Please enable JS

Wat als je verloskundige ziek wordt?

17 mrt 2020 / Written by  / COVID-19

Hoe zorgen wij voor goede geboortezorg in de regio? Lees snel verder en je bent helemaal op de hoogte.

Samenwerking in de regio

In onze regio is alle geboortezorg geregeld door het Verloskundig SamenwerkingsVerband (VSV) "Rondom Zwanger". Hierin participeren onder andere alle verloskundige praktijken en het Spaarne Gasthuis. Op dit moment hebben we, binnen dit samenwerkingsverband, dagelijks overleg over de te nemen maatregelen om het COVID-19 virus zo goed mogelijk te beheersen.

Op dit moment zijn we volledig in controle en we hebben afgesproken hoe we dat ook gaan blijven.thermometer-1539191_640.jpg

Alle praktijken en het ziekenhuis hanteren dezelfde maatregels. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld pretecho's nergens in de regio meer gemaakt kunnen en mogen worden en partners niet meer mee mogen komen bij verloskundige consulten.

Samenvattend: we kijken kritisch hoe we het fysieke contact kunnen beperken tussen zorgverlener en zwangere/kraamvrouw. Daar waar contact nodig is zullen we zoveel mogelijk gebruik maken van 1-op-1 videoconferencing of de telefoon. Wanneer samenkomen noodzakelijk is nemen we voorzorgsmaatregels.

 

Jouw hulp

Besmet of niet, je krijgt de zorg die je nodig hebt. Maar we hebben je hulp wel nodig.

Om op de been te blijven als zorgverlener moeten we weten hoe we onszelf moeten beschermen. Om de hele dag in een maanmannetjespak te lopen is geen optie. We moeten dus weten of jij symptomen van het virus ervaart.

Wij vragen aan jou om:

  • Bij symptomen ons in te lichten, je belt nooit te vroeg.
    Dus bij hoest, koorts van 38 graden Celsius of hoger, kortademigheid of niezen, neem je direct contact op.
  • Goed om je eigen hygiëne te denken. Was vaak je handen, gebruik papieren zakdoekjes, houdt afstand tot andere mensen (minimaal 1,5 meter).
  • Je zo min mogelijk zorgen te maken. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus een ander verloop heeft bij zwangeren dan bij de gemiddelde nederlander. Zoals het er nu naar uitziet heeft je kindje ook geen nadelige gevolgen van een eventuele besmetting.

 

Wat verandert er op de praktijk?

Op de praktijk zul je de komende periode geen koffie, thee of iets anders van ons aangeboden krijgen. We halen ook het speelgoed en de tijdschriften uit voorzorg weg. We hanteren ook een intensiever schoonmaakregime van onze praktijk met alcohol (al zal je daar in praktijk weinig van zien).

Afspraken proberen we zo kort mogelijk te houden en we geven geen hand. Ben je besmet dan treffen we verdere maatregelen om onszelf te beschermen. Denk aan een masker, handschoenen, een schort en een bril. We blijven hoe dan ook, gewapend met een glimlach, voor jou zorgen.

 

Wat als je het virus krijgt?

Door goede samenwerking in de regio proberen we goede zorg te garanderen. Je zult in ieder geval moeten uitzieken. Dat betekent thuisblijven totdat je 24 uur symptoomvrij bent. We gaan er dan van uit dat je niet meer besmettelijk bent.

Je lichaam is niet beschermt tegen dit virus. Krijg je het virus, dan gaat je lichaam hard aan de slag om anti-stoffen te maken. Dat duurt en aantal dagen en bij een normaal verloop van de ziekte zul je dan na een aantal dagen weer opknappen en ergens na twee weken weer beter zijn. Je lichaam heeft dan afweer opgebouwd tegen het virus.

Zoals premier Rutte vertelde, zal een groot deel van de bevolking besmet raken. Dat is nodig om ons als bevolking te beschermen tegen dit virus. Zwangeren vormen daar geen uitzondering op.

In de meeste gevallen zul je moeten uitzieken en in sommige gevallen is intensievere zorg nodig. Die zorg is er. Onze regio beschikt over een uitstekend ziekenhuis waar verpleegkundigen, verloskundigen, gynaecologen en ondersteunend personeel klaar staan voor je mocht het nodig zijn.

 

Wat als verloskundigen ziek worden?

Als wij ziek worden, dan melden we dit aan je. In onze app vindt je altijd het laatste nieuws.

De samenwerkende verloskundige praktijken hebben afgesproken elkaar te helpen bij uitval. We bezoeken dus elkaars cliënten als dat nodig is, of nemen spreekuren over. In onze regio wordt goed samengewerkt in de eerste lijns praktijken waardoor we altijd goede zorg kunnen leveren. Je kunt natuurlijk wel een ander, en misschien wel onbekend, gezicht tegenkomen.
Zo zorgen we als verloskundigen voor elkaar en voor jou.

Als zelfs het overnemen van elkaars werk niet meer lukt, dan hebben we nog een troef in handen. We gaan dan samen met het ziekenhuis en iedere gezonde verloskundige vanuit het ziekenhuis ons werk doen. In dat geval zijn thuisbevallingen niet meer mogelijk. De kans dat dit gaat voorkomen is niet groot, maar wel aanwezig.

 

Alles verandert

Wat vandaag gebeurt is morgen alweer oud nieuws. Sterker nog, soms hebben te maken met veranderingen om het uur.

Wees je dus altijd bewust dat dit bericht morgen wellicht alweer (gedeeltelijk) oud nieuws kan zijn. Zodra er nieuws is proberen we je zo snel mogelijk via onze app op de hoogte te brengen.

Essentieel nieuws of spoed sturen we ook in een push-bericht naar de app. Vergeet dus niet om push-berichten van onze app toe ter staan.

 

Vragen?

Heb je vragen aarzel dan niet om contact op te nemen.

Heeft je vraag spoed? Bel dan met onze dienstdoende.

Heeft je vraag geen spoed. Stuur dan een WhatsApp bericht. We beantwoorden je vraag dan op een moment dat het uitkomt.

 Last modified on maandag, 23 maart 2020 17:13