ene leuke KDV in de buurt kans maken, zorg dan dat je er vroeg bij bent.

Aankomen tijdens je zwangerschap

Dat je wat aankomt tijdens je zwangerschap is geen geheim. Maar we zien er vaak tegenop. Wat is eigenlijk normaal?
In je zwangerschap kom je gemiddeld rond de 12-13 kilo aan. Hiervan weegt de baby (uiteindelijk) ongeveer 3,5 kilo, je baarmoeder 1 kilo, 1 kilo gaat naar het vruchtwater, je placenta weegt ongeveer 500 gramnet zoals het extra borstweefsel. Het extra bloed wat je aanmaakt weegt ongeveer 1 kilo.
Maar waar gaat de rest dan heen? De rest van de kilo's is een voorraadje vet. Deze reserve is nodig omdat je lichaam zich voorbereidt op het geven van borstvoeding. De ideale gewichtstoename in de zwangerschap lijkt op dit moment: 11,5 tot 16 kilo bij een normaal gewicht; 7 tot 11,5 kilo bij overgewicht en 5 tot 9 kilo bij obesitas. (Bron: Voedingscentrum)

Last van zwangerschapsmisselijkheid? Eet iets!

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar als je last hebt van misselijkheid tijdens de zwangerschap, neem dan direct iets te eten en drinken bij het wakker worden. En eet regelmatig over de dag verdeeld kleinere porties. Het is niet erg als je wat afvalt in de periode dat je misselijk bent. Let op, neem geen kalebaskalk (pimba) bij misselijkheid. De grote hoeveelheid lood in kalebaskalk is namelijk schadelijk voor je baby. Laat je verloskundige altijd weten van je misselijkheid tijdens je eerstvolgende afspraak.

Zwanger en werken, waar heb je recht op?

Als je zwanger bent moet er wat meer rekening gehouden worden met je. Een aantal zaken daarin zijn zelfs wettelijk vastgelegd. Wist je bijvoorbeeld dat je tot zes maanden na de bevalling recht hebt op:

  • regelmatige arbeids - en rusttijden;
  • maximaal 10 uur arbeid per dienst en gemiddeld 45 uren per 16 weken;
  • extra pauzes (1/8 van de arbeidstijd);
  • een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank) of te kolven;
  • geen overwerk of nachtdiensten;
  • zwangerschapsonderzoek tijdens werktijd.

Kijk voor meer informatie op het Arboportaal van de Rijksoverheid.

Tasje voor mama en een tasje voor papa

Tas gepakt

Vanaf 32 weken is het verstandig om een tas klaar te hebben staan die je zo mee kunt grijpen. Natuurlijk willen we allemaal die vlekkeloze thuisbevalling, maar je weet maar nooit. Als je hals over kop naar het ziekenhuis moet is het handig alvast een tas klaar te hebben. Denk daarbij ook aan iets voor de papa-to-be. Wellicht dat jullie allebei een nachtje blijven.

Natuurlijk stop je daar je makkelijk zittende (slaap-)kleding in. Maar denk ook aan de praktische zaken als een extra (opgeladen) batterij voor je telefoon, want belletjes zul je genoeg gaan krijgen. Je camera. Wat verzorgende creme en lipbalsem. En last but not least, zorg dat je je auto niet bijna leeg voor de deur hebt staan.

Striae

Je buik begint te groeien en zet je huid onder spanning. Voor sommige vrouwen is het toch een angstbeeld, striae. Dunne roodblauwe streepjes op de huid van je borsten, buik, dijen, heupen en billen. Helaas is dit een van die kwaaltjes die na je zwangerschap niet meer verdwijnen. Maar je kunt de schade beperken door je huid goed vet te houden met een creme of een wax. Ook het ondersteunen van je buik door goede zwangerschapskleding of een buikband kan helpen. Kijk ook eens naar de Tummy Wax van Oh-Lief deze is speciaal voor de groeiende buik. Oh-Lief is bij ons in de praktijk verkrijgbaar.

Bananen in je oren

Misschien wel de beste tip die we je kunnen geven. Zodra je zwanger bent zul je merken dat je bij veel mensen in je omgeving hun eigen zwangerschapsverhalen losmaakt.
En niet zelden zijn dit de minder positieve verhalen.
De zwangerschap kent heel veel broodje-aap verhalen, vandaar onze tip: af en toe is het heel goed om even "bananen in je oren" te hebben. Even doof zijn voor de negatieve verhalen en je alleen focussen op het positieve.

Heerlijk zelf kiezen wat jouw coconnetje in mag en wat niet.

Merk je dat je toch wat angst of nervositeit krijgt deel dit dan met je verloskundige, we kunnen je op allerlei manieren ondersteunen.

 

 

 

 

Rate this item
(6 votes)

Een geweldige thuisbevalling, maar dan toch naar het ziekenhuis.

Nieuwjaarsdag staat bij ons in het tekenen van uitslapen, bijkomen van een heerlijk oud&nieuw feestje en stiekem tijdens het middagslaapje van de kinderen ook een dutje doen.

Want aan het eind van de dag moet ik er weer staan. Om op een frisse manier de dienst in te gaan. Mijn dienst begint rustig maar toch ga ik vroeg naar bed. Ik heb zin in een bevalling en de kans daarop acht ik groot.

Goed ingeschat blijk later. Middenin de nacht belt Remy. Op een rustig manier vertelt hij mij dat zijn vrouw Stephanie weeën heeft.

Stephanie en Remy hebben zich in de zwangerschap zorgvuldig voorbereid op de bevalling. Door het volgen van 2 verschillende cursussen hebben zij nu alle vertrouwen in het lichaam van Stephanie en een natuurlijke bevalling. Als ik het appartement van Stephanie en Remy binnenstap klinkt er zacht muziek en zijn de lichte gedempt. Op handen en knieën vangt Stephanie de weeën op. Ze heeft niet door ik er al ben. Volledig in trans en opperste concentratie is zij hard aan het werk.

Ik ga zachtjes op de bank zitten. Remy voorziet mij van een warme kop thee. Ondertussen observeer ik Stephanie. Vol zelfvertrouwen en in haar kracht gaat ze met de weeën om.

Na een minuut of 20 vraagt ze geïrriteerd hoelaat de verloskundige nou eens gaat komen. Als Remy en ik daar zachtjes om moeten grinikken ontdekt zij mij op de bank.

Blij dat ik er ben sluit zij haar ogen en duikt weer volledig in haar weeën. Regelmatig check ik de hartslag van hun kindje. Wanneer Stephanie dit hoort ontstaat er een glimlach op haar gezicht. Stephanie en Remy hebben ons gevraagd hen zo min mogelijk uit hun concentratie te halen. Dus ik wacht rustig af. Het lichaam van Stephanie weet uitstekend wat het moet doen.

Want ik zit nog maar goed en wel aan mijn tweede kop thee als Stephanie steeds meer geluid begint te maken. Af en toe op de top van de wee perst perst ze zelfs al mee. Voor mij is dit een teken. Rustig zet ik mijn spullen klaar voor een thuisbevalling. Remy belt de kraamzorg. Als zij arriveert nemen wij samen aan de eettafel plaats. Fluisterend geef ik haar een overdracht.

Remy en Stephanie bevinden zich in de zithoek en worden op deze manier niet door ons gestoord.

Van een afstandje zien we dat Stephanie langzaam van de ontsluitingsfase in de uitdrijvingsfase terecht komt. Haar lichaam geeft steeds meer aan dat het wil gaan persen. Tot het moment dat Stephanie dit gevoel echt niet meer tegen kan houden. Als zij echt mee perst zie ik dat dit snel zal gaan. Na 10 minuten echt toegeven aan de persdrang wordt er een prachtig meisje geboren.

Stephanie neemt haar dochter dichtbij zich en ze genieten volop van elkaar. Mijn klus is dan echter nog niet geklaard. Aangezien de placenta nog geboren moet worden. Ik wacht rustig af.

Helaas blijkt dit niet te baten. Een injectie met oxytocine en het leegmaken van de blaas blijken ook niet het gewenste effect te hebben.

Ik bereid Stephanie en Remy langzaam voor op een ritje richting het ziekenhuis. Daar balen ze enorm van maar ze begrijpen ook dat er geen andere optie is.

Aangekomen in het ziekenhuis worden we opgevangen door de gynaecoloog en haar team. Ik heb hen telefonisch al op de hoogte gebracht waardoor er nu snel geschakeld kan worden. Stephanie wordt klaargemaakt om naar de operatiekamer te gaan. Daar zal de gynaecoloog onder verdoving de placenta verwijderen.

Ik installeer Remy met zijn dochter huid tegen huid op zijn borst zodat zij lekker kunnen knuffelen totdat Stephanie terugkomt van de operatiekamer.

Als ik Stephanie en Remy zes weken later terug zie op het spreekuur krijg ik een prachtige bos bloemen. Dankbaar en blij zijn ze met de thuisbevalling die helemaal verlopen is zoals zij het voor ogen hadden. Natuurlijk was de rit naar het ziekenhuis en de operatie jammer maar dat staat hun bijzondere ervaring totaal niet in de weg.

Rate this item
(3 votes)

Vanaf vandaag heeft Praktijk Ondert De Linde een app voor je klaarstaan in de Apple App Store en de Google Play Store.

Onze app biedt je informatie over onze praktijk en laat je direct yogalessen, massages en pretecho's boeken.
Daarnaast biedt de app je een snelle en makkelijke manier om contact met ons op te nemen, je afspraak te verzetten en het spoednummer te bellen.

Rate this item
(3 votes)

Een mooie gedekte tafel, kaarsjes aan, de kerstboom prachtig versiert, de geur van verse broodjes en genieten met mijn gezin. Een heerlijk begin van onze eerste kerstdag. Wat zal de rest van de dag brengen?

Als gezin hebben we vandaag geen familiare verplichtingen want ik heb dienst. Elk moment kan de telefoon overgaan en moet ik richting een vrouw in barensnood kunnen rijden. Werken tijdens kerst geeft mij altijd een dubbel gevoel. De magie die er rond een geboorte van een kerstkindje hangt is intens mooi. Graag zou ik dat dit jaar ook weer willen ervaren. Aan de andere kant word ik op zulke dagen graag omringd door de mensen waar ik het meest van hou, mijn gezin.

Dit lijkt een onmogelijke wens. Of toch niet… ?

De uren verstrijken en we houden een kerstfilmmarathon. Ook kan ik mee genieten van het heerlijke kerstdiner. Op een paar belletje na is het die dag rustig op de diensttelefoon. Kortom onze eerste kerstdag was een heerlijke rustige familiedag.

Een klein beetje teleurgesteld ben ik die avond wel. Ik had zo graag een kerstkindje geboren zien worden. Hopelijk brengt de nacht nog iets moois. Als ik de volgende ochtend rond 06.00 uur wakker word lijkt ook deze hoop vervlogen. Ik draai mij nog eens om en val weer in slaap. Totdat ik opgeschrikt word door de diensttelefoon.

Elin heeft weeën en verwacht haar tweede kindje. Ze vindt de weeën nog niet erg pijnlijk. We kletsen even en ik besluit haar te bezoeken. Want ik denk dat ze wel gaat bevallen. Ik loop hun straat in. Enkel de straatlantarens geven licht. Iedereen ligt nog te slapen. Bij te komen van eerste kerstdag en zich op te laden voor nog een dag vol eten, drinken en gezelligheid.

Slechts één huis is al in licht gehuld. Als ik aanbel doet Daan open. Hij heeft snel een ontbijtje voor hun oudste dochter Mirthe gemaakt. Samen zitten zij aan de keukentafel. Mirthe zal zo door haar tante opgehaald worden. Ik loop direct door naar boven. Elin vangt de weeën op in hun knusse slaapkamer. De weeën komen nu elke 2 minuten. Ze is blij dat ik er ben.

In een oogopslag zie ik dat de bevalling van Elin niet lang meer op zich zal laten wachten. Nog voordat de wee voorbij is bel ik de kraamzorg om assistentie te vragen. Ondertussen zet ik al mijn spullen klaar voor een thuisbevalling.

Nog voordat ik alles klaar heb gezet krijgt Elin al beginnende persdrang. Ik roep Daan erbij. Mirthe is ondertussen bij de buurvrouw ondergebracht en Daan rent naar boven. Elin wordt overvallen door de persdrang. Ze wil nog graag een ander T-shirt aantrekken. Dus stapt ze uit bed. De volgende wee kondigt zich echter alweer aan. Half leunend en staand tegen het bed kan Elin de persdrang niet meer tegen houden. Zonder echt te persen wordt op deze wee de baby geboren. Ik heb de eer om Elin haar kerstdochter aan te geven.

Met de baby in haar armen laat zich weer terug in het bed zakken.De placenta volgt snel. Ik ruim de meeste spullen op en tover de slaapkamer om tot een mooie kraamkamer met bloemen en kaarsjes. Ik laat Elin, Daan en hun kerstbaby lekker samen bijkomen en kennismaken. Terwijl ik de kraamzorg beneden ontvang. Bij de kerstboom drinken wij een kop koffie en vertel ik het kerstverhaal van Elin en Daan.

Een mooier begin van mijn tweede kerstdag had ik mij niet kunnen wensen. Opgewekt en blij kom thuis. Snel spring ik onder de douche, schiet in mijn feestoutfit om door te rennen naar alle kerstfestiviteiten.

Rate this item
(5 votes)

Het krijgen van een kindje is een van de gelukkigste, belangrijkste, maar ook meest intense gebeurtenissen in je leven.

Als moeder en vader wil je jouw kindje de beste start geven die maar mogelijk is. Wij zijn er van overtuigd dat alles wat aandacht krijgt, beter groeit. Elk klein beetje extra aandacht en geluk is dan mooi meegenomen.

Tijdens de Geluksroute 2018 maken we het graag mogelijk voor je om kosteloos je ongeboren kindje te zien, heerlijk aan yoga te doen, gemasseerd te worden en nog veel meer.

Rate this item
(3 votes)